FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 april 2003

Flitspaal breekt provincie record

Liempie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een flitspaal in het centrum van Arnhem heeft al ruim 13.000 bestuurders betrapt op te hard rijden in zes weken. De kast behaald daarmee een record van de Gelderse politie.

De flitspaal heeft zo'n 700.000 euro aan bekeuringen opgeleverd. De kast doet het zo goed omdat het in het verlengde van een stadstunnel staat met twee verkeerslichten. De verkeerspolitie vermoedt dat veel weggebruikers extra gas geven als ze uit het tunneltje komen en zien dat het eerste verkeerslicht groen is.

Geen kabinet CDA en PvdA, reacties politici

De formatiepoging tussen CDA en PvdA is mislukt. Dat heeft premier Balkenende zojuist (23.00 uur) bekend gemaakt. "De chemie was onvoldoende", aldus Balkenende. Wouter Bos was erg boos en uitte zijn woede voor de camera. "We hebben tweeŽnhalve maand voor niets zitten praten en zijn voor de gek gehouden. Dat is een enorme klap in ons gezicht en ik denk ook voor de informateurs. Ik voel me grotelijks bedonderd.", aldus Wouter Bos.

Balkenende vond de woorden van PvdA-leider Bos "niet passen". Hij wilde niet met modder gaan gooien. Ook liet hij weten niet aan zijn eigen positie binnen het kabinet en de partij te twijfelen.

Het is niet bekend wat er nu zal gaan gebeuren. De formateurs Donner en Leijnse zullen morgen hun opdracht inleveren bij de koningin. Beide partijen zien een lijmpoging niet meer zitten.

Eerste reacties

De Lijst Pim Fortuyn liet in een reactie weten "niet verbaasd maar wel teleurgesteld" te zijn over het mislukken van de formatie. Fractievoorzitter Herben liet weten nog geen uitspraken te willen doen over een eventuele regeringsdeelname van de LPF. "Dat is nu niet aan de orde." Morgenochtend zal de LPF-fractie vergaderen.

Volgens fractievoorzitter Dittrich van D66 is de stukgelopen kabinetsformatie een "beschamende ontknoping". Volgens hem hebben de twee partijen de mensen 2,5 maand in de steek gelaten. Dittrich kwam ook direct met de oplossing. Volgens hem moeten de kiezers twee keer kunnen stemmen; eenmaal voor de Tweede Kamer en een rechtstreeks gekozen minister-president. "Daardoor krijg je veel meer dualisme en voorkom je de problemen die we nu zien", zo legde de fractievoorzitter uit.

De VVD liet ook van zich horen. Volgens fractievoorzitter Zalm is de breuk een combinatie van "onwil en amateurisme". Ook de VVD-fractie bespreekt vrijdagochtend over een mogelijke rol in een nieuwe formatie. Vice-fractievoorzitter De Grave ziet een nieuw kabinet met het CDA wel zitten. "Na 22 januari lag het voor de hand dat CDA en PvdA zouden gaan regeren. Maar nu gebleken is dat dat mislukt is, is er een nieuwe situatie ontstaan." Volgens hem is er, in tegenstelling tot een afgeketste CDA / PvdA kabinet, wel genoeg vertrouwen tussen het CDA en de VVD. "Het land heeft uiteindelijk een regering nodig", voegde hij eraan toe.

GroenLinks noemde de breuk "volkomen onverantwoord". Fractieleider Halsema liet in een reactie weten: "Het is een miskenning van het mandaat van de kiezers en van de eigen verantwoordelijkheid." Volgens Halsema ligt de schuld bij het CDA. Deze zou een "arrogante opstelling" hebben en onduidelijk zijn in wat ze nou eigenlijk wil. Volgens Halsema waren de financiŽle voorstellen van het CDA niet eens voor VVD-leider Zalm aantrekkelijk. Halsema verweet de PvdA "politiek amateurisme".

SP-leider Marijnissen sprak van een "blamage". Hij liet weten de breuk niet te hebben verwacht na de besprekingen van woensdag. Balkenende heeft nu "een levensgroot probleem", aldus de SP. De socialisten vinden het ondenkbaar dat het CDA opnieuw zal aankloppen bij de LPF, en ook D66 lijkt niet te willen. Volgens Marijnissen is er maar ťťn oplossing: de kiezers moeten voor de derde keer in ťťn jaar naar de stembus. De SP ziet zichzelf overigens niet in een kabinet plaatsnemen.

