Proces tegen Magnus Gaefgen mag doorgaan

ChrisJX had ons via de newssubmit het volgende te melden en vertaalde het bericht voor ons:

Woensdag is in Duitsland het proces begonnen tegen de 27-jarige rechtenstudent Magnus Gaefgen. Gaefgen wordt ervan verdacht in september 2002 de 12-jarige bankierszoon Jakob von Metzler gekidnapt en vermoord te hebben.

Enkele dagen na zijn arrestatie heeft Gaefgen bekend, maar later is bekend geworden dat zijn bekentenis onder druk tot stand is gekomen. De verhorende politie-ambtenaar had gedreigd dat een vechtsportleraar Gaefgen onder handen zou nemen. Folteren en het dreigen daarmee zijn echter verboden in zowel de Duitse wet als in verschillende mensenrechtenverdragen.

De advocaat van Gaefgen voerde aan dat het proces hierdoor geen doorgang kon vinden. Het Landesgericht in Frankfurt heeft echter besloten dat er geen grond is om het proces niet door te laten gaan. Wel heeft het Hof besloten dat de bekentenissen van Gaefgen niet rechtsgeldig tot stand zijn gekomen en daarom niet als bewijsmateriaal gebruikt mogen worden. Het OM gaat ervan uit dat er nog genoeg ander bewijsmateriaal is waarop Gaefgen veroordeeld kan worden.