EC start 'vooronderzoek' naar Windows XP

Laurens (Yarael)
Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese Commissie is een informeel vooronderzoek gestart naar Microsoft's nieuwste besturingssysteem, Windows XP.

Dit heeft de EC, het uitvoerend orgaan van de Europese Unie, maandag bevestigd. Volgens Amerlia Torres, woordvoerster van de EC, betreft het een routineklus: "Microsoft informeert de antitrust-autoriteiten altijd als er een nieuw product wordt geïntroduceerd. Zo ook de Europese Commissie."

Torres benadrukt dat het niet om een formeel onderzoek gaat naar het besturingssysteem dat op 25 oktober gelanceerd wordt. Het vooronderzoek staat onder leiding van Mario Monti, de Eurocommissaris die zich bezig houdt met concurrentie-vraagstukken.

Hij zal met name kijken naar alle extra functies die Microsoft heeft toegevoegd aan Windows XP, zoals software voor digitale fotografie. Verder is XP volgepropt met zaken als een Instant Messenger en de Windows Media Player. Kritiek op Microsoft is dat concurrerende makers van dergelijke software het hierdoor moeilijk krijgen.

De EC maakte eind augustus bekend dat de twee lopende antitrustzaken tegen Microsoft zullen worden samengevoegd. Hierbij ging het niet specifiek over Windows XP. Als de commissie daadwerkelijk een formeel onderzoek naar Windows XP start, kan deze zaak met de andere worden samengevoegd. Een andere optie is een apart onderzoek.