Zweetvoetenman opnieuw veroordeeld

Armymen, Emiel, mazaru en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 'zweetvoetenman' uit Rotterdam is donderdag opnieuw veroordeeld voor lokaalvredebreuk. Het gerechtshof in Den Haag legde hem een onvoorwaardelijke boete van 100 euro en een voorwaardelijke boete van 250 euro op.

De 39-jarige Rotterdammer T.T. heeft met zijn vieze zweetvoeten een enorme stankoverlast veroorzaakt in de bibliotheek van de TU Delft. De universiteit heeft hem toen verboden nog binnen te komen omdat zijn voeten een uur in de wind stinken. Hij heeft zich daar echter niks van aangetrokken, en deed bij zijn bezoeken zijn schoenen expres uit ondanks dat hij wist dat hij enorme meurvoeten heeft.

De man is het echter niet eens met de uitspraak en stapt naar de Hoge Raad, want hij vindt het onzin dat de bibliotheek hem de toegang had geweigerd. Vorig jaar al trok de zweetvoetenaffaire al veel media-aandacht, ook van buitenlandse kranten.

Gasaanval tegen schooltentamens

NLBADBOY herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Sommige leerlingen doen echt alles om onder hun examen uit te komen. Zo ook een aantal leerlingen van de middelbare scholen in de OekraÔense stad Zaporizjia. Zij pleegden een aanval met gas om niet aan de tentamens te hoeven deelnemen.

In totaal werden 149 leerlingen door artsen behandeld. Vijftien van hen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. Zij hadden last van misselijkheid, hoesten en pijn aan de ogen. De aard van het gas dat werd verspreid is niet bekend.

Het is niet de eerste keer dat leerlingen de examens wilden verstoren in de OekraÔne. Er zijn in het verleden al vaker bommeldingen en gasaanslagen geweest. In het westen van het land zou eerder deze week ook een gasaanslag zijn gepleegd.

Radardetector nu alsnog verboden

poktor had ons via de newssubmit te melden dat radardetectors nu alsnog verboden worden. De ministeries van Justitie en Verkeer en Waterstaat hebben na jaren van zoeken nu een manier gevonden om de verklikkers die waarschuwen voor snelheidscontroles vanaf 1 oktober te verbieden.

Haagse bronnen laten weten dat er in de ministerraad van aanstaande vrijdag besloten zal worden dat de verklikkers niet meer mogen.

Het voertuigregelement veranderd. Hierin staat wat er op en aan een auto mag zitten. Daar komt nu in te staan dat het apparaatje niet meer mag. Ook de verkoop van de verklikkers gaat in de ban.

Bronzen beeld van Fortuyn beschadigd

portier, pingelme, ringelding, tinus83, vleermuis, Sakura, Bubble, fulco-, Erik kamerling, minion en MREn hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De plaatsing van het bronzen beeld van Pim Fortuyn, dat Harry Mens had laten maken, is vandaag op het laatste moment niet doorgegaan. Het beeld, dat in de tuin van 'Palazzo di Pietro' in Rotterdam zou worden neergezet, raakte tijdens het transport beschadigd.

In het centrum van Rotterdam kwam het beeld in botsing met een viaduct, waardoor het hoofd losraakte van de romp. Eerst werd het beeld met tape gerepareerd, maar de initiatiefnemers hebben toch besloten de plaatsing af te gelasten. Het beeld zal nu eerst goed worden hersteld, voordat het daadwerkelijk geplaatst zal worden.

Donna, Seattle (VS) - 10/04

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Mannen dansen, vrouwen huilen

Is de oorlog toch nog gaande ondanks de val van Bagdad? Ondanks de onzekerheid van een voortdurende oorlog vieren veel Iraakse ballingen hier in de staat Washington een feestje. Velen zijn de straat op gegaan, met de Amerikaanse en Iraakse vlag in de handen, en vieren de bevrijding van hun landgenoten van het regime van Saddam.

Vreugdedans
In Burien hebben vele van hen zich samen met hun Amerikaanse buren met vlaggen langs de kant van de weg opgesteld. De autoís die voorbijreden claxonneerden om aan de feestvreugde bij te dragen. In Seattle, voor het Westlake Center, verzamelden mannen zich voor een vreugdedans. De vrouwen huilden en iedereen omhelsde elkaar... vele anderen waren geschokt en konden niet geloven dat het regime ineen was gestort. Mensen bleven maar herhalen hoe fijn ze het vonden dat het regime eindelijk weg was. Velen zeggen dat ze naar huis gaan om hun families te zien zodra het weer veilig is om te reizen.

