Kluis met paspoorten gaat niet open

De kluis van de gemeente Wieringermeer, waarin de paspoorten en rijbewijzen voor de burgers liggen, gaat niet meer open. Ingehuurde specialisten zullen maandag langskomen om de kluis vakkundig proberen te kraken.

Vakantiegangers die de laatste twee dagen hun paspoort kwamen ophalen, omdat zij dit weekeinde op vakantie gaan, moesten worden teleurgesteld.
Diverse mensen kwamen afgelopen donderdag vergeefs naar het gemeentehuis voor een nieuw paspoort of rijbewijs. Ambtenaren deden verwoede pogingen om de kluis open te krijgen. Maar omdat ze daar niet in slaagden, moesten de burgers zonder het benodigde document weer naar huis terugkeren.

,,Het is een heel ingewikkeld slot met de hoogste beveiliging. Eerst moet je een cijfercombinatie invoeren en dan moeten de palletjes vallen zodat je de sleutel erin kunt steken. Maar de palletjes vielen niet'', zegt A. Denneman, het hoofd van de afdeling samenlevingszaken.
De oorzaak van het defect is volgens Denneman nog een volstrekt raadsel. ,,Zo'n kluis kan een keer kapot gaan. Een monteur is donderdag de hele dag bezig geweest om het euvel te verhelpen, maar het lukte ook hem niet de kluis open te krijgen.
We hebben nu een speciaal team slotenbrekers ingeschakeld. Maar die mensen willen pas maandagochtend komen, ook al hebben wij hemel en aarde bewogen om ze direct te laten komen.''