Spoorstaking Belgie, chaos op de weg

Rick (rickmans)
E_Cartman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een staking van spoorwegpersoneel is maandagochtend een verkeerschaos ontstaan in en rond Brussel. Op toevalswegen rondom de stad is sprake van extra lange files. Ook rond steden als Antwerpen en Gent zijn al extra ochtendfiles ontstaan door de stakingsactie, waaraan een meerderheid van het spoorpersoneel deelneemt.

Door de staking ligt ook het verkeer per internationale Thalys-treinen tussen Amsterdam en Parijs gedeeltelijk plat. De Thalys doet Brussel niet aan en rijdt vanuit Amsterdam en Antwerpen om via Gent en de grensplaats Moeskroen naar Parijs. Daardoor ontstaan forse vertragingen. Verder rijden er geen Eurostar-treinen naar Londen.

De twee Belgische spoorbonden hebben opgeroepen tot actie om te protesteren tegen de in hun ogen te gebrekkige investeringen van de overheid in het railnet. Ook verzetten de bonden zich tegen het verdwijnen van hun vertegenwoordigers uit de Raad van Commissarissen. Bij de twee bonden is zo'n 85 procent van het personeel aangesloten.

De staking treft alleen Brussel en omgeving. Dinsdag hebben de bonden opgeroepen tot acties in de provincies Antwerpen, Limburg en het Waalse Henegouwen. Woensdag zijn Oost- en West-Vlaanderen en de overige Waalse provincies aan de beurt. Daardoor zal woensdag ook het spoorverkeer tussen Maastricht en Luik worden getroffen.