De rest van het dagboek kun je hier lezen (website Netwerk).

Ilona, Tel Aviv (IsraŽl) - 10/04

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Einde van een tirannie
Ik ben blij voor het Irakese volk dat zij (binnenkort) verlost zijn van de tirannie, dat ze nu weer hun land met wat hulp zelf kunnen opbouwen op een democratische manier die recht doet aan alle bewoners van het land en hoop dat zij vele vruchten mogen plukken.

Spanning
In IsraŽl spelen op dit moment een aantal zaken. Er wordt met enige spanning uitgekeken naar het einde van de oorlog. Waarschijnlijk wordt binnenkort de staat van alertheid verlaagd. Dat betekent persoonlijk voor ons niet meer sjouwen met de gasmaskers (eindelijk!!) en geen dienst meer doen op de crŤche. 5000 opgeroepen reservisten zijn al weer naar huis teruggestuurd.

De rest van het dagboek kun je hier lezen (website Netwerk).

Eerste informatie seizoen 2004

De eerste informatie over het volgende seizoen is alweer bekend. Wat de circuits betreft zullen er grote veranderingen komen.
Ook zijn er al wat eerste voorlopige data naar buiten gedruppeld, hierbij is ook een volledig nieuw circuit bekend gemaakt.

Een tijdje terug is al bekend geworden dat de race op Spa-Franchorchamps, nu komen we te weten welke circuits volgend jaar niet op de kalender zullen staan. Naast de A1 Ring is dat namelijk het circuit van Imola. De Oostenrijkers wisten al een tijdje dat ze de kans liepen om het circus niet meer te mogen verwelkomen, maar over het Italiaanse circuit was nog geen duidelijkheid.

Volgend seizoen zal de eerste race al in februari verreden worden. Net als de afgelopen jaren zal het circuit Albert Park in Melbourne de aftrap voor het seizoen verzorgen, om precies te zijn op 29 februari.

In tegenstelling tot de voorgaande seizoenen zal de tweede race niet in MaleisiŽ plaats vinden, het circus zal voor de eerste keer neerstrijken in China, om precies te zijn in Sjanghai. Op 14 maart barst daar het geweld los.

De overige voorlopige data die bekend zijn gemaakt zijn MaleisiŽ (28 maart) en BraziliŽ (11 april).

Enorme chat bij release X-Men 2

Met een enorme chat zal op 15 april de release van de film X-Men 2 worden ondersteund. Maarliefst 25.000 fans krijgen tegelijkertijd de gelegenheid om vragen te stellen aan de acteurs en filmmakers. Ondermeer Halle Berry, Famke Janssen, Hugh Jackman en Rebecca Romijn-Stamos kruipen achter een toetsenbord.

Iedere deelnemende acteur en filmmaker zal 10 minuten lang vragen beantwoorden via de website x2-movie.com. De chat wordt simultaan vertaald in zes talen, het Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Duits en Portugees. Daarvoor zijn meer dan dertig vertalers nodig.

Er is in de chat voor 25.000 mensen plaats, maar de filmmaatschappij denkt tijdens de 2 uur durende chat zeker het dubbele aantal te kunnen verwelkomen. De acteurs zijn ook te volgen via videobeelden. De chat begint om 21.00 uur Nederlandse tijd.

Naast deze enorme chat wordt de film door filmmaatschappij Twentieth Century Fox op 1 mei in maar liefst 93 landen in de bioscopen gebracht. Daarmee is deze wereldwijde release de grootste ooit.

Minardi met drie coureurs naar Imola

Minardi heeft een goede manier gevonden om aan extra inkomsten te komen

Minardi zal gedurende de eerste test op de vrijdag van de GP San Marino op Imola ook testcoureur Matteo Bobbi inzetten.
De Italiaanse coureur betaalt ťťn miljoen euro om op vrijdag de reservewagen te testen. Naast San Marino zal hij dit ook doen in Spanje, ItaliŽ en Oostenrijk.

Minardi zal tijdens de extra testuren op vrijdag steeds een lokale gastcoureur tegen betaling laten rijden. Zo wil de renstal extra inkomsten binnenhalen.

Thorp: Oorlog nog niet voorbij

Irak Ondanks alle positieve berichten van gisteren, is de strijd nog niet gestreden:

De oorlog is nog niet gestreden, zo heeft de Amerikaanse kapitein Thorp, die lid is van het Centraal Commando in Qatar, gezegd. Thorp verwacht nog zware gevechten met delen van de Republikeinse Garde, waarvan het verzet nog niet is gebroken. Vooral rond Tikrit en Mosul hergroeperen delen van de Garde zich.

