Tv-actie boeren trekt 12.000 donateurs

Ongeveer 12.000 mensen hebben gisteravond gebeld naar het telefoonteam van de tv-actie voor de boeren die zijn getroffen door mond- en klauwzeer. Zij hebben geld toegezegd. Hoe groot het totale bedrag is, wordt over een paar dagen bekend gemaakt.

Naast geld werden ook dieren aangeboden aan boeren van wie het bedrijf is geruimd. Verder schonk een uitgeverij stripboeken aan kinderen van getroffen boeren. De kinderen kunnen door de besmetting vaak wekenlang niet naar school.

De televisie-actie werd georganiseerd door de Tros en de stichting 'Geef de mkz-boeren toekomst'. In het programma kwamen onder anderen minister Brinkhorst van Landbouw en premier Kok aan het woord. Ook waren er optredens van de groepen Normaal en De Kast.

De boerenbond van Beieren wil dat er een importverbod komt voor Nederlandse aardappelen. De Duitsers zijn bang dat het mond- en klauwzeervirus via Nederlandse vrachtwagens wordt overgebracht. Bij verwerkingsbedrijven staan Nederlandse en Duitse trucks vaak naast elkaar.

De mond- en klauwzeerepidemie veroorzaakt in Groot-Brittannië een enorm verlies voor de toeristensector. Dit seizoen wordt een daling van zo'n 17 miljard gulden verwacht. Niet alleen de gebieden waar mond- en klauwzeer heerst krijgen minder buitenlandse bezoekers; ook Londen houdt rekening met minder toeristen.