FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 april 2001

F1: Uitslag Grand Prix San Marino

Ralf Schumacher wint de Grand Prix van ImolaRalf Schumacher heeft de Grote Prijs van San Marino op Circuit Enzo & Dino Ferrari gewonnen. De Duitser was de sterkste na een wedstrijd van 62 ronden. Direct na de start pakte hij de leiding door de McLaren van David Coulthard aan de linkerkant te passeren. Hij heeft hierna de leiding niet meer afgestaan.

Broer Michael moest halverwege de grand prix de strijd staken door een probleem aan het linkervoorwiel. Ook Jos Verstappen

moest helaas al vroeg z'n bolide aan de kant parkeren in verband met een afgebroken uitlaat. De Nederlander had het gehele weekend al problemen met zijn Orange Arrows.

Ralfs teamgenoot bij Williams, Juan Pablo Montoya (die twee weken geleden nog uitblonk door een groot aantal ronden aan de leiding te liggen tijdens de grand prix in Brazilië), had ook geen succesvol weekend. De Colombiaan kon weinig ronden maken tijdens de trainingen en ook in de race liet zijn auto het afweten met een kapotte versnellingsbak. Winnaar van de vorige race David Coulthard werd tweede, terwijl Ferrari-coureur Barrichello de derde plaats voor zijn rekening nam.

Resultaat Grand Prix van San Marino
PositieCoureurTeamLandTijd
1eRalf SchumacherWilliams / BMWDuitsland1:30:44.817"'
2eDavid CoulthardMcLaren / MercedesSchotland+ 4.352"'
3eRubens BarrichelloFerrari / FerrariBrazilië+ 34.766'"
4eMika HakkinenMcLaren / MercedesFinland+ 36.315'"
5eJarno TrulliJordan / HondaItalië+ 1:25.580'"
6eHeinz Harald FrentzenJordan / HondaDuitsland+ 1 ronde

RUitlaatJos VerstappenArrows / AsiaTechNederland-

WK Coureurs na Grand Prix van Brazilië
PositieCoureurLandPunten
1eMichael SchumacherDuitsland26
1eDavid CoulthardSchotland26
2eRubens BarrichelloBrazilië14

-Jos VerstappenNederland-

WK Constructeurs na Grand Prix van Brazilië
PositieTeamPunten
1eFerrari / Ferrari40
2eMcLaren / Mercedes30
3eWilliams / BMW12

Opnieuw rellen in Cincinnati

In de Amerikaanse stad Cincinnati zijn opnieuw rellen uitgebroken. Dat gebeurde naar aanleiding van de begrafenis van een zwarte Amerikaan, die door de politie was doodgeschoten. Vanwege de onrust in de stad werd eerder deze week al de noodtoestand uitgeroepen in Cincinnati.

De 19-jarige Timothy Thomas was ongewapend en werd alleen voor enkele kleine overtredingen gezocht. Hij is al de vierde zwarte jongere die sinds november door de politie in Cincinnati is doodgeschoten.

Na de begrafenis demonstreerden buiten de kerk honderden jongeren tegen het harde politie-optreden. Die reageerde door de groep met rubber kogels uiteen te jagen. Leiders van de zwarte gemeenschap probeerden te bemiddelen om nieuwe slachtoffers te voorkomen. Enkele demonstranten raakten gewond. Er loopt al een onderzoek naar racistisch politie-optreden in een groot aantal Amerikaanse steden.

Paus: vrede is mogelijk

Paus Johannes Paulus hield zondag tijdens zijn paastoespraak bij de traditionele zegenwens Urbi et orbi (voor de stad en de wereld) een pleidooi voor vrede in alle continenten.

,,Onze wereld kan anders worden'', zei de bijna 81-jarige kerkleider tot de tienduizenden gelovigen op het Sint Pietersplein. ,,Vrede is mogelijk, ook daar waar men al te lang vecht en gedood wordt.''

De paus, die vermoeid oogde, sloot de toespraak traditiegetrouw af met een paaswens in zestig talen. ,,Zalig pasen in de vreugde van de Heer'', zei hij in het Nederlands. Ook bedankte hij zoals gewoonlijk in het Nederlands voor de bloemen uit ons land ,,die ook die jaar de viering op het Sint Pietersplein opluisteren''.

Reparateur gegijzeld

heerlijkheid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrouw uit Manchester heeft de reparateur in haar huis opgesloten toen hij haar afwasmachine niet kon repareren. Ze wilde hem niet laten gaan omdat hij de 5de was in 15 maanden die het ding niet maken kon. Nadat ze alle deuren op slot had gedaan, zodat de man er niet uit kon, nam hij contact op met zijn baas. Die besloot haar een nieuw apparaat te geven. Zij was erg tevreden over de service. Het bedrijf was niet voor commentaar bereikbaar.

Met dank aan Da_Butcha voor de tip.

McDonalds betaalt verbrande kin

Seef had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse heeft een schikking getroffen met de hamburgerketen McDonald's nadat ze haar kin had gebrand aan een uitzonderlijk hete zure augurk die uit haar hamburger viel. In de schikkingsovereenkomst verklaarde McDonald's geen schuld te hebben aan het drama, dat zich in oktober 1999 afspeelde.

Het slachtoffer Veronica Martin eiste 110.000 dollar compensatie voor haar tweedegraads brandwond. Haar man Darrin deed daar nog eens 15.000 dollar bovenop omdat hij geen gebruik meer kon maken van 'de diensten en het consortium van zijn vrouw', ook wel het recht van huwelijkspartners op elkaars getrouwheid, hulp en bijstand geheten. Details over de schikking zijn niet bekendgemaakt.