Bovendien is het hoofddoel van de oorlog, het uitschakelen van het Iraakse regime, nog niet bereikt zo zei Thorp.

In Bagdad werd vandaag ook nog verzet geboden. Eťn Amerikaanse marinier kwam daarbij vanochtend om het leven. Afgelopen nacht werd in de sji'itische wijk Saddam City gevochten.

Kirkuk in Noord-Irak nu ook gevallen

Irak In Noord-Irak is een belangrijke oliestad veroverd:

De Noord-Iraakse stad Kirkuk is in handen gekomen van Koerdische strijders. Zij trokken met steun van VS-troepen de belangrijke oliestad binnen. Hierbij ondervonden ze weinig tegenstand.Afgelopen nacht werd Kirkuk nog wel gebombardeerd.

De Turkse tv meldt dat tal van overheidsgebouwen in Kirkuk worden geplunderd door de inwoners. Volgens de eerste berichten zijn de olie-installaties bij de stad vrijwel ongeschonden gebleven.

Inmiddels hebben de VS Turkije de garantie gegeven dat het de vandaag ingenomen stad militair gaat controleren. De Koerdiche strijders zouden daarbij snel de stad weer moeten verlaten. Turkije is bang dat Kirkuk met zijn olievelden een begin gaat vormen van een aparte Koerdische staat in Noord-Irak.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken GŁl zegt gesproken te hebben met Colin Powell. Die heeft hem gezegd dat de VS Kirkuk voorlopig onder controle zullen houden. Turkije stuurt legerwaarnemers om te kijken wat er in Kirkuk gebeurt.

Schaap Dolly in museum Edinburgh

JuStInUz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het eerste gekloonde schaap ter wereld, Dolly, is sinds woensdag te bezichtigen in het Koninklijk Museum van Edinburgh. Het Roslin Institute schonk het gekloonde schaap aan het museum als herinnering aan het eerste gekloonde zoogdier ter wereld. Dolly overleed op zesjarige leeftijd in februari dit jaar. Ze werd genoemd naar de rondborstige Dolly Parton omdat ze gekloond werd uit een borstklier van een volwassen ooi.

Doden na brand in tehuis voor doofstomme kinderen

Miss_B had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Russische persbureau Interfax heeft gemeld dat bij een brand in een tehuis voor doofstomme kinderen, in de Russische deelrepubliek Dagestan, zeker 28 mensen zijn omgekomen. De slachtoffers waren voornamelijk kinderen.

De brand is uitgebroken in de hoofdstad Machakala. Ongeveer 100 mensen raakten gewond of liepen rookvergiftiging op. Er waren nog 166 mensen in het twee etages tellende gebouw toen de brand uitbrak. Het gebouw is geheel in de as gelegd. Er worden nog 16 mensen vermist.

Vrouw van 65 wordt moeder

JuStInUz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrouw uit India van 65 is moeder geworden van een jongetje, nadat ze kunstmatig bevrucht werd. De ziekenhuisverantwoordelijken hadden de vrouw afgeraden om nog een kind te krijgen, maar zij en haar man wilden "deze laatste kans" grijpen om nog een kind te krijgen. Het kind is uiteindelijk met een keizersnede ter wereld gebracht.

Met deze bevalling komt de vrouw meteen in het Guinness Book of Records. Het vorige record stond op naam van een 63-jarige vrouw die in 1994 een kind het leven schonk.

Michael Jackson zet huis te koop

JuStInUz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Michael Jackson, de King of Pop, zet zijn Neverland-ranch te koop. Zijn stulpje staat te koop voor een kleine 21 miljoen euro van. Volgens kenners is het landgoed "slechts" een goeie 12 miljoen euro waard. Het omvat oa. een meer, een pretpark en een spoorweg. Het onderhoud kost per jaar zo'n kleine 3 miljoen euro.

Eerder waren er al geruchten dat Michael Jackson in geldnood zou zitten. Onlangs verloor hij nog een rechtszaak. Dit kostte hem 8,44 miljoen.

Filmsterren stappen naar de rechter

JuStInUz herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Bruce Willis, Denzel Washington en Arnold Schwarzenegger slepen het elektronicabedrijf Fry Electronics voor de rechter. De Hollywood-acteurs doen dit omdat het bedrijf hun afbeeldingen had gebruikt in krantenadvertenties, zonder hun medeweten. Volgens hen zouden de advertenties "hun felbevochten en welverdiende reputaties als belangrijke filmsterren kunnen aantasten en dat er een risico voor 'overexposure' is".

