Exit polls: Schwarzenegger wint in CaliforniŰ

Schaartje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Spierbundel Arnold Schwarzenegger wordt gouverneur van CaliforniŰ. Dat meldt CNN op basis van exit-polls die over de gehele staat gehouden zijn. De huidige gouverneur, Gray Davis, zou door de kiezers aan de kant zijn gezet.

Miljoenen Amerikanen hebben hun stem laten gelden bij de recall-vote. Zij konden tot 05.00 uur vanochtend Nederlandse tijd bepalen of de Democraat Davis zijn termijn mag afmaken en zo nee, wie hem op zou mogen volgen.

Volgens een betrouwbare opiniepeiling zouden ongeveer tien miljoen mensen hebben gestemd. Dat is dertig procent meer dan bij de verkiezingen in 2002, waarbij Davis werd gekozen. De huidige stembusgang komt voort uit onvrede over de slechte economie in CaliforniŰ en het leiderschap van Davis.

Arnold SchwarzeneggerDe race ging vooral tussen Davis en Republikein en filmheld Arnold Schwarzenegger. De laatste kreeg het de afgelopen weken echter zwaar te verduren door beschuldigingen van seksuele intimidatie van vrouwen. Volgens de laatste schattingen zou hij echter de meeste stemmen krijgen en zou hij Gouverneur Davis opvolgen. Het kan echter nog weken duren voordat de officiŰle uitslag bekend is.