NS trekt miljoenen uit voor nieuwe Sprinters

De Nederlandse spoorwegen gaan 110 nieuwe sprinters kopen, die in 2005 in gebruik worden genomen. Dit melde een woordvoeder van de NS woensdag.

De sprinters gaan een aantal stoptreinen uit de jaren zestig vervangen en zijn speciaal geschikt voor stadsgewestelijke inzet (snelle aansluiting op andere vormen van het openbaar vervoer)

De nieuwe sprinters beschikken over airco en bredere deuren die sneller openen en sluiten. Ook krijgen de nieuwe treinen een gelijkvloerse instap. Het interieur van de nieuwe aankoop van de NS is open en transparant, "wat een positieve invloed heeft op de sociale veiligheid" aldus de NS. Uiteraard bevatten de nieuwe treinen meer zitplaatsen.

Naast deze vervanging van oudere treinen werkt de NS aan uitbreiding van het aantal zitplaatsen, onder meer door de inzet van intercity-dubbeldekkers en gemoderniseerde Duitse rijtuigen.

De aanpak past volgens de NS-directie in de hoofddoelstellingen van het beleid: op tijd rijden, extra zitplaatsen, betere informatievoorziening en grotere sociale veiligheid.

Voor de nieuwe aankoop zijn "enkele honderden miljoenen" euro's uitgetrokken, aldus de NS woordvoerder.