De drie acteurs eisen een schadevergoeding van 9,31 miljoen euro per persoon. Het proces zal dienen bij een rechtbank in Los Angeles. Fry Electronics was nog niet bereid om commentaar te leveren.

ADO Den Haag loert op Witschge

ADO Den Haag, de club die hard op weg is naar de Eredivisie, aast op Richard Witschge.

ADO Den Haag kijkt momenteel naar diverse spelers die de club in het volgende seizoen in de eredivisie van dienst kunnen zijn. Richard Witschge (33), die bij Ajax moet vertrekken, zou een grote kandidaat zijn. De zaakwaarnemer van de speler is lid van de Raad van Commissarissen bij de club uit de Residentie. Andere spelers die genoemd worden zijn Richard Knopper (Ajax), Rick Platvoet (Heracles Almelo) en Igor Giuscevic (Fc Utrecht).

80 miljoen bijen op de vlucht

JuStInUz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een dodelijk ongeval in de Amerikaanse staat Florida zijn ruim 80 miljoen bijen ontsnapt. De bijen werden naar het noorden van Florida vervoerd, om daar ingezet te worden in de fruitteelt.

De 81-jarige vrachtwagenchauffeur verloor door een ijsplek de controle over het stuur. De vrachtwagen kwam tegen de vangrail en kantelde. De bejaarde bestuurder overleed hierdoor.

Brandweerlieden in beschermende pakken probeerden de bijen nog tegen te houden door schuim in de vrachtwagen te spuiten. Dit lukte niet omdat ze gestoken werden.

Fan van ManU moet verlies met dood bekopen

Een 20-jarige fan van Manchester United heeft het verlies van zijn club in de Champions League tegen Real Madrid met de dood moeten bekopen

De inwoner van Hongkong, waar Manchester United erg populair is, is van de zesde verdieping afgesprongen na de terleurstellende wedstrijd. De man heeft de val niet overleefd. Voordat hij sprong heeft hij nog wel een briefje voor zijn ouders geschreven met de woorden dat het hem speet.

Eerste hitlijst voor gedownloade mp3'tjes

Na kritiek op de huidige hitlijsten die zijn gebaseerd op verkoopgegevens (ze zouden geen reŽel beeld geven van de smaak van de consument), verschijnt er in Engeland een officiŽle hitlijst voor gedownloade muziek.

De Britse Official UK Charts Company gaat een download-hitlijst maken op basis van legale downloadsites. Peer-to-peerprogramma's als KaZaA, Morpheus en Grokster worden buiten beschouwing gelaten. Het is nog niet bekend welke muzieksite gaan meewerken aan de 'download top 40'.

Op den duur moet de download hitlijst samengevoegd worden met de 'echte' top 40, die gebaseerd is op verkoopcijfers.

Een grote Engelse distributeur van legale muziek via internet, OD2, zal in ieder geval haar medewerking verlenen aan het project.

De download top 40 gaat later dit jaar van start.

Dieven stelen handtas met 200.000 euro

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrouw is woensdag op het vliegveld van Hamburg beroofd van haar handtas, waarin voor 200.000 euro aan juwelen zaten. Dit meldt de politie in de Noord-Duitse stad.

De vrouw had haar handtas bovenop een koffer, op een karretje in de aankomsthal gezet. Toen zij haar familieleden begroette en niet op haar tas lette, sloegen de dieven hun slag.

Concorde-vluchten stoppen dit jaar

NLBADBOY en JuStInUz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Air France en British Airways hebben aangekondigd dat ze nog dit jaar zullen stoppen met Concorde-vluchten. Volgens beide maatschappijen is het vliegen met de Concorde te duur omdat de passagiersaantallen dalen en de kosten stijgen.

Air France neemt de Concordes al op 31 mei uit de vloot, bij British Airways houden ze het eind oktober voor bekeken. Air France en British Airways zijn de enige luchtvaarmaatschappijen ter wereld die met de Concorde vliegen. Er zijn 20 toestellen van gebouwd.

Belgische internetpolitie zonder internet

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een afdeling van de Belgische politie, de Computer Crime Unit, die instaat voor het speuren naar kinderporno op het internet, zit al drie weken zonder internetaansluiting. De eenheid verhuisde naar een nieuw onderkomen, maar de telefoonmaatschappij had de kabels voor de internetverbinding nog niet klaar.

