Zelfmoord bij boeren door MKZ-crisis

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zeker tien veehouders hebben door de MKZ-crisis zelfmoord gepleegd. Dat zegt ds. J.W. Bok uit Vaassen die samen met een psychiater een onderzoek heeft ingesteld onder circa 120 boeren van wie het vee is afgemaakt.

Volgens Bok is het aantal zelfmoorden dat bekend is zeker tien. "Maar dat cijfer is niet volledig. Het kunnen er meer zijn. Want door de medische geheimhoudingsplicht en het taboe op zelfmoord in de christelijke gemeenschap blijft veel binnenskamers."
Zo meldde de Telefonische Hulpdienst Agrariërs zeventien gevallen van boeren die voor of kort na de ruiming van hun veestapel een einde aan hun leven maakten. "Ik durf dit niet te bevestigen", aldus Bok.

Kinderen depressief

Uit het onderzoek van Bok en dr. Ellinger blijkt dat veel kinderen, van wie hun dieren zijn gedood, last hebben van concentratiestoornissen en op school slechter zijn gaan presteren. Daarnaast hebben getroffenen psychosomatische stoornissen zoals stress, depressiviteit, angstgevoelens en suïcidale neigingen.

Bok, die predikt in gemeenten in het door mond- en klauwzeer getroffen gebied, zei zaterdag dat de gevolgen onder de boeren van wie de veestapels zijn geruimd op dit moment ernstiger zijn dan tijdens de crisis eerder dit jaar.