Manchester United opnieuw kampioen!

Manchester United is opnieuw kampioen van Engeland geworden. Het team van manager Alex Ferguson was thuis voor een volgepakt Old Trafford met 4-2 te sterk voor Coventry City. Naaste belager Arsenal moest Middlesbrough verslaan om de race met United vol te houden, maar de formatie uit Londen ging met de billen bloot: 0-3. Het verschil tussen beide teams is met nog vijf duels voor de boeg zestien punten.

Bij de Mancunians maakte de 37-jarige Schotse keeper Andy Goram zijn debuut. Goram stond zo te bibberen en te trillen van de zenuwen dat hij al na 35 minuten door Ferguson werd gewisseld voor Raymond van der Gouw. Coventry gaf de thuisclub goed partij, want halverwege was de stand nog 2-2. Door twee goals in de laatste tien minuten van Dwight Yorke en Paul Scholes stelde Manchester de zege veilig.

Voor United was het al de derde titel op rij en de zevende titel in negen jaar. De kersverse kampioen veroverde in totaal veertien landstitels. Alleen Liverpool werd met 18 titels vaker kampioen. Manager Alex Ferguson straalde na afloop van oor tot oor. "Ik ben apetrots op mijn jongens. We hebben weer de titel gepakt in de zwaarste competitie ter wereld".

Heldenontvangst 24 bemanningsleden

De bemanningsleden van het Amerikaanse spionagevliegtuig die zo'n twee weken vast hebben gezeten in China, zijn bij terugkomst als helden onthaald. De 24 militairen kwamen gisteravond aan op hun thuisbasis Oak Harbor, ten noorden van Seattle. Ze werden door duizenden belangstellenden toegejuicht.

Onder het publiek waren ook politici en hoge marine-officieren. Er was veel lof voor de gezagvoerder, die na de botsing met een Chinese straaljager het spionagevliegtuig veilig aan de grond wist te krijgen op het eiland Hainan. Het diplomatieke conflict rond de botsing is nog steeds niet ten einde: China weigert het Amerikaanse toestel terug te geven.

China zal pas besluiten over de teruggave na een grondig onderzoek van het toestel. Dat heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd. De Verenigde Staten hebben meerdere keren aangedrongen op teruggave van het vliegtuig, dat begin deze maand een noodlanding moest maken na een botsing met een Chinese straaljager.

Tv-actie boeren trekt 12.000 donateurs

Ongeveer 12.000 mensen hebben gisteravond gebeld naar het telefoonteam van de tv-actie voor de boeren die zijn getroffen door mond- en klauwzeer. Zij hebben geld toegezegd. Hoe groot het totale bedrag is, wordt over een paar dagen bekend gemaakt.

Naast geld werden ook dieren aangeboden aan boeren van wie het bedrijf is geruimd. Verder schonk een uitgeverij stripboeken aan kinderen van getroffen boeren. De kinderen kunnen door de besmetting vaak wekenlang niet naar school.

De televisie-actie werd georganiseerd door de Tros en de stichting 'Geef de mkz-boeren toekomst'. In het programma kwamen onder anderen minister Brinkhorst van Landbouw en premier Kok aan het woord. Ook waren er optredens van de groepen Normaal en De Kast.

De boerenbond van Beieren wil dat er een importverbod komt voor Nederlandse aardappelen. De Duitsers zijn bang dat het mond- en klauwzeervirus via Nederlandse vrachtwagens wordt overgebracht. Bij verwerkingsbedrijven staan Nederlandse en Duitse trucks vaak naast elkaar.

De mond- en klauwzeerepidemie veroorzaakt in Groot-Brittannië een enorm verlies voor de toeristensector. Dit seizoen wordt een daling van zo'n 17 miljard gulden verwacht. Niet alleen de gebieden waar mond- en klauwzeer heerst krijgen minder buitenlandse bezoekers; ook Londen houdt rekening met minder toeristen.

Explosieve groei neo-nazi sites

In Duitsland is het aantal rechts-extremistische sites op internet in een jaar tijd meer dan verdubbeld: van vierhonderd tot ruim achthonderd. Dat zegt de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst. Die maakt zich vooral zorgen over de mogelijkheid om rechtse muziek van die sites over te nemen.

De cd's met neo-nazistische muziek worden meestal opgenomen in Scandinavië en Tsjechië, naar Duitsland gesmokkeld, en dan door extremisten op internet gezet. Volgens de veiligheidsdienst worden zo vooral jongeren in het rechtse kamp gezogen. In veel van de liedjes wordt opgeroepen tot moord op buitenlanders, zegt de Duitse veiligheidsdienst.

Euthanasiewet voorbeeld voor Frankrijk

Frankrijk laat zich inspireren door de nieuwe Nederlandse euthanasiewet. De Franse onderminister van Volksgezondheid Kouchner vindt dat de Franse wet moet worden verruimd op het gebied van euthanasie. Hij is van plan de komende weken met politici, artsen en patiënten daarover te praten.

In de huidige wet is euthanasie gelijk aan moord. Kouchner vindt het tijd om mensen in Frankrijk de mogelijkheid te geven te waardig te sterven, zonder lijden en omringd door hun geliefden, zoals hij zei in een vraaggesprek met een zondagskrant.

De nieuwe Nederlandse euthanasiewet moet ons inspireren, maar we moeten hem niet kopiëren, aldus Kouchner. De minister: "Wij hebben een andere cultuur en we moeten niet te hard van stapel lopen." Een enquete heeft uitgewezen dat 38 procent van de Fransen onvoorwaardelijk voor euthanasie is, 50 procent is in bepaalde gevallen voor, tien procent is tegen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.