Ondergoed ontwikkeld dat ambulance belt

ArieVld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Binnenkort worden mensen die een hartaanval krijgen misschien wel gered door hun ondergoed. Onderzoekers van Philips Research hebben namelijk een systeem bedacht dat het hartritme registreert en analyseert via sensoren in de onderkleding. Met behulp van draadloze technologie en een mobiele telefoon stuurt het systeem automatisch een signaal naar een alarmcentrale of ambulancedienst in geval van nood.

Deze techniek is vergelijkbaar met het maken van een hartfilmpje (ECG) zoals dat in ziekenhuizen gebeurt. Bij een ECG spoort men eventuele hartritmestoornissen op via elektroden die op het lichaam geplakt worden. De sensoren van deze Philips-uitvinding doen hetzelfde, maar hoeven niet op de huid geplakt te worden. De sensoren zijn gevoelig genoeg om via de kleding te meten.

Hartritme wordt ongemerkt gecontroleerd

K. Joosse van Philips Research in Eindhoven vindt het een belangrijk voordeel van dit systeem dat de patiënt die het gebruikt er bijna niets van merkt. "Toch wordt, anders dan bij een eenmalig hartfilmpje, continu het hartritme in de gaten gehouden. Een soort mini-computertje legt alle gegevens vast en kan de patiënt en artsen - via draadloze verbindingen - waarschuwen als er iets misgaat."

Volgens Joosse sluit deze uitvinding aan op de huidige trend dat steeds meer medische zorg verplaatst wordt van het ziekenhuis naar mensen thuis. "Dat is gunstig voor zowel patiënten als artsen. Mensen hoeven niet keer op keer naar de cardioloog voor onderzoek. En de medici kunnen hun patiënten eventueel op afstand onder controle houden."

Ook andere toepassingen voor in kleding ontwikkeld

De wasbestendige sensoren kunnen worden aangebracht in een bh, hemd of onderbroek van de patiënt. Er is nog niet bekend wie die kleding gaat produceren. Naar alle verwachting wordt dit systeem over twee jaar op de markt gebracht. De technologie, die werd ontwikkeld in een laboratorium van Philips in het Duitse Aken, is inmiddels beschikbaar. Philips wil de komende tijd overleggen met artsen en zorgverzekeraars over hoe het systeem kan worden ingezet.

Philips verwerkte al eerder elektronica in kleding: samen met jeansfabrikant Levi's ontwikkelde het concern jasjes met mobiele telefoons en mp3-spelers erin. Ook andere bedrijven ontwikkelen kleding waarin medische toepassingen zijn verwerkt. Anderhalf geleden presenteerde een Belgisch bedrijf een pyjama die wiegendood tegen zou gaan. Ook bestaan er inmiddels zogenaamde life-belts, apparaatjes die via sensoren een zwangere vrouw kunnen waarschuwen als er iets fout is met haar ongeboren baby.