Levende walvis opgeblazen

Op een strand in het zuidoosten van Zuid-Afrika is maandag een levend aangespoelde walvis opgeblazen. Volgens hulpverleners zat er niets anders op, nadat pogingen om het dier weer terug in zee te krijgen waren mislukt.
Het incident geeft volgens milieubeschermers aan dat Zuid-Afrika niet adequaat kan reageren als walvissen opeens de kust opzoeken.

Een plaatselijke televisiezender liet zien hoe de tien meter lange bultrug tot onploffing werd gebracht. Een mengeling van walvisvet en bloed vloog meters de lucht in en meeuwen en haaien waren er snel bij om de overblijfselen van de enorme vis naar binnen te werken. Door het opkomend tij dreven de resten van de walvis vanzelf weer in zee.

Mislukte pogingen

Aanvankelijk was geprobeerd om de 20 ton zware walvis weer in de oceaan terug te krijgen. Een boot probeerde met een touw de bultrug los te trekken, maar dat lukte niet. Er zat toen niets anders op dan het dier te doden. In verband met de omvang van de vis was een kogel of injectie niet afdoende. Het enige dat overbleef was een bom.

Om de stress voor de walvis niet te groot te maken, werd ervan afgezien om de explosieven in het lichaam te stoppen. Ze werden daarom vlakbij het hoofd geplaatst. Een wrede methode, maar de enige manier om het beest snel uit zijn lijden te verlossen, zeggen deskundigen.

Betere voorbereiding

Het Internationale Fonds voor het Welzijn van Dieren vindt dat Zuid-Afrika beter voorbereid moet zijn op dergelijke incidenten. ,,We hebben een systeem nodig waarbij we snel kunnen reageren'', zegt directeur Jason Bell. ,,Een aangespoelde walvis moet zo snel mogelijk terug naar zijn natuurlijke omgeving. Als dat niet lukt, moet het dier worden gedood. Een humanere oplossing is er niet.''

De opgeblazen walvis was vermoedelijk een mannetje. De bultrug kan 15 meter lang worden en 40 ton zwaar. Het aanspoelen van walvissen is voor wetenschappers een groot mysterie. Een theorie die de ronde doet is dat dieren de weg kwijt zijn en niet doorhebben dat ze dichtbij de kust zijn in ondiep water.