"Sperma is gezond voor vrouwen"

vrot-vrot had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek is gebleken dat het sperma van de man een eiwit bevat dat weliswaar niet nuttig is voor hemzelf, maar wel voor de vrouw. Het eiwit beschermt in de vagina namelijk tegen het ontstaan van infecties.

Het onderzoek, een samenwerking van Deense wetenschappers en het Leids Universitair Medisch Centrum, is niet bedoeld als pleidooi voor seks zonder condoom, zo legt onderzoeker Pieter Hiemstra uit. Men moet altijd voorzichtig zijn voor seksueel overdraagbare aandoeningen.

Inactief eiwit in het mannenlichaam

In het menselijk lichaam bevinden zich eiwitten die normaal gesproken niet actief zijn, maar pas onder bepaalde omstandigheden in werking treden, bijvoorbeeld wanneer het nodig is om bacteriŽn en virussen te doden. Zo werkt dit eiwit ook. Wetenschappers waren hier bekend mee, maar begrepen niet waarom dit eiwit in zulke hoge concentraties voorkomt in de bijballen van de man. Het mannenlichaam stoot het eiwit namelijk al af als het nog inactief is.

De reden dat het eiwit in de vagina van de vrouw wel actief is, is het feit dat het milieu van de vagina een hoge zuurgraad heeft. Enkele uren na het inbrengen in de vagina wordt het eiwit actief en vormt het een barriŤre tegen bacteriŽn en schimmels. Het eiwit biedt dan wel geen 100% bescherming tegen SOA's, maar volgens Hiemstra zouden er zonder dit soort stoffen nog meer mensen ziek worden dan nu. Volgens hem wordt met deze ontdekking "een stukje van de puzzel van de natuurlijke afweer van de mens" verklaard.

Bewijs van onnatuurlijkheid van homoseksualiteit?

Mensen die homoseksualiteit afwijzen omdat het onnatuurlijk zou zijn, zouden de resultaten van dit onderzoek kunnen gebruiken als onderbouwing voor hun standpunt. Het eiwit heeft immers geen nut als het ingebracht wordt in het lichaam van een andere man. Hiemstra zegt dat de wetenschappers daar absoluut niet aan gedacht hebben toen ze dit gingen onderzoeken. "En ik zou het heel ver vinden gaan als mensen de uitkomst van het onderzoek op die manier willen interpreteren," aldus Hiemstra.

Er is al langer bekend dat roken en alcohol een negatieve invloed hebben op de natuurlijke afweer. Men weet echter nog niet of de werking van dit eiwit ook wordt beÔnvloed door deze twee dingen, of bijvoorbeeld door het gebruik van een anticonceptiepil.