Cd-beveiliger spant zaak tegen student aan

CyberRat en brighton hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

John Haldermann, een student van de Princeton University, heeft een proces aan zijn broek wegens het uitleggen van een manier om een beveiliging van cd's te omzeilen. Hij ontdekte dat als je de shift-toets in drukte, je geen last had van de beveiliging. Deze ontdekking plaatste hij maandag op zijn website.

De maker van de bewuste beveiliging, SunnComm, was niet blij met de ontdekking en heeft een proces tegen de student aangespannen. Zowel de aannames als conclusies van Halderman berusten op fouten, zo stelt SunnComm in een verklaring. Hierdoor zou de reputatie van het bedrijf ernstige schade zijn toegebracht. SunnComm schat zelf dat het nu tien miljoen dollar minder waard is geworden.

Verder vindt SunnComm dat Halderman inbreuk heeft gemaakt op de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Deze omstreden wetgeving wordt onder meer gebruikt bij de bestrijding van illegale digitale kopieën. SunnComm stelt dat Halderman een onbeveiligde kopie van een cd heeft gemaakt door de driver tijdelijk uit te schakelen. Dit gebeurt (op Windows-computers) door de shift-knop in te drukken.

Vorige maand bracht platenmaatschappij BMG de eerste cd uit met de beveiliging. Het systeem wordt in Nederland nog niet gebruikt.