Verwacht wordt dat de aansluiting pas tegen begin mei in orde zal zijn. Tot zolang nemen de agenten zoveel mogelijk werk meer naar huis en gebruiken daar hun privť-computers voor. Sommigen zijn nu bang zelf 'ontmaskerd' te worden als pedofielen.

Rangers in halve finale Schotse FA Cup

Glasgow Rangers heeft zich geplaatst voor de halve finale van de Schotse FA Cup.

In de kwartfinale had de ploeg weliswaar een replay nodig tegen Dunfermline Athletic, maar deze werd dan ook vrij gemakkelijk gewonnen door doelpunten van Peter Lovenkrands, Barry Ferguson en Mikel Arteta: 3-0. Daarmee blijft Glasgow Rangers in de race voor de treble, omdat het de League Cup al heeft gewonnen en in de competitie ruim aan kop gaat.
Rangers was overigens zeer Nederlands getint. Konterman, De Boer, Numan, Ricksen en Mols stonden namelijk stuk voor stuk in de basis. In de halve finale ontmoet Rangers Motherwell.

Met uitsterven bedreigd rund gekloond

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amerikaanse onderzoekers hebben een Aziatisch rund van uitsterving gered. Dat meldde de Los Angeles Times. Door genetisch materiaal te gebruiken van een 23 jaar geleden overleden stier, konden ze een kloon maken. Het dier zal opgroeien in de dierentuin van San Diego, California.

Het Wereld Natuur Fonds staat sceptisch tegen het klonen van bedreigde diersoorten. Volgens hen is het geen oplossing voor uitstervende soorten.

Het Aziatisch rund is niet de eerste soort die gekloond word. In 2001 konden wetenschappers in ItaliŽ een moeflon-schaap klonen en in datzelfde jaar deden de Amerikanen het met een os.

PSV haalt Colin terug

JŁrgen Colin speelt volgend jaar weer voor zijn huidige werkgever

Op dit moment speelt de 22-jarige verdediger nog op huurbasis bij NAC maar hij heeft zich daar zo goed ontwikkeld dat Guus Hiddink Colin volgend seizoen graag weer bij de selectie van PSV wilt hebben.

NAC zal hem zeker gaan missen want Colin is een vaste waarde in de defensie van NAC, dat na PSV de minst gepasseerde verdediging in de Eredivisie heeft.

Afwijzing asielaanvraag Krekar onterecht

victorv8 en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De asielaanvraag van Mullah Krekar werd onterecht afgewezen door Minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en Integratie. Dat meldde de rechtbank in Amsterdam.

Nawijn wees het asielverzoek van de Iraakse Koerd af, vlak voordat Krekar met een vliegtuig op 13 januari het land zou worden uitgezet. Volgens de minister maakte Krekar misbruik van het asielrecht. Hij diende volgens Nawijn zijn aanvraag in om de uitzetting tegen te werken. En vermits Nederland stelt dat Krekar de leider is van een internationale terroristische organisatie, moest voorkomen worden dat de behandeling van de asielaanvraag een Nederlandse aangelegenheid zou worden.

De rechtbank wees erop dat er over de asielaanvraag beslist had kunnen worden in een aanmeldcentrum middels een speciale procedure. Het feit dat er al een vliegtuig was gehuurd voor de uitwijzing, is volgens de rechtbank ook geen argument.

Proces tegen Magnus Gaefgen mag doorgaan

ChrisJX had ons via de newssubmit het volgende te melden en vertaalde het bericht voor ons:

Woensdag is in Duitsland het proces begonnen tegen de 27-jarige rechtenstudent Magnus Gaefgen. Gaefgen wordt ervan verdacht in september 2002 de 12-jarige bankierszoon Jakob von Metzler gekidnapt en vermoord te hebben.

Enkele dagen na zijn arrestatie heeft Gaefgen bekend, maar later is bekend geworden dat zijn bekentenis onder druk tot stand is gekomen. De verhorende politie-ambtenaar had gedreigd dat een vechtsportleraar Gaefgen onder handen zou nemen. Folteren en het dreigen daarmee zijn echter verboden in zowel de Duitse wet als in verschillende mensenrechtenverdragen.

De advocaat van Gaefgen voerde aan dat het proces hierdoor geen doorgang kon vinden. Het Landesgericht in Frankfurt heeft echter besloten dat er geen grond is om het proces niet door te laten gaan. Wel heeft het Hof besloten dat de bekentenissen van Gaefgen niet rechtsgeldig tot stand zijn gekomen en daarom niet als bewijsmateriaal gebruikt mogen worden. Het OM gaat ervan uit dat er nog genoeg ander bewijsmateriaal is waarop Gaefgen veroordeeld kan worden.

