Oorlogsaffiches WOII op internet

Affiche uit de Tweede WereldoorlogMaandag is de gehele affichecollectie van het NIOD, die bestaat uit 5000 Nederlandse oorlogsaffiches, op internet komen staan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden affiches door de Duitse bezetter als een belangrijk propagandamiddel gebruikt.

Borden, muren en aanplakzuilen werden volgehangen met propaganda-affiches, vol schreeuwende slagzinnen en pakkende afbeeldingen, die de publieke opinie moesten beïnvloeden. Als uiting van verzet werden de affiches afgescheurd of beklad met leuzen als OZO (Oranje zal Overwinnen).

PropagandaIn het kader van het digitaliseringprogramma van Het Geheugen van Nederland is de gehele collectie van 5000 Nederlandse oorlogsaffiches gedigitaliseerd en online gezet.

Op de site van de Koninklijke Bibliotheek en op deze site is een deel van de 5000 affiches te zien uit de oorlogsjaren 1940-1945. De onderwerpen zijn zeer divers: Duitse propaganda-acties, Mussert en zijn NSB, oproepen voor de Waffen SS, instructies om de bevolking te beschermen tegen luchtaanvallen, ontspanningsvormen en Duitse doodvonnissen.