[update] Geen toestemmingswet huwelijk Friso

Premier Balkenende heeft zojuist bekend gemaakt op de persconferentie dat het kabinet geen Toestemmingswet voor het op handen zijnde huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit zal aanvragen. De premier zou onjuiste en onvolledige informatie na drie gesprekken in juni hebben gehad. Het kabinet zal nu dan ook handelen conform artikel 28. Balkenende weerlegde dat er sprake zou zijn van een crisis in de monarchie. De premier gaf aan "dat alles in het werk moet worden gesteld om in de toekomst problemen te voorkomen." Hij gaf verder aan dat de aard van de relatie geen rol heeft gespeeld bij het afwegen van de keuze van het kabinet. De premier zou ook nog op 3 oktober en 9 oktober gesprekken hebben gehad met het paar.

In de zojuist verschenen brief staat: "de Regering (kabinet + koningin) onvolledig en onjuist is geÔnformeerd . Hierdoor is het vertrouwen geschaad. Daarom zal het kabinet de Tweede Kamer niet om toestemming vragen voor het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit. Het paar beseft dat ze een aandeel heeft bij de ontstane situatie", aldus de schriftelijke verklaring, die zojuist bekend is geworden. Dat is een essentiŽle voorwaarde voor een eventuele troonopvolging. Friso is op dit moment tweede in de lijn van troonopvolging.

Balkenende zei dat het paar "naÔef en onjuist" handelde. Verder stelt de verklaring dat er dus wel degelijk meer speelde tussen Mabel Wisse Smit en Klaas Bruinsma. Dat valt ook uit de brief van prins Friso op te maken, die bij de schriftelijke verklaring zat.

De brief van Prins Friso was toegevoegd bij schriftelijke verklaring van het kabinet. Daarin stelt hij dat er "Omdat Mabel nooit bij de criminele activiteiten van de heer Bruinsma betrokken is geweest en het geen liefdesrelatie betrof, zag ik zelf noch een belemmering voor Mabels contacten met de Koninklijke familie, noch voor een eventueel huwelijk met toestemming van de Staten-Generaal. Wij hebben al vroeg besloten om niet geheimzinnig te doen over deze contacten maar wel om zo weinig mogelijk details aan derden bekend te maken." Ze zijn wŤl van plan om te trouwen, waardoor Friso geen aanspraak zal maken op de troonopvolging.

Dit bericht is officieel van vrijdag 10 oktober 2003, 13:16 uur. Laatste update is van 14.31 uur.