Vermiste vrouw vond schip niet

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De sinds maandag vermiste inwoonster uit Enkhuizen is terecht. Ze meldde zich vanuit Parijs. Ze kon het passagiersschip waarmee ze reisde niet meer terug vinden en heeft daarop de trein naar Parijs genomen.

De 86-jarige vrouw was sinds maandagmiddag zoek. Er werd intensief naar haar gezocht door de politie, die daarbij ook duikers inzette.

Boeteverlaging voor zwartrijders op tram

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Reizigers die betrapt worden op zwartrijden in de trams in regio Haaglanden, zullen vanaf 16 april minder streng worden gestraft. Tot op heden kregen illegale reizigers een proces-verbaal en een boete van bijna 30 euro. In de toekomst zullen zwartrijders een controlekaart kunnen kopen voor 10 euro.

Het is de bedoeling dat het Haagse openbaar vervoersbedrijf HTM door de maatregel meer controles kan uitvoeren, wat de veiligheid in de trams ten goede zal komen.

Vorig jaar reeds deed de HTM een succesvolle proef met de controlekaart. Het aantal gevallen van escalatie met reizigers in de tram nam af met bijna de helft.

Lik op stuk beleid Amsterdamse winkeldieven

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer een winkeldief wordt betrapt in Amsterdam dan moet hij vanaf vandaag direct een 'politiebekeuring' betalen. Wanneer de dief iets van tussen de 0 en 50 euro steelt volgt er een boete van 115 euro, tot 120 euro bedraagt de boete 190 euro. De winkeldief heeft dan ook meteen een strafblad.

Vroeger kregen dieven die voor de eerste keer werden gepakt vaak alleen maar een waarschuwing. Nu geldt er echter dat iedereen direct een boete en een strafblad krijgt. Het maakt niet uit of het gestolen goed een waarde van ťťn of honderd euro heeft. Wanneer de dief voor meer dan 120 euro heeft gestolen moet hij of zij voor de rechter verschijnen.

In de winkelgebieden zal de politie door middel van een 'Vliegende Brigade' duidelijk aanwezig zijn. Ook krijgen de winkeliers voorlichting, de politie streeft ook naar een meer efficiŽnte manier van aangifte doen. Door een betere samenwerking tussen de politie en kleine ondernemers hoopt de politie het probleem van de toenemende winkelcriminaliteit aan te kunnen pakken. De kleine ondernemer heeft vaak niet het geld of de middelen om maatregelen tegen dieven of overvallers te kunnen nemen.

Pastoor Deventer zoekt ezel

Voor de lokale optocht op Palmzondag is de pastoor van de Broederenkerk in Deventer op zoek naar een ezel. De ezel die normaal meeloopt bleek laatst niet meer beschikbaar te zijn, hij is verkocht.

Elk jaar op Palmzondag wordt er een optocht gehouden door leerlingen van basisschool de Wildroos van de Grote Kerk naar de Broederenkerk. Tijdens deze optocht gaat altijd een ezel mee, die zelfs mee de kerk in wordt genomen. Tijdens de MKZ-crisis werd er een namaakezel ingezet.

De pastoor heeft een oproep in een krant gezet om de traditie voort te kunnen zetten. Door de verkoop van de oude ezel is hij verontrust geraakt. "Ik heb stad en land afgebeld voor een dier. Maar nergens kon ik een ezel vinden die we voor een ochtend kunnen lenen."

Bizarre reclamecampagne Hong Kong

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het toeristenburo van Hong Kong zal de dag dat het opdracht gegeven heeft van start te gaan met een nieuwe slogan voor bezoek aan de stad nog lang heugen. In het kader van de heersende SARS epidemie is namelijk de volgende slogan wel erg ongepast: "HongKong will take your breath away" (Hong Kong is adembenemend).

Een slechte longfunktie is namelijk een van de symptomen van de nieuwe ziekte SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). Meer dan 100 mensen zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van de ziekte, meer dan 3000 mensen zijn geinfekteerd, de meeste daarvan zijn inwoners van China en Hong Kong.

Een woordvoerster van het toeristenburo van Hong Kong zei tegen de Wall Street Journal Europe dat de reclamecampagne, die op dit ogenblik te zien is in Britse tijdschriften als Cosmopolitan en Conde Nast Traveller, maar ook hangt op billboards in de stad Hong Kong, van start was gegaan voor de uitbraak van de ziekte.

