Vuilophalers in actie voor goede koffie

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Personeel van de Haarlemse reinigingsdienst heeft vanmorgen actie gevoerd voor een goeie bak koffie. Vanaf half acht blokkeerden zo'n twintig wagens de toegang tot Koningstein, waar N. Brink zit, hoofd van de sector stadsbeheer. De ongeveer zeventig aanwezige mannen eisten een gesprek met Brink, maar die was niet aanwezig. Maandag wordt opnieuw actie gevoerd.

De klachten over de beroerde koffie, zijn slechts het topje van de ijsberg. "We hebben twee douches uit het jaar nul voor honderdvijftig man", zegt één van de woedende mannen. "We zouden een droogcabine krijgen, om natte kleren in te drogen. Nog niks gezien. Dus wij lopen de hele dag in onze natte kleren en ondertussen zeuren zij over mensen die ziek worden", zegt de ander. "In de kantine lopen de kakkerlakken in de rondte", roept weer een ander ertussen door. Het personeel is woest over het feit dat ondanks acties die een jaar geleden werden gevoerd, de arbeidsomstandigheden nog niet zijn verbeterd. Oktober vorig jaar beloofde wethouder Smit onder druk van het personeel en de gemeenteraad met spoed ruim zeven miljoen gulden te investeren in de reiniging. Het personeel zegt daar nog niks van te hebben gezien.

Aanleiding voor de actie was de mededeling gisteren, dat er met ingang van maandag geen verse koffie meer mag worden gemaakt. Een paar maanden geleden werden in de kantine koffieautomaten geplaatst. Maar de vuilnismannen, die de automatenkoffie niet te drinken vonden, bleven op eigen kosten verse koffie zetten. Maandag worden die koffieapparaten dus definitief verwijderd.

Volgens de woordvoerder van de gemeente moeten de vuilnismannen er toch aan wennen dat B en W het besluit heeft genomen dat de hele gemeente koffie drinkt van dezelfde automatenleverancier. Maar de mannen zelf zien dat heel anders. "We betalen elk maand vijf gulden voor de koffie. We doen zwaar werk. We verlangen goed te eten en te drinken."