Winkeldievegge inderdaad doodgeslagen

De 43-jarige Anja Joos is inderdaad overleden aan de mishandelingen die ze opliep, nadat ze een blikje bier en een pak hondenbrokken had gestolen in de Dirk van den Broeksupermarkt aan het Marie Heinekenplein in Amsterdam. De vrouw blijkt te zijn dood-geschopt en geslagen.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen beaamde tegen het NOS-Journaal dat de vijf verdachten die nu vastzitten, van Marokkaanse afkomst zijn. De vijf zijn 19 (2x), 18 (2x) en 17 jaar oud. Cohen sprak eerder vandaag in de gemeenteraad zijn afschuw uit over de mishandeling. ,,Het is laf - en elke man onwaardig - om een vrouw te intimideren, te slaan en te mishandelen. Dat geldt des te meer voor mannen die samen met andere mannen een vrouw te lijf gaan''.

Op de lokale Amsterdamse zender AT5 zei een oud-medewerker van de supermarkt dat winkeldieven veel vaker tot ver in de straat achternagezeten werden, en dat daarbij vaak harde klappen vielen. Ook de lokale politieke wijkpartij Zuid- en Pijpbelangen zegt dat afgelopen zomer zeker drie vermeende winkeldieven in elkaar geslagen zijn door personeel van het Dirk van den Broek-filiaal.

De directie van de Dirk van den Broek blijft erbij dat dieven alleen in de winkels zelf worden opgepakt. Maar volgens de medewerker waren de richtlijnen van de directie onvoldoende bekend bij het personeel van de winkels. Bedrijfsleiders gaven volgens de oudmedewerker zelf het verkeerde voorbeeld door mee achter dieven aan te rennen.