Nederland precies vijftien jaar op internet

Nolius
Bob-B en static hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is vandaag (maandag) rond half drie precies vijftien jaar geleden dat Nederland werd aangesloten op het internet. Danzij een e-mailtje dat internetpionier Piet Beertema in 1988 ontving uit de Verenigde Staten kreeg Nederland als tweede land in de wereld toegang tot het Amerikaanse NSFnet, het huidige internet.

"Het kwam ons goed van pas. Ik was met de juiste mensen, op het juiste moment op de juiste plaats.", bagatelliseert Beertema de impact van het e-mailtje dat hij ontving. Tegen het zere been van het ministerie van Economische Zaken en grote internationale telecombedrijven volhardden Beertema en zijn collega's namens het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in hun pogingen toegang te krijgen tot NSFnet. De overheid gaf destijds de voorkeur aan een computernetwerk volgens officiële standaarden. "Maar het netwerk gebruikte een zwaarder en duurder protocol en bood geen garanties voor wereldwijde toegang. Internet daarentegen had zich in de Verenigde Staten al bewezen."

Beertema kwam aan het mailtje door contacten die hij al sinds 1982 onderhield met een handvol internetpioniers aan de andere kant van de oceaan via primitievere, besloten computernetwerken. De verbinding met het Amerikaanse academische computernetwerk was technisch "een laatste kleine stap", zegt Beertema. De gevolgen waren des te groter. De connectie maakte het mogelijk om rechtstreeks zonder vertraging te e-mailen. Tot die tijd ging een mailtje naar de VS door meerdere computers die ieder afzonderlijk verbinding met elkaar dienden te maken. Dit veroorzaakte soms uren vertraging.

De verstuurder van het historische tweeregelig mailtje in 1988, Rick Adams, richtte twee jaar later de eerste commerciële internetaanbieder UUNet op. Hij groeide uit tot een schatrijk internetondernemer. Piet Beertema bleef als netwerkbeheerder werken voor het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam. Beertema: "Geld kan me weinig schelen, plezier is belangrijker."

Hier vind je een overzicht van de geschiedenis van internet.