FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 april 2002

Japanse politie krijgt samoerai-zwaard

Tijdens het WK-voetbal zullen Japanse politie agenten uitgerust worden met een samoerai-zwaard. Met het ouderwetse wapen, waarmee in de Middeleeuwen criminelen werden bestreden, kunnen de agenten zich beter verweren tegen hooligans.

Woensdag hield de politie een oefening in het stadion van Yokohama. Duizend agenten trainden daar op het overmeesteren van hooligans. Ze gebruikten waterkanonnen en zestalige elektronische borden om de 'hooligans' in toom te houden. De politie heeft gezegd er ook rekening mee te houden dat Japanse motorbendes voor moeilijkheden kunnen zorgen.

[Voetbal] Uitslag Ajax - PSV

In een aardige wedstrijd heeft Ajax zich verzekerd van een finaleplaats in het Amstel Cup toernooi. In eigen stadion wonnen de Amsterdammers met maar liefst 3-0 van PSV.

Ajax startte het duel goed en kreeg een aantal aardige kansen, toch moest het publiek op de eerste goal wachten tot vlak voor rust. Bergdolmo scoorde de 1-0 uit een strafschop. Ajax kreeg de strafschop nadat Mido door Hofland onderuit getrokken was.

Na rust kregen beide ploegen kansen maar werd er pas weer in de 82e minuut gescoord. Mido miste uit een voorzet van Trabelsi waarop Galasek de bal achter Waterreus schoot.
Twee minuten later was het Van der Meyde die de eindstand op het scorebord bracht.

In de finale speelt Ajax in de Kuip tegen FC Utrecht.

Postduif na vijf jaar teruggekeerd

Vijf jaar nadat hij plotseling was verdwenen, heeft de postduif Whitetail het huis van zijn baas in Manchester teruggevonden. Eigenaar Tom Roden herkende de vogel onmiddellijk aan de vier witte staartveren. "Er zijn verhalen over duiven die na een jaar weer thuiskomen, maar ik heb nog nooit gehoord over een vogel die daar vijf jaar voor nodig had."

In 1997 werd Whitetail in het Franse Nantes losgelaten voor de vlucht van 670 kilometer naar Manchester. Het dier keerde niet naar huis terug, hoewel hij al dertien keer kampioen was geworden.

De postduif is nu elf jaar en daarmee te oud voor nieuwe wedvluchten. Roden vermoedt dat Whitetail in Frankrijk "een Franse duifje" een pleziertje heeft gedaan en daarom zo laat is teruggekeerd.

Meer spierkracht door stilzitten

Britse wetenschappers hebben de alternatieve warming up ontdekt. Spieren blijken tot 10 procent meer kracht te ontwikkelen na zo'n statische warming up in een warme omgeving. Dus niks minutenlang rek- en strekoefeningen doen en rondjes lopen voor de wedstrijd, gewoon stilzitten en je bij voorkeur hullen in een elektrische verwarmde deken.

"Kunstmatig opwarmen kan vooral nuttig zijn voor sprinters en hoogspringers, die vaak lange pauzes hebben tussen hun optredens", aldus onderzoeksleider Anthony Sargeant.

De onderzoekers lieten zes proefpersonen eerst een stukje rustig infietsen en daarna een stuk voluit. Vervolgens moesten zij een half uur in een bad met heet water liggen en daarna datzelfde stuk voluit fietsen. Bij die tweede sessie konden de fietsers 6 procent harder trappen.

Smalste huis van Nederland in Utrecht

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden: `

In Utrecht komt het smalste huis van Nederland: 1,80 meter breed. Architect ir. Robert Winkel ziet mogelijkheden voor de realisatie van een moderne woning van 65 vierkante meter in een huidige 1,80 meter brede fietsenstalling op de Utrechtse Oudegracht 387. Dat vergt wel een inventieve omgang met de regels van het Bouwbesluit. De gemeente Utrecht is bereid een uitzondering te maken ten aanzien van de vereiste omvang van de kamers. Volgens het Bouwbesluit is een ruimte minimaal 3,50 bij 3,50 meter.

Het wordt een een woning met een diepte van 13 meter en een hoogte van 11 meter. Vanaf de voordeur voert een gang naar een ontsluiting midden in het pand. Hiervandaan voeren trappen omhoog waarlangs alle functies zijn geordend. De trappen bieden lange zichtlijnen die reiken tot aan het glazen dak.

Of Oudegracht 387 met 1,80 meter echt het smalste huis van Nederland wordt, staat overigens niet vast. Een aantal smalste panden langs Amsterdamse grachten vallen in ieder geval af: ze blijken bij nader inzien achteringang van een ander pand of ze lopen achter het huis ernaast door. Het smalste bekende winkelpand (1,85 meter) aan de Singel in Amsterdam loopt naar achteren breder uit en heeft daar een gevel van 5 meter.

TARA's Frankrijk tour: Dag 2: Naar Parijs

Ken je dat gevoel als je wakker wordt? Dat je je even afvraagt waar je in vredesnaam bent. Vooral ik, die nogal eens buiten de deur slaapt, heb daar wel eens last van. Zo ook deze morgen. Een vaag bekend deuntje haalt mij uit m'n slaap. Half automatisch grijp ik naast me naar mijn telefoon. Echter, naarmate ik wakkerder wordt, realiseer ik me dus dat ik niet thuis ben, maar in een hotelletje ergens aan de snelweg, op zo'n 100 kilometer van Parijs. Mijn telefoon (die dus afging) ligt niet zoals gewoonlijk naast mijn kussen maar ergens diep weggestopt in mijn tas. Laat maar gaan, als het belangrijk is bellen ze nog wel een keer denk ik dan maar. Ik kijk even later als ik opgefrist en wakker bij mijn tas sta te rotzooien toch wel even wie het was, maar dat is met mijn telefoontje in het buitenland blijkbaar niet te zien. Jammer dan, en ik stop hem weer weg.

Ik loop even naar de wc en op de weg terug kom ik Sandra tegen die met me meeloopt en op de deur van kamer 301 begint te kloppen. Ik kijk haar vreemd aan en we horen wat vaag gebrom. Dan komt Sandra erachter dat de rest van de meiden op kamer 303 slaapt, ernaast dus
Die liggen nog half te slapen, dus brengen we daar maar verandering in.

Vrouwen en opstaan. Waar wij mannen maar 10 minuten bezig zijn en klaar zijn (Dus konden Ron en ik uitgebreid gaan wachten) lijkt het wel alsof de jongedames uren bezig zijn. We waren dan ook niet verbaast dat Saskia op de deur klopte, of ze onze spiegel mocht gebruiken. Drie vrouwen op één kamer met maar één spiegel, ja dat kon ook niet goed gaan. Maar al met al was het toch iets na tienen dat we weer bij de auto's stonden. Marco (die online voornamelijk bekend staat als Wicky, degene die inmiddels 31 WT concerten heeft gezien (ik nu 26) en een WT tattoo heeft), Sandra en Natja in hun auto. Nynke (Ophelea), Ellen (Wolfshen), ik en Saskia bij Ron (Syntonix) in de auto. Overigens ken ik iedereen (op Saskia na dan) en kennen ze ook elkaar via de Within Temptation chat en messageboard (van within-temptation.com). Daar is het meerijden dan ook min of meer geregeld.

Het is heerlijk weer, een warm zonnetje schijnt en geen wolkje aan de lucht. Halverwege de snelweg richting Parijs zien we een witte bus die overal bovenuit torend. De typische tekst Je ziet ons ook overal! is duidelijk leesbaar. Dat kan niet missen, het is de tourbus van Within Temptation. Luid toeterend halen we ze in. Toch leuk om ze zo tegen te komen.

En dan kom je in Parijs, althans, de drukte en het feit dat je opeens midden tussen de gebouwen rijdt vertellen je dat. Ik had verwacht dat je vanaf elke straathoek de Eiffeltoren zou kunnen zien. Niets bleek minder waar. En wat een gevaarlijk rijgedrag zeg. Ik ben blij dat ik daar niet woon (of moet afrijden). Na veel geworstel dan toch eindelijk in de binnenstad weten te geraken. En ook snel goed, Montmartre. De goeie straat zelfs. Dus even later reden we voor de Elysée Montmartre langs. De zaal waar we moesten zijn. En nu? Hotel zoeken. Het hotel van de rest dan, want ik had voor Saskia en mijzelf uiteraard alles weer vroeg geregeld en hadden een hotel 2 straatjes bij de zaal vandaan. We crossen dus heel Montmartre door, op zoek naar hun hotel. Ondertussen komen we weer uit op de boulevard waar de zaal aanzit. Als we ervoor langs rijden zien we dat Motormuis (Cornee, de enige andere Nederlander naast mij die alle vijf de optredens bij langs gaat, maar dan op de motor) ook al gearriveerd is. Aangezien ik alle hotels had bekeken op internet voordat ik ging boeken, wist ik welke ze moesten hebben en waar ze ongeveer moesten zijn. Samen kwamen Ron en ik er dus uit en uiteindelijk (als we nu zo rechtdoor blijven rijden moeten we in de goeie straat terecht komen) hebben we het hotel dan ook eindelijk gevonden. Wat echter voor Saskia en mij betekende dat we met al onze bagage het hele eind terug moesten lopen.

Nadat de rest was ingecheckt, de auto's waren uitgeladen en op een parkeerplaats neer waren gezet konden we dus aan onze wandeltocht beginnen. Ron en ik hadden dit keer even een plattegrond opgezocht zodat we niet door half Montmartre hoefde te zwerven. Heel duidelijk, een zijstraat van de straat waar het hotel aanzat loopt in één rechte lijn richting de zaal en ons hotel, de Rue du Mont Cenis. Dat lopen we wel even, de weg stijgt een beetje, achja, het is geen Nederland he. Een flauw bocht en de weg stijgt iets meer. De zon schijnt, geen wolkje aan delucht, lekker warm met al onze bagage en we blijven maar omhoog klimmen, steeds steiler. Bekaf komen we dan eindelijk boven aan, helemaal bezweet en moe. Maar dan sta je opeens BAM! wel bij de Sacre Coeur. Dat hele ding was in geen velden of wegen te bekennen en opeens sta je er naast. Tijd om even uit te rusten dus. Te genieten van het uitzicht over heel Parijs (en jawel, zelfs de Eiffeltoren was nu dan eindelijk te zien) en uiteraard wat foto's te maken.

