Tour de France: Uitslag etappe 7

Bart (twi)
Voor de tweede maal deze week heeft Laurent Jalabert een etappe op zijn naam geschreven. De Fransman won op de voor de Fransen zo speciale 14e juli de lastige etappe van Strasbourg naar Colmar. Hij versloeg in de laatste kilometers in een kopgroep van vijf zijn medevluchters Voigt, Roux, Basso en Cuesta, omdat hij het grootste hart had in de laatste afdaling van de dag. De laatste vijf kilometer bleef de renner van de Deense CSC-World Online-ploeg de nieuwe gele-truidrager Jens Voigt, Cuesta en Roux een paar seconden voor. Basso moest na een valpartij iets afhaken en verloor anderhalve minuut op het viertal.

De interessante rit met een paar stevige cols werd voorgegaan door een minuut stilte uit respect voor de overledenen vanwege het noodweer in Straatsburg, niet al te lang geleden. Nadat er werd gestart lieten de Fransen zich snel van voren zien op quatorze juillet. Na een vlucht van drie renners (Brochard, Ivanov en Millar) probeerde landgenoot Michael Boogerd korte tijd zonder succes uit het peloton weg te demarreren. Door deze pogingen werd het drietal ingelopen en na verloop van tijd kozen Roux en Basso de aanval, al snel gevolgd door het drietal Voigt, Jalabert en Cuesta.

Diverse mensen moesten voor die tijd afhaken. Opmerkelijkste uitvaller was Christophe Rinero, die enkele jaren geleden nog 4e werd in de Tour. Ook landgenoot Steven de Jongh moest passen en stapte de bezemwagen in. Favoriet Lance Armstrong kreeg een aantal tegenslagen te verwerken, voornamelijk vanwege het wegvallen van knecht Vandevelde (VS).

In de laatste kilometers wist het vijftal het peloton zo'n vier minuten voor te blijven, en trok uiteindelijk Laurent Jalabert aan het langste eind, door zijn tweede etappe te winnen. Jens Voigt neemt de gele trui over van ploeggenoot Stuart O'Grady. Erik Zabel blijft in het groen, ondanks dat hij in het geheel vrijwel niet voorkwam. Ook Patrick Halgand mag zijn bolletjestrui morgen aantrekken, hoewel Laurent Jalabert tot op tien punten is genaderd.



1eJens Voigt ( Dui )29:51.29'
2eLaurent Jalabert ( Fra )+ 2.34'
3eStuart O'Grady ( Aus )+ 4.03'

1ePatrick Halgand ( Fra )60 punten
2eLaurent Jalabert ( Fra )50 punten
3eLaurent Brochard ( Fra )32 punten

1eErik Zabel (Dui)93 punten
2eStuart O' Grady ( Aus )90 punten
3eJaan Kirsipuu ( Est )72 punten


De route van vandaag