Ze voegde toe dat toen de eerste berichten van SARS binnen kwamen ze alles op alles hebben gezet om de reclamecampagne in te trekken. Maar daar was het te laat voor zodat de slogan "take your breath away" nu in verschillende tijdschriften te zien is.


Voodoo gedoopt tot officieel geloof

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De regering van Haiti heeft Voodoo (zwarte magie) erkend als een officiele godsdienst. De president van het land, President Jean-Bertrand Aristede heeft dat maandag bekend gemaakt.

Aristede deed dat tijdens een nationale feestdag ter ere van Toussaint L'Ouverture, de leider van de Afrikaanse slaven die in opstand kwamen tegen de Franse koloniale heersers. In 1802 werd hij gevangen genomen, een jaar later stierf hij in een Franse gevangenis.

Voodoo wordt door 75% van de 8 miljoen Haitianen uitgeoefend en is een mix van het Christelijk geloof en een aanbidding van Natuurgoden. Voodoo was niet alleen gedurende de koloniale tijd ten strengste verboden maar ook in de periode daarna.

Barcelona andermaal ongeslagen

Barcelona bleef vanavond ongeslagen in de Champions League. De trots van Catalonie heeft in Europa dit seizoen nog geen meerdere gevonden. Barcelona speelde ditmaal 1-1 in Turijn tegen Juventus.

De Barcelonezen stonden geruime tijd achter na een doelpunt van Montero na een kwartier spel. De wedstrijd kabbelde voort, na de rust kwam Barcelona er pas uit. In de slotfase viel de gelijkmaker, na goed voorbereiden van Reiziger tekende Saviola met een rollertje voor de treffer. Kluivert kreeg nog een gouden kans voor de winnende, maar hij verzilverde die niet. De 1-1 eindstand is desondanks een goed resultaat voor Barcelona dat nu aan een 0-0 in eigen huis genoeg heeft om zich voor de halve finale te plaatsen.

Het record aantal ongeslagen duels is nu nog in handen van -uitgerekend- Juventus dat 20 Europese wedstrijden op rij ongeslagen bleef in de seizoenen 1969-1972. Barcelona is nu 16 Europese duels op rij ongeslagen, waarvan 13 maal winst. In de Primera Division kwam de club dit seizoen eenmaal tot een reeks van 7, waarvan driemaal winst, onder coach Antic.

[Tests 9-04] Overzicht

De uitslagen van de tweede testdag zijn bekend. Er werd gisteren wederom getest op Mugello, Paul Ricard en Monza.

Mugello

Michael Schumacher en Rubens Barrichello namen het werk over van Badoer en Massa. Er werd getest in de F2003-GA, de nieuwe auto waarin Ferrari op Imola zal rijden. Vandaag zal verder worden gegaan met het afstellen van de wagen. Eergisteren was Badoer het snelste in een tijd van 1:21.128.
(Bron: Ferrari)

Pos.CoureurTeamTijd# ronden
1Rubens BarrichelloFerrari1:21.21063
2Michael SchumacherFerrari1:21.28750


Paul Ricard

Op de tweede op eenvolgede dag werd er getest op Paul Ricard. Het kwartet van eergisteren werd vergezeld door David Coulthard, Pedro de la Rosa, Alexander Wurz en Jacques Villeneuve. Door hevige regenval in Frankrijk hielden de meeste teams het in de middag voor gezien met de tests, vandaag zal er verder worden gegaan met de tests. Eergsiteren was Toyota-rijder Ricardo Zonta het snelste in 1:08.277.
(Bron: F1racing.nl)

Pos.CoureurTeamTijd# ronden
1Alezander WurzMcLaren1:27.57114
2Marc GenťWilliams1:27.65338
3Pedro de la RosaMcLaren1:29.53930
4Ralf SchumacherWilliams1:30.12716
5David CoulthardMcLaren1:31.3157
6Olivier PanisToyota1:42.1175
7Jacques VilleneuveBAR1:44.10218


Monza

Sauber testte gisteren voor de tweede en laatste dag op Monza. Het team werkte verder aan de earodynamica en de banden. Er werd vooral aandacht besteed aan drie verschillende downforce-instellingen, voor komend weekend op Imola en voor later dit jaar op Gilles Villeneuve en Monza. Het team is tevreden met de resultaten van deze tests die dankzij het goede weer volgens planning verliepen. Eergisteren was Heidfeld's snelste ronde 1:23.605.
(Bron: Sauber)

Pos.CoureurTeamTijd# ronden
1Nick HeidfeldSauber1:23.37381
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.