Bollenboer stopt 20 polen in rijtjeshuis

Ambtenaren van de gemeente Wieringen hebben donderdagavond, bijgestaan door de politie, een woning ontruimd in de Mekkenstuinweg in Hippolytushoef. In de rijtjeswoning waren twintig legale Poolse arbeiders ondergebracht door een bollenkweker uit 't Zand.
De gemeente heeft de woning uit veiligheidsoverwegingen moeten sluiten.

De gemeente werd begin deze week door verontruste buurtbewoners op de hoogte gebracht van de situatie ter plekke. Niet zozeer omdat er sprake was van overlast in het smalle straatje, maar meer omdat bewoners zich zorgen maakten om de veiligheid van de mensen.
,,Het gaat me helemaal niet om die mensen zelf. Daar hadden we totaal geen last van'', zegt een overbuurvrouw daags na de ontruiming. ,,Ze waren hartstikke stil en het waren harde werkers. Maar de situatie in de woning was mensonterend. Er hingen in het begin helemaal geen gordijnen, de mensen lagen open en bloot voor de ramen te slapen.''

De bollenkweker huurde de woning van de eigenaar maar had wel het voornemen de woning te kopen. De gemeente had in eerste instantie zowel de eigenaar als de huurder aangezegd een einde aan de situatie te maken. ,,Maar daar is niet op gereageerd'', weet gemeentesecretaris J. Wittink. Daarom is de gemeente zelf overgegaan tot handhaving waarbij de woning met hulp van politie werd ontruimd.
Waar de arbeiders nu verblijven is niet bekend. De bollenkweker was gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar.