Nieuwe mobiel niet af te luisteren

Opsporingsdiensten in Nederland maken zich grote zorgen vanwege de lancering van een niet af te luisteren mobiele telefoon, zo meldt Netwerk vanavond. Internetondernemer Rop Gonggrijp (één van de mede-oprichters van de provider XS4ALL) heeft een mobiele telefoon ontworpen die niet valt af te luisteren. Wanneer twee mensen dezelfde telefoon hebben en een code instellen, kan niemand meer horen wat er gezegd wordt.

Er zijn al wel cryptofoons op de markt, die gesprekken versleutelen zodat ze niet af te luisteren zijn, maar de meeste producenten van dergelijke telefoons geven hun manier van encoderen echter niet vrij. Gonggrijp geeft zijn encodeermethode wél vrij, zodat iedereen op internet kan testen of de telefoons daadwerkelijk niet af te luisteren zijn. (De sleutel wordt natuurlijk níet vrijgegeven).

De mobiele telefoon die Gonggrijp ontworpen heeft is zo groot als een organizer, lijkt op een palmtop en is via het internet te bestellen. Volgens de ontwerper is hij bedoeld voor mensen die zeer gevoelige informatie uitwisselen die veel geld waard is, zoals grote ondernemers. Gonggrijp zegt dat iedere 'normale' mobiel valt af te luisteren met apparatuur van ongeveer 100.000 euro. Bij zijn toestel is dat onmogelijk.

Met deze nieuwe telefoon verliest justitie dan ook een belangrijk opsporingsmiddel. De Nederlandse opsporingsdienst is voor de opsporing sterk afhankelijk van het aftappen van telefoons. Jaarlijks worden er in Nederland zeker 13.000 nummers getapt. Volgens ingewijden is zo'n 75% van het onderzoek naar criminelen afhankelijk van het afluisteren van telefoongesprekken.

Oud-politieman Martien Kuylman beaamt dat criminelen ''vrij spel'' krijgen door de nieuwe telefoon. Volgens hem is dat justitie haar eigen schuld, omdat veel te veel is ingezet op het afluisteren in plaats van regulier opsporen. Ook oud-medewerkers van de MID (Militaire Inlichtingendienst) zeggen dat justitie nu een groot probleem gaat krijgen.

De mobiele telefoon van Gonggrijp valt waarschijnlijk niet te verbieden, zo liet het ministerie van Economische Zaken weten. Bovendien kan iedereen de telefoon gewoon binnenkort overal op internet bestellen. De kosten bedragen zo'n 2.000 euro.


-
Website van de nieuwe telefoon.