Vijf man vast in zaak dode winkeldievegge

In de zaak van de overleden Amsterdamse winkeldievegge heeft de politie gisteren een vijfde verdachte aangehouden. Oók hij is een medewerker van supermarkt Dirk van den Broek aan het Marie Heinekenplein. Twee van de verdachten zijn 19 jaar oud, twee 18 en één van hen 17 jaar.

Het slachtoffer, de 43-jarige Anja Joos, zou wat blikjes bier hebben gestolen en buiten zijn achtervolgd door winkelpersoneel. Daarbij zou ze zo hard zijn geslagen dat ze ineen zakte. Na enige tijd overleed ze.

Volgens buurbewoners raakte Anja Joos in haar geboorteland Duitsland verslaafd aan de drugs en kwam ze een jaar of 20 geleden naar Amsterdam. Hier raakte ze verzeild in het tippelcircuit en werd besmet met het aidsvirus. Ze gebruikte heroďne, coke en methadon, zei waar het op stond, maar wordt door buurtbewoners niettemin omschreven als goedmoedig en aardig. De vrouw was tamelijk op zichzelf maar maakte geregeld een praatje met het vaste groepje van gebruikers op het Marie Heinekenplein. Ze zou niet vaak voor overlast hebben gezorgd.

Vandaag zou er sectie op het lichaam verricht worden. Die moet duidelijk maken waaraan de vrouw precies is overleden.

Volgens Dirk Dekker, hoofd van de afdeling security management van Dirk van den Broek, spreken medewerkers van de supermarkt verdachten alleen binnen aan. ''Bij het verlaten van de supermarkt houdt het voor ons op. Dat is ons beleid''. Hangende het onderzoek van de politie wil hij verder niets kwijt over de zaak.