DVD Review: Insomnia


De twee LAPD-detectives Will Dormer (Al Pacino) en Hap Eckhart (Martin Donovan) worden naar een afgelegen stadje in Alaska gestuurd om te helpen bij een onderzoek naar een moord op een tienermeisje. Het stadje ligt zodanig noordelijk dat de zon er niet ondergaat in de periode dat de beide detectives er verbijven. Vooral Dormer heeft hier moeite mee en slaapt nauwelijks meer: hij krijgt last van slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd.

Het onderzoek verloopt voorspoedig en al snel zitten de beide heren - samen met agente Ellie Burr (Hilary Swank) en een aantal anderen van het plaatselijke politiekorps - achter de verdachte aan. De arrestatiepoging mislukt echter en tijdens de achtervolging schiet Dormer min of meer per ongeluk zijn partner neer.


De reputatie van de inmiddels afgematte Dormer komt op het spel te staan door de mindgames van de berekenende hoofdverdachte Walter Finch (Robin Williams). Ondanks Dormer's slaapgebrek en zijn schuldgevoel over zijn aandeel in de dood van Eckhart moet hij zowel moordenaar Finch als agente Burr te slim af zijn. Deze ambitieuze en idealistische agente is namelijk belast met het interne onderzoek naar de dood van Eckhart en zij heeft door dat er ergens iets niet klopt. Het zonlicht is echter meedogenloos en gunt Dormer geen moment rust....