Kabul opnieuw onder vuur

Capo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Afghaanse hoofdstad Kabul is maandagochtend hernieuwd onder vuur komen te liggen van Amerikaanse vliegtuigen. Dat meldden inwoners van de stad.

Het geluid van de toestellen was duidelijk te horen en ze waren te zien. "Gevechtsvliegtuigen zijn te zien in de lucht, ik weet niet hoeveel maar het zijn er meer dan twee", aldus een inwoner. De luchtafweer van de Taliban kwam in actie, verklaarden mensen ter plekke. Zij zeiden dat zeker zes bommen zijn afgeworpen boven een verlaten militaire basis.

Een raket zou in het centrum van de stad zijn ingeslagen in een gebouw van de Taliban. Onduidelijk is nog of daardoor slachtoffers zijn gevallen. "Ze raakten een gastenverblijf van de Taliban vanwaaruit ze de afgelopen nachten op vliegtuigen hebben geschoten", aldus een inwoner van Kabul. De Taliban zouden volgens de man zijn overgegaan tot het evacueren van machinegeweren, kanonnen, raketwerpers, granaten en ander militair materieel.

Behalve de inslag in het centrum zouden zich verscheidene andere ontploffingen in en rond Kabul hebben voorgedaan. Later in de ochtend werden ook aanvallen op Jalalabad gemeld. Aan de rand van de stad werden ten minste tien explosies gehoord. De Taliban zetten ook hier luchtafweergeschut in tegen de vliegtuigen. Strijders schoten met hun kalasjnikovs op de toestelen.

Volgens een Talibanfunctionaris werden in de nachtelijke uren ook aanvallen uitgevoerd op Qala-i-Nau in de noordelijke provincie Badghis. "Twaalf mensen zijn gedood en 32 gewond geraakt toen Amerikaanse vliegtuigen bommen gooiden op Qala-i-Nau", aldus de functionaris van het ministerie van Informatie. "Ze raakten na middernacht het centrum van de stad."