En dan vervolgen we onze weg naar beneden. Dat gaat gelukkig iets makkelijker. Ons hotel is dan snel gevonden. We droppen de bagage en gaan richting de zaal, waar dan niemand meer is. We hebben nog een paar uur en besluiten richting de Moulin Rouge te lopen die vlakbij is. Geen Nicole Kidman te zien Maar toch leuk om die rode molen eens in het echt te zien. Tegenover de Moulin Rouge was een grill-restaurant waar we hongerig naar binnen zijn gegaan en hebben gegeten om daarna terug te gaan richting de Elysée Montmartre. Waar nu al wel een paar mensen stonden.

Aangezien we vooraan bij de deur stonden konden we Lex nog even begroeten die daar bezig was. Ook kwamen de bandleden eraan (ze waren even de stad in geweest) en onder luidt "Ruudje! Ruudje! Ruudje!" van ons, werden ze naar binnen geloodst. Overigens treffen we daar twee andere Nederlanders die we verder niet kennen. Maar wel een grappig feit, sta je daar tussen al die Fransen, beginnen er twee te grinniken om opmerkingen van de meiden. Duidelijk dus. Dan gaan eindelijk de deuren open en rennen we de trap op. Begroeten even Samantha en Veroniek en veroveren een mooi plekje midden vooraan. Overigens is de Elysée Montmartre van binnen een prachtige zaal. Met prachtige plafondbeeldhouwwerken. Als we vooraan staan te wachten worden de dames ongeduldig en beginnen Kylie Minogue te zingen. Niet erg aangemoedigd door de fransmannen om ons heen. Verder zitten ze te zoeken naar leuke franse jongens. Je zou het bijna irritant noemen Dan eindelijk begint de show. Eerst weer Penumbra, die steeds leuker worden en dan Within Temptation, die een spetterende show geeft. Beter dan in Lille (waar wat dingen misgingen, het geluid iets slechter was en het publiek wat mild). Hier was alles stukken beter, alleen het geluid wat zacht. Maarja, je zit wel midden in Parijs.

Na het concert loopt de zaal langzaam leeg. Wij praten nog wat na, ontmoeten de dames van Penumbra die het heel leuk vinden dat we bij allebei de shows waren (niet wetend dat twee van ons bij alle vijf zullen zijn). Lex komt er ook aan. Hij heeft nog wat backstagepasjes over en die verdeelt hij onder ons. Ik ben één van de gelukkigen omdat ik bij de hele tour aanwezig ben. Ik ren naar Samantha en koop snel een WT-Keyhanger. Voor sleutels gebruik ik die niet, vind ik maar onzin. Maar ze zijn ideaal om backstagepasjes aan te hangen. Wat de hele band en crew ook doet. We drinken nog wat biertjes met de band en helpen mee inladen (de buswas alweer voorgereden). Bij de bus is het afscheid nemen. Hans, de buschauffeur, wil morgen niet in de spits in Parijs vast komen te zitten en dus alvast onderweg, Parijs uit. Lex' eigenlijke plan, om met de band, de crew en ons nog even te gaan stappen gaat dus niet door. En aangezien hier allemaal wegen scheiden is het afscheid nemen. De TV West ploeg, die de volgende dag weer naar Nederland vertrekt en de Nederlandse fans, die dat ook doen. Ik zal ze de volgende dag in Lyon zien, dus maak er niet zo'n drama van We zwaaien de bus uit en lopen richting een cafeetje en ons hotel. Sas en ik besluiten dan ook maar richting bed te gaan terwijl de rest nog de stad in gaat. Het was voor ons best een lange dag namelijk. Ik neem afscheid van de rest van de groep die ik waarschijnlijk de volgende dag niet meer zie en we gaan naar ons hotel. Niet lang daarna liggen we dan ook te slapen.
Ik maak nog de opmerking dat we eigenlijk wat 'romantische' foto's van ons in Parijs hadden moeten maken voor de gein. Want een hotelletje vlakbij de Sacre Coeur. Met z'n tweetjes in Parijs. Een tweepersoonsbed. Ideaal voor romantiek. Jammer dat we geen relatie hebben. Maar ik ga terug naar Parijs, en dan met vriendin! Want ik heb veels te weinig van de stad gezien.

Nieuw biermerk volgende maand in de winkel

Grolsch wil de Nederlanders meer bier laten drinken. Daarom introduceert Grolsch binnenkort een nieuw merk.

Wat de naam van het nieuwe merk is wil Grolsch nog niet vertellen, wel wil Grolsch kwijt dat het in elk geval een "opvallend, vernieuwend, trendy en aspiratief" biertje is.

De Nederlandse bevolking dronk vorig jaar zo'n 1,6 procent minder bier dan het jaar daarvoor. De Grolsch-beugelfles verloor bovendien terrein aan de gewone flesjes en aan de speciale bieren. Met het nieuwe bier wil Grolsch naar eigen zeggen de populariteit van het biersegment uitbouwen.

Volgende maand moet het nieuwe biertje te koop zijn.

Philips maakt 400 miljoenste scheerapparaat

RoBBerT__JPG had ons via de nieuwssubmit het volgende te melden :

Philips heeft vandaag zijn 400.000.000ste scheerapparaat gefabriceerd. Deze mijlpaal komt 63 jaar nadat de eerste Philishave werd gemaakt. Philips verkoopt naar eigen zeggen gemiddeld zo'n 700 scheerapparaten per uur.

Alexandre Horowits is de uitvinder van de Philishave. Het allereerste exemplaar werd op 9 maart 1939 gefabriceerd. Vijf dagen later was de Philishave voor het publiek te koop.

Belgische wielrenners geflitst

Tomsworld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens de Belgische wielerkoers van Gent naar Wevelgem zijn een aantal wielrenners geflitst. De wielrenners reden op een weg waar de maximumsnelheid vijftig is, maar de wielrenners reden harder dan de maximumsnelheid.

Het is nog niet duidelijk of de politie van de foto's een proces-verbaal zal opstellen en doorsturen naar de procureur. In een reactie noemde woordvoerder Joannes Thuy van het ministerie van Justitie het verhaal alvast "zeer geestig".

Discriminatie in grondwet beter duiden

De twee grootste regeringspartijen, VVD en PvdA, vinden dat er een aanpassing moet komen in de grondwet, zodat er een eenduidige uitleg komt over het begrip discriminatie. Zo'n aanpassing moet voorkomen dat een rechter mensen vrijspreekt van discriminatie en belediging, als ze zich beroepen op hun geloof (bijbel of koran).

De roep om een aanpassing is ingegeven nav de vrijspraak van de geestelijke Khalil el Moumni, die homo's lager achtte dan honden en varkens, en homoseksualiteit bestempelde als een besmettelijke ziekte. Eerder werd Tweede Kamerlid Leen van Dijke (ChristenUnie) vrijgesproken door de Hoge Raad, nadat hij homoseksualiteit op één lijn stelde met dieven (stelen).

Namens de VVD zegt J. Rijpstra dat de wet maar voor één uitleg vatbaar moet zijn. "Blijkbaar is het nu zo dat religie voor de rechter altijd geldt als hogere wetgeving. We moeten naar een grondwet die maar op één manier is uit te leggen: dat je een grens over gaat zodra je anderen schade berokkent. Zeggen wat je denkt of gelooft mag, zolang je anderen niet beledigt of discrimineert." De PvdA is het daarmee eens.

Er is ooit sprake geweest om een rangorde te geven aan de grondwet. Artikel één (oa discriminatieverbod) zou dan belangerijker zijn dan bijvoorbeeld artikel 7, wat de godsdienstvrijheid garandeerd. Wellicht wordt die discussie opnieuw aangewakkerd. De Kamer heeft op voorstel van D66 het kabinet al eens eerder verzocht om een nadere duiding. Tot nu toe is dat zonder resultaat gebleven.


Enige tijd geleden vestigde Pim Fortuyn ook al de aandacht op artikel één van de grondwet, wat discriminatie verbiedt. Alleen wilde hij dat artikel desnoods afschaffen als er bepaalde zaken onbespreekbaar zouden worden door die wet.

Hackers kraken site Openbaar Ministerie

pw1979 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een aantal hackers hebben woensdag de site van het Openbaar Ministerie (OM) weten te hacken. Op de website konden bezoekers hun mening geven over een bepaald onderwerp via een poll. Nadat de bezoeker zijn mening had gegeven werden er anti-Israëlische teksten zichtbaar zoals: "Israël Sux", "ze willen geen vrede maar oorlog" en "Nederland doe er gvd iets aan!".

Een woordvoerder van het OM zegt nog geen idee te hebben wie op de pagina heeft ingebroken. Ook kan hij niet zeggen of de actie iets te maken heeft met de huiszoekingen die justitie dinsdag in het kader van de verstoorde koninklijke chatsessie van Willem-Alexander en Máxima heeft gedaan.

Dief brengt zelf gestolen gsm terug

Een notoire dief maakte een kardinale fout. Hij stal van de verkeerde en moest dat bekopen met alweer een celstraf.

Een jonge advocate hoorde 's morgens vroeg gerommel en ging gewapend met een hockeystick een kijkje nemen in haar woonkamer. Op wat sporen van braak na leek er niets verdwenen, later op de dag kwam ze erachter dat haar mobieltje was meegenomen door de onbekende inbreker.

Ze belde het nummer en kreeg kort een Surinaams sprekende man aan die lijn, die plots de verbinding verbrak.
Toen ze, in de rechtbank, dit verhaal aan een collega vertelde stelde die voor om de dief nog eens te bellen.
Deze collega had namelijk enkele jaren in Suriname gewerkt en zij sprak vloeiend het dialect.

Ruim twintig minuten sprak ze met de dief. Ze maakte hem wijs dat ze de telefoon van haar zus had gehad en dat hij haar erg veel waard was. De inbreker stelde voor dat ze 'm op kwam halen. Toen de advocate duidelijk maakte dat ze ''bang was te worden neergestoken'', stelde de dief voor dat hij de gsm zelf wel even af kwam geven.

En zo gebeurde het, dat later op de dag de nietsvermoedende inbreker met telefoon op zak de Rotterdamse rechtbank binnenliep. De politie was van te voren op de hoogte gesteld en de advocates hadden geregeld dat de inbreker ''buiten heterdaad'' aangehouden zou worden. Hij had de papieren van zijn vorige detentie nog in z'n jas.

Oudkerk nog niet af van kut-Marokkanen opmerking

Rob Oudkerk mocht even hopen dat hij niet vervolgd zou worden voor zijn Kut-Marokkaantjes opmerking, een Utrechter die een klacht tegen hem had ingediend had die ingetrokken, in Amsterdam onderzoekt justitie nog wel degelijk of er vervolgd kan worden. Veertien mensen dienden daar een klacht in bij het Meldpunt Discriminatie.

Het ex-PvdA Kamerlid en toekomstig PvdA-wethouder van Amsterdam moet volgens een woordvoerder van het OM nog zo'n twee weken wachten, eer er duidelijkheid is over een beslissing van wel of geen vervolging.

Rob Oudkerk deed zijn gewraakte uitlating tijdens een onderonsje met de Amsterdamse burgemeester Job Cohen na de gemeenteraadsverkiezingen. Die vroeg hem of Pim Fortuyn ook een kans had gemaakt in de hoofdstad. "Ja, wij hebben hier toch ook kut-Marokkanen", liet Oudkerk zich toen ontvallen. Een camera van 2Vandaag registreerde het, en zo ontstond de commotie.

Politiehond bijt penis van verdachte eraf

Kleine Man Nr1® had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man die verdacht werd van diefstal ligt op dit moment in een ziekenhuis in Florida na een wel zeer onaangename ontmoeting met een politiehond.

De plaatselijke politie verklaarde dat drie mannen sigaretten stalen uit een winkel in Tampa, in een vluchtauto sprongen en er vandoor gingen. De politie zette de achtervolging in en wist de mannen klem te rijden. Vervolgens werd een politiehond ingezet om de mannen aan te kunnen houden.

De hond beet een van de verdachten eerst in zijn achterste, maar toen de man bleef tegenstribbelen en de hond van zich af probeerde te schudden, beet de hond hem in zijn kruis en zijn penis eraf. De man werd met spoed naar het plaatselijke ziekenhuis overgebracht, waar de chirurgen zijn penis er weer aan hebben gezet.

Vijf mensen gedood door politieagent

Afgelopen woensdag heeft een politieagent in de Amerikaanse staat New Jersey vijf mensen doodgeschoten. Dit heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN gemeld.

De agent, Edward Lutes, was volgens de politie door het dolle heen. Eerst schoot hij in zijn woonplaats Dover bij zijn buren twee personen dood. De andere drie slachtoffers schoot hij neer in een huis aan de overkant van de straat. Hierna ging de schutter naar het nabijgelegen Barnegat, waar hij de plaatselijke politiecommandant neerschoot. De commandant ligt nu in het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar.

De politie is een grote zoektocht begonnen naar de op de vlucht geslagen schutter.

F-side roept aanhang op tot kalmte

pepe1 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De harde supporterskern van ajax, de F-side, roept op haar website www.f-side.nl ajax-supporters op om te stoppen met rellen en ajax te steunen tijdens de laatste wedstrijden van het seizoen. De F-side doet dit na de recente rellen rond de wedstrijden van hun club. In een 'pamflet' schrijven leden van de F-side het volgende:

Nog vier wedstrijden te gaan en dan zijn we kampioen. Als het aan burgemeester van Amsterdam ligt gebeurt dat zonder ons!!!
Als dat aan ons ligt,… ABSOLUUT niet !!!

Wij zijn het slopen ook zat en willen per direct laten
zien dat wij wel AJACIEDEN zijn en dat het steunen van onze club voorop staat! Jij toch ook?!

De escalaties van afgelopen wedstrijden zijn niet goed te praten maar hebben wel degelijk een oorzaak. Instanties trek je conclusies! Wij laten zien dat wij dat wel kunnen.

Kamer stemt in met borg inburgeringskosten

Esposa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er komt vrijwel zeker een borg voor Nederlanders die hun huwelijkskandidaat uit het buitenland naar Nederland over willen laten komen. Een meerderheid van de kamer zal hier waarschijnlijk mee instemmen. De buitenlandse partners moeten verplicht meedoen aan een inburgeringscursus.

De borg wordt ingevoerd omdat veel mensen de cursus nooit afmaken en bestaat uit de helft van de cursuskosten, ongeveer 3300 euro. Dit moet worden betaald voordat de huwelijkskandidaat uit het buitenland wordt gehaald. Wanneer men succesvol de cursus heeft volbracht wordt het geld weer teruggestort.

De Pvda is voor het plan, maar wil wel dat buitenlanders de mogelijkheid moeten krijgen een gunstige lening af te sluiten bij de overheid. Mede door het lange wachten op de toestemming voor immigratie kan het namelijk wel eens maanden tot zelfs jaren duren voordat de mensen hun geld terugkrijgen.

GroenLinks en de Socialistische Partij zijn tegen het plan.

Nina Brink woedend op FNV

HappyFun had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een tv-spotje van vakcentrale FNV bondgenoten heeft het bloed van Nina Brink, voormalig topvrouw van World Online, flink doen koken. Het spotje toont een vrouw waarover twee mannen onderling spreken. "Hee, daar heb je Nina, oh nee, het is Annelies", waarop de ander zegt: "Die it-heks!".

Brink vindt dat haar naam wordt misbruikt. Ze heeft gedreigd met een rechtzaak als ze niet diezelfde dag nog zou worden teruggebeld door de voorzitter van de FNV. Deze was echter afwezig, dus eiste ze een gesprek met de voorzitter van FNV Bondgenoten. Ook hier ving ze bot, omdat ook hij afwezig was.

Het is niet bekend of Brink verdere stappen onderneemt.

Lesbisch paar 'maakt' doof kind

EelCapone had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een lesbisch paar heeft bewust een doof kind bij één van hen laten verwekken. De twee vrouwen, zelf ook allebei doof, zijn op zoek gegaan naar een dove spermadonor om er zo zeker van te zijn dat hun baby dezelfde handicap zou hebben.

De vrouwen geloven dat doofheid een identiteit is en geen ziekte die genezen moet worden. Toen zij met het plan bij een spermabank aanklopten vingen ze bot. Dove mensen worden door het bureau niet geaccepteerd als donor. Ze vonden een dove vriend echter wel bereid het kind te verwekken.

Na de eerste gehoortest die bij het inmiddels vijf-jarig meisje werd afgenomen schreven de vrouwen in hun dagboek: "11 Oktober 1996. Geen reactie op 95 decibel - DOOF!" Ze waren naderhand zo blij met het kindje, dat ze op dezelfde manier nog een vrijwel geheel doof kind hebben gekregen.

Rio de Janeiro boos op de familie Simpson

Eilanden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Bureau van Toerisme in Rio de Janeiro (Brazilië) is boos op de makers van de populaire Amerikaanse tekenfilmserie 'de Simpsons'. De aflevering 'Blame it on Lisa' zou de Braziliaanse stad in een verkeerd daglicht zetten.

In de bewuste aflevering wordt de vader van de Simpsons, Homer, beroofd door een bende straatkinderen. Ook wordt hij als gijzelaar meegenomen door een taxichauffeur. Maar al helemaal erg vind het bureau dat er in veel scènes apen voorkomen. Dit zou Rio de Janeiro onterecht als een jungle voorstellen.

Srebrenicarapport van NIOD gepresenteerd

Zojuist is het rapport van het Nederlands Instituut voor Oorlogdocumentatie (NIOD) over het drama in Srebrenica gepresenteerd. De hoofdpunten uit het 3400 pagina's tellende document zijn op de website van het NIOD te lezen. Nog tijdens de toespraak van de directeur van het NIOD stapten een aantal aanwezigen op. Onder hen waren een aantal vrouwen van Srebrenica, de tolk van Dutchbat en de algemeen secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad, Mient Jan Faber. Hij publiceerde eind maart een veel kritischer rapport over de gebeurtenissen. De belangrijkste punten.

Dutchbat niet verantwoordelijk
Het Nederlandse bataljon Dutchbat kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de massamoord op de duizenden moslims. Volgens het NIOD zijn de soldaten uitgezonden zonder een helder mandaat. Het gebied werd omgeschreven als een safe area, zonder dat dat duidelijk werd gedefinieerd. Er moest vrede gehandhaafd worden, terwijl deze er niet was. De informatie die is ingewonnen bij de Canadezen, die voor Dutchbat in de enclave zaten, was te weinig. De soldaten waren niet genoeg opgeleid voor de taak in de specifieke omstandigheden.

Er waren niet genoeg middelen en capaciteiten om inlichtingen te vergaren over de bedoelingen van de strijdende partijen. Er was er een ‘onvoldoende gefundeerd vertrouwen in de bereidheid om het luchtwapen in te zetten’ in geval van problemen. Bovendien was er geen duidelijke vertrekstrategie.

Landmacht deed pogingen informatie achter te houden
Het rapport is veel kritischer over de top van de Landmacht. Deze heeft na de val van Srebrenica, tegen de wil van de minister van Defensie Voorhoeve, welbewuste pogingen gedaan om informatie achter te houden, om het eigen blazoen schoon te houden. Het besluit om deel te nemen vaan de VN-missie van het kabinet en Tweede Kamer was ondoordacht.

Politieke reacties (14:39)
Het CDA wil, als er nog onbeantwoorde vragen over de rol van de politiek zijn na het debat eind april, een parlementaire enquête. Het CDA vindt dat de rol van de politiek in het NIOD-rapport nog onderbelicht is. CDA'er Verhagen vraagt zich af wat er is gebeurd nadat minister Voorhoeve van Defensie in de zomer van 1994 al had geconstateerd dat de opdracht in Srebrenica niet langer uitvoerbaar was. ”Uit het rapport blijkt duidelijk dat het niet de militairen van Dutchbat waren die faalden. Er was een breed gedragen wil bij regering, parlement en publieke opinie om het bataljon in te zetten. Nieuw en onthutsend is de conclusie dat, na deze beslissing, onvoldoende is gedaan aan de daadwerkelijke voorbereiding.''

Volgens de SP-fractievoorzitter Marijnissen zou het uitblijven van politieke gevolgen naar aanleiding van het Srebrenicarapport ‘onverteerbaar’ zijn. Ook hij herhaalde zijn oproep voor een parlementaire enquête. ”PvdA en VVD kunnen zo'n onderzoek nu niet meer blokkeren. Dat is onverantwoord richting de slachtoffers en de leden van Dutchbat.'' Volgens Marijnissen is het rapport schokkend, en draagt het kabinet Lubbers grote verantwoordelijkheid voor het drama.

Singaporese jongeren te verwend

Maandag hadden we al een bericht over 'De week van de vriendelijkheid' in Singapore op FOK!. Nu blijkt nogmaals dat voor sommigen in het ministaatje normen en waarden heel belangrijk zijn.

Volgens de premier groeien de jongeren op in te grote luxe. Zij zouden geen traditionele waarden meer meekrijgen en het land stevent volgens hem recht op de afgrond af.

Zelf naar onze maatstaven zou je de Singaporese jongeren verwend kunnen noemen. Een deel heeft een eigen auto met chauffeur en meerdere huishoudsters in dienst. In de stad zijn zelf winkelcentra compleet voor de jongeren ingericht.

Inmiddels is er een comité opgericht onder de naam Remaking Singapore.

[Voetbal] Feyenoord - Inter uitverkocht

Donderdagavond zal Feyenoord de tweede wedstrijd in de halve finales van de UEFA Cup tegen Inter in een uitverkochte Kuip spelen. Woensdagochtend om 10.00 uur ging het laatste toegangsbewijs van de hand. De Kuip zal donderdag gevuld zijn met ongeveer 46.000 mensen.

Woensdagochtend om 8.00 uur startte Feyenoord met de verkoop van de 3000 kaarten die uit Italië waren teruggekomen. Slechts zeshonderd aanhangers van Inter zullen de reis naar Rotterdam maken. Dinsdagmiddag al meldden geïnteresseerden zich voor de Kuip en brachten in slaapzakken de nacht voor het stadion door.

Horkenlijn voor verkeersovertreders

Een hork is iemand die asociaal verkeersgedrag vertoont. Met die definitie neemt de regiopolitie Gelderland-Midden woensdag de speciale horkenlijn in gebruik.

De lijn is een idee van korpschef C. Bakker. Dit plan lanceerder hij bij het Doorbraakteam van zijn korps. Vorig jaar is dit team ingesteld om de effectiviteit van de politie op straat te vergroten. Dit is het eerste grote project van het team.

Vanaf woensdag kunnen politiemedewerkers naar de lijn bellen als zij een hork betrappen. Ze spreken hun naam en dienstnummer in en melden vervolgens wat er is gebeurd met kenteken van de overtreder. De dag erna worden de gegevens gecontroleerd. Wanneer alles in orde kan de verkeersovertreder een bekeuring op de mat verwachten.

Bakker verwacht dat het aantal asociale weggebruikers snel zal afnemen wanneer bekend wordt dat de pakkans groter is. Het is de bedoeling dat de horkenlijn een permanente voorziening blijft.

Schieten op oud-minister populair

In de Poolse stad Lodz kunnen bezoekers van een schiettent een beeltenis van oud-minister Leszek Balcerowicz onder vuur nemen. Aanhangers van populistische partijen mikken graag op de man, die wordt gezien als grondlegger van de economische hervormingen in Polen.

Tegenwoordig is Balcerowicz president van de centrale bank. De bezoekers schieten volgens de krant Express Ilustrowany met een luchtdrukpistool. ,,Iedereen vermaakt zich, zelfs politieagenten en stadswachten die profiteren van speciale lagere prijzen'', zegt de eigenaar van de schiettent.

Guus Meeuwis zonder Vagant

Guus Meeuwis en de muzikanten van zijn vaste begeleidingsband Vagant hebben in goed overleg besloten ieder hun eigen weg te gaan. Dit werd maandag door de platenmaatschappij bekend gemaakt.

Guus Meeuwis presenteerde maandag meteen al zijn nieuwe solo-single: Leve het Leven. De cd is een voorproefje op zijn solo-album dat in september moet verschijnen. Aan dat album werken onder anderen de muzikanten Daniel Lohues (Skik), Rob van Donselaar en Henk Pool mee. Begin 2003 gaat Meeuwis met zijn nieuwe liedjes op tournee langs de Nederlandse theaters en schouwburgen. Wat er met Vagant gaat gebeuren is nog niet bekend.

Haai van negen meter gevangen in Italië

In het noordelijk deel van de Adriatische Zee hebben Italiaanse vissers een reuzenhaai van negen meter gevangen. Het duurde ongeveer vier uur om de 1,2 ton wegende haai boven te krijgen.

"Een ongewoon groot exemplaar voor de Adriatische Zee", was het commentaar een bioloog. De reuzenhaai (cetorhinus maximus) komt wel voor in de Middellandse Zee, maar leeft vooral in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Ze kunnen maximaal veertien meter lang worden met een gewicht van 4 ton.

Overigens is de reuzenhaai ongevaarlijk voor mensen. De tanden zijn slechts enkele millimeters groot. Ze voeden zich met plankton en kleine zeedieren zoals krabben.

Bolletjesslikker overleden in ziekenhuis

Maandagavond is in een Rotterdams ziekenhuis een 29-jarige man uit de Dominicaanse Republiek overleden. Röntgenfoto's wijzen uit dat het slachtoffer bolletjes met verdovende middelen in zijn ingewanden had. Dit woensdagochtend door de politie bekendgemaakt.

De man meldde zich volgens een politiewoordvoerder bij het ziekenhuis omdat hij zich niet lekker voelde. Het is nog onbekend hoe de man in Nederland is gekomen. Het lichaam van de man is voor nader onderzoek in beslag genomen.

Actie Greenpeace afgeblazen door geweld

Woensdagochtend is een demonstratie van Greenpeace uitgelopen op een confrontatie. Actievoerders bezetten rond 06.00 uur het terrein van houthandel Wijma in Kampen. De actievoerders en een aantal journalisten werden bedreigd door werknemers die met stenen en hout gooiden.

Een journalist van het VARA-programma Vroege Vogels en de cameramannen van SBS6 gaan aangifte doen wegens mishandeling, aldus de politie. De blokkade werd wegens de tegenacties van het personeel opgeheven. Enkele actievoerders verlieten onder politiebescherming het terrein. Er raakte niemand gewond.

Greenpeace wil dat het bedrijf stopt met het aankopen van illegaal gekapt hout en overgaat op duurzaam bosbeheer.

Zangeres Conny Vandenbos overleden

LeefbaarFok had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zangeres Conny Vandenbos is zondag overleden. Conny leed al enige tijd aan een te laat ontdekte longkanker.

Conny's eerste hit was in 1965 met het nummer "Ik Ben Gelukkig Zonder Jou". Daarna bracht ze nummer uit in de jaren zeventig zoals "Sjakie Van De Hoek" en
"Een Roosje Mijn Roosje".

De laatste jaren van haar leven werkte Conny bij Radio Noordzee, en bracht ze nog een cd uit.

Conny Vandenbos werd 65 jaar.

Afvallen met behulp van parfum

Ben je niet tevreden met je gewicht? Misschien moet je dan eens de nieuwe afslankparfum proberen. Hiervoor zal je echter wel naar Japan moeten, daar brengt cosmeticabedrijf Shiseido het eind April op de markt. Het parfum stimuleert een hormoon waardoor je gewicht verliest, aldus Shiseido.

Het parfum is een mengsel van venkel,peper,grapefruit en dragon, het ruikt echter naar citroen. De prijs van een flesje zal ongeveer rond de 40 euro te komen liggen. In eerste instantie komt het in Japan,Taiwan en Hongkong op de markt.

Testen hebben aangetoond dat vrouwen, die het parfum een maand lang gebruiken ongeveer anderhalve kilo aan gewicht verloren.

Voorhoeve gaf order 'niet vechten'

Op de dag voor de val in Srebrenica gaf toenmalig minister van Defensie Voorhoeve de opdracht niet te vechten met Bosnische Serviërs. Dit heeft luitenant-kolonel Rob Franken, de tweede man van het Dutchbat, gezegd in NOVA.

De opdracht zou telefonisch door zijn gegeven aan overste Karremans, zegt Franken. Voorhoeve heeft altijd ontkend direct opdrachten te hebben gegeven aan het Dutchbat.

Franken zegt 600 weerbare mannen te hebben laten afvoeren omdat hij vreesde voor het lot van de resterende 25.000 vrouwen en kinderen in de enclave.

Acht doden door aanslag op bus in Israël

Woensdagochtend heeft een zelfmoordaanslag op een bus in het noorden van Israël acht levens geëist. Ook raakte zo'n twintig mensen gewond door de aanslag. De slachtoffers waren allen inzittenden. Door het medische hulpverleners werd van zeker tien doden gesproken. De Palestijnse president Arafat wordt door Israël verantwoordelijk gehouden voor de aanslag.

De bus explodeerde in de buurt van de stad Haifa. Van het voertuig is niets over en volgens ooggetuigen is de ravage enorm, zo meldt de Israëlische krant Ha'aretz. Verscheidende auto's die in de buurt reden werden getroffen.

Twee weken geleden begon Israël een omvangrijke militaire operatie in Palestijnse gebieden. Het doel van de operatie is om een einde te maken aan de Palestijnse terreuracties.

Grolsch brengt bier in plastic fles

Grolsch introduceert bier in een plastic fles. Het gaat hier om een proef die gehouden zal worden tijdens de laatste week van het Festival Mundial in Tilburg.

Qua uiterlijk verschilt de petfles niet veel van het huidige flesje. Het plastic flesje moet het wel stellen zonder de karakteristieke Grolsch-beugel

Voorlopig zal de plastic fles alleen op het festival gebruikt worden. "Het recyclebare past goed bij de uitstraling van het festival en het is daarom de ideale plek om te testen wat de fles op de Nederlands markt zou kunnen doen", aldus een woordvoerder van Grolsch dinsdag. In Engeland is Grolsch in een plastic fles al in de supermarkt verkrijgbaar.

Uitslagen Champions League

Barcelona en Bayer Leverkusen zijn de eerste twee halve finalisten in de Champions League.

Barcelona speelde in eigen stadion tegen Panathinaikos en won de wedstrijd met 3-1. Panathinaikos kwam al snel op voorsprong door een treffer van Konstantinou. Barcelona kwam na twintig minuten spelen op gelijke hoogte door Luis Enrique. Vlak na rust scoorde Enrique de 2-1, waarna Saviola de 3-1 binnen schoot.

Bayer Leverkusen heeft met 4-2 van Liverpool gewonnen. Het duel bleef tot het einde aan toe spannend. Bij rust stond het nog 1-1, maar na rust werd het een doelpuntrijk duel, waarin Bayer leverkusen uiteindelijk de sterkste bleek. Litmanen schoot in de 79e minuut de 3-2 binnen, maar vijf minuten later, maakte Lucio de beslissende treffer voor de Duitsers.

Tariefsverlaging landelijk politienummer

Het 0900 nummer waar burgers terecht kunnen voor niet spoedeisende politiehulp zal goedkoper worden. Nu moet er 13 eurocent per minuut betaald worden als iemand het nummer (0900-8844) belt, straks geldt het lokale tarief van 2,8 cent.

Dat heeft minister De Vries van Binnenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt. In september 2000 werd, direct na de ingebruikname, forse kritiek geuit op het nummer. Het nummer zou niet goed bereikbaar zijn, bellers werden verkeerd doorverbonden en het tarief was te hoog.

Aan dat laatste zal in ieder geval een einde komen, mogelijk al per 1 mei. De extra kosten die dit oplevert, worden verdeeld tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de regiokorpsen.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.