DVD verdringt videoband

Voor het eerst hebben consumenten meer geld besteed aan dvd's dan aan videobanden. Dat heeft de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie NVPI woensdag bekend gemaakt.

De omzet van de videobanden daalde van 104,4 naar 81,8 miljoen euro terwijl de omzet van de dvd's steeg van 53,1 naar 116,9 miljoen euro. Uit onderzoekt blijkt dat één op de tien huizen in Nederland een dvd-speler thuis heeft staan, terwijl negen van de tien mensen een videorecorder hebben.

Bij de videotheek gaat wel de videoband vaker over de balie. Totaal is voor 103,6 miljoen euro aan videobanden gehuurd en voor 26,5 miljoen aan dvd-schijfjes. Ook in de verhuur is de dvd is opmars: de omzet is ruim verdrievoudigd, terwijl die van videobanden licht afnam. Toch worden er meer videobanden gehuurd, ondanks de opmars van de DVD.

Nederlanders blijken in het algemeen vorig jaar grotere filmliefhebbers te zijn geworden. Totaal, zowel video als dvd, werden er 22 procent meer films verkocht en 8 procent meer films gehuurd bij videotheken. De populairste films blijken uit onderzoek tekenfilms te zijn. De totale consumentenomzet van films-in-de-thuissituatie bedroeg bijna 328,8 miljoen euro, een stijging van 22 procent.