Slapen onder een brug voor ƒ 1000,-

Reisorganisator Kamstra Travel uit het Groningse Eemshaven heeft in zijn nieuwe programma voor bedrijfsreizen en uitstapjes een opmerkelijke trip in de aanbieding: drie dagen lang leven als een clochard in Parijs of een andere grote Europese stad. Geen overnachtingen in een luxe hotel maar wel slapen onder een brug in een kartonnen doos. Geen zakgeld mee, want dat moeten de reizigers zelf bij elkaar bedelen.

"De deelnemers aan onze 'city-survival' krijgen een blokfluit of een gitaar mee. Daarmee moeten ze genoeg geld verdienen om met de metro van de ene kant van Parijs naar de andere te komen.

Mensen die niet muzikaal zijn, kunnen proberen hun teken- of schilderkunst in klinkende munt om te zetten. Als het ze lukt wacht op de derde dag bij het eindpunt een barbecue. En dat alles voor duizend gulden.

Daar krijgen de deelnemers overigens nog een vierde dag extra bij, want voordat men weer naar Nederland terugreist is er nog een overnachting in een luxe hotel met ontbijt, gevolgd door een standaard survivalonderdeel zoals rots beklimmen, kanovaren, raften of mountainbiking. Want we willen de herinnering aan deze tocht positief houden", zegt Kamstra-directeur Bart Janssens (34).

Zelf heeft Janssens in zijn jonge jaren ook als bedelaar door Parijs gezworven en dat avontuur heeft hem aan het denken gezet. "Er zijn natuurlijk allerlei avontuurlijke survivaltochten waar bedrijven aan deel nemen. Maar het idee om alle schepen achter je te verbranden en zonder een sou op zak je doel te bereiken is helemaal een ultieme uitdaging", aldus Janssens.

De deelnemers worden overigens niet helemaal aan hun lot overgelaten. "Er is op de achtergrond iemand van ons aanwezig die kan ingrijpen als het echt helemaal fout gaat. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de deelnemers worden gearresteerd wegens zwartreizen, diefstal of landloperij. Als iemand de moed helemaal opgeeft dan wordt-ie natuurlijk opgevangen."

Het clochard-arrangement loopt van half april tot eind september. De city-survival is bedoeld voor gezelschappen van ongeveer 50 man. "Ze worden verdeeld in groepen van tien personen. Per groep gaat een begeleider mee."