Eerstejaars kan miltvuuraanval uitvoeren

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een eerstejaarsstudent microbiologie met een goed uitgerust laboratorium zou in staat zijn om aanvallen uit te voeren met miltvuur zoals die nu in de Verenigde Staten plaatsvinden. Dat verklaarde de Britse professor epidemologie Martin-Hughes Jones van de Lousiana State University, een autoriteit op het gebied van anthrax, maandag in de Britse krant The Independent.

De geleerde die al dertig jaar onderzoek doet naar de miltvuurbacterie zegt dat er vermoedelijk een of twee individuen achter de aanvallen in de VS zitten en niet terroristen. "Al iemand het me nu zou vragen, zou ik vermoedelijk kiezen voor de lezing dat er een of twee mensen met wraakgevoelens achter zitten die onrust willen zaaien."

Amerikaanse functionarissen van de inlichtingendienst verklaarden afgelopen weekeinde nog dat er vermoedelijk een georganiseerde groep bezig is die de miltvuurbacterieën uit Irak krijgt en de poeders verspreidt. Volgens Jones ligt de aanwijzing wie er achter de miltvuur aanvallen zit in het poeder waarmee de bacterieën worden verspreidt. "Er is veel gesproken over welke soort miltvuurbacterie is gebruikt maar dat is slechts de helft van het plaatje. Wat net zo belangrijk is, zijn de chemicaliën waar je het miltvuur stabiliseert omdat dat iets zegt over het raffinement van de dader. Ik denk dat een eerstejaars student microbiologie met een goede centrifuge goed een grof poeder in elkaar zou weten te draaien."