Spoorwegen presteren beter

Langzaam maar zeker gaat de dienstverlening van de Nederlandse Spoorwegen (NS) weer vooruit. Zo ligt het niveau weer bijna op dat van 2000. Dat maakten de Nederlandse Spoorwegen vandaag bekend. In het derde kwartaal van dit jaar reed 85,9 procent van de treinen op tijd, hetgeen het hoogste percentage van de laatste drie jaar is. De reizigers waardeerden de NS gemiddeld met een rapportcijfer 6,6. Ook dit is sinds 2000 niet meer voorgekomen.

Ongeveer zes op de tien treinreizigers gaf de NS een 7 of hoger als rapportcijfer. Verder scoorde de NS op alle hoofdpunten van de dienstverlening beter. Desondanks gaf slechts 21 procent van de passagiers te kennen tevreden te zijn over de verhouding tussen de prijs van de kaartjes en de kwaliteit.

Het hogere percentage treinen dat op tijd rijdt zal niet kunnen worden vastgehouden, verwacht de NS. Door gladde sporen kunnen treinen in de herfst minder frequent op tijd rijden. De consumentenorganisaties stellen dat de NS er veel aan doet om de dienstverlening te verbeteren. Dat lijkt langzamerhand vruchten af te werpen, zeggen onder meer de Consumentenbond en Rover.