FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 april 2001

Nieuwe ramp dreigt in Tsjernobyl

LWaS vertelde ons via de newssubmit het volgende:

In de kerncentrale van Tsjernobyl dreigt een nieuwe ramp. Het omhulsel om de rampreactor zou op instorten staan. Als dat gebeurt, acht atoomexpert Valentin Koeply het zeer onwaarschijnlijk dat er dan weer radioactiviteit in het Westen gemeten zal worden. Dit meldde de wetenschapper aan het Duitse weekblad Focus.

Tsjernobyl werd wereldwijd bekend door een ontploffing van een reactor in 1986. De explosie leidde tot de grootste kernramp in de geschiedenis. Direct na de ramp werd een omhulsel uit beton en staal over de ontplofte reactor van de kerncentrale geplaatst. Volgens Koeply is deze sarcofaag zo broos dat er dagelijks radioactiviteit vrijkomt.

Wat zich binnenin de afgeschermde rampreactor afspeelt, is voor de verantwoordelijken een raadsel. Af en toe doen zich binnenin het betonnen omhulsel atoomreacties voor. In september 1996 werd de laatste kettingreactie gemeten, zegt Koeply. "Maar het is heel wel mogelijk dat ook op dit moment er iets aan de hand is. We weten het gewoon niet", aldus de atoomexpert.

Vrijwillige kruisiging op Fillipijnen

LWaS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de Filipijnen hebben elf mannen en een vrouw zich vrijwillig aan het kruis laten nagelen. Het jaarlijkse schouwspel is een bloedige imitatie van de kruisiging van Jezus, die christenen op Goede Vrijdag gedenken.

De kruisiging vond traditiegetrouw plaats in Cutud, ongeveer 80 kilometer ten noorden van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Ruim twintig jonge mannen lieten zichzelf geselen om boete te doen voor hun zonden. Duizenden mensen, hoofdzakelijk buitenlandse toeristen, waren getuige van het kruisigings- en geselritueel.

De deelnemers van het schouwspel, waaronder een 60-jarige vrouw, krijgen spijkers van 7,5 centimeter door hun handen geslagen. Voor de vrouw was het al de vijftiende keer dat ze gekruisigd werd. Het evenement vond in 1962 voor de eerste maal plaats.

De Rooms-Katholieke Kerk staat afwijzend tegenover deze extreme vorm van boetedoening.

Peper moet Rotterdam terugbetalen

LWaS meldde ons dat de gemeente Rotterdam oud-burgemeester Peper