LPF ontsteld over vonnis

De LPF heeft geschokt gereageerd op de ''lage straf'' die Volkert van der Graaf heeft gekregen voor de moord op Pim Fortuyn. LPF-Tweede Kamerlid Joost Eerdmans noemde het een ''donderslag bij heldere hemel''. Volgens hem staat Van der Graaf over 10 jaar alweer buiten om te resocialiseren.

Ook gaat er van de uitspraak geen afschrikking af, zo zei Eerdmans: ''Iedere gek die een politicus wil vermoorden weet nu dat je na 12 jaar weer buiten de cel staat. Blijkbaar is het zo dat als je voor je mening uitkomt, je kop eraf gaat."

LPF-leider Mat Herben noemde de uitspraak ''onverteerbaar''. Maar 10 jaar in een comfortabele cel voor de moord op Pim, onbegrijpelijk, aldus Herben. ''Op 43-jarige leeftijd staat Van der Graaf, als de eerste Nederlander na Baltasar Gerards in de geschiedenisboeken, gewoon weer op vrije voeten'', zo zei een boze Herben, die zich zeer kwaad maakte over de motivering van de rechtbank.

De uitspraak van de rechter ontlokte emotionele reacties bij het groepje Fortuyn-aanhangers dat zich buiten de rechtbank in Amsterdam ophield: ,,Dit is te gek voor woorden'', aldus een van de Fortuyn-aanhangers. ,,Ze zouden hem moeten ophangen.'' Een ander zei: ,,Hij krijgt zijn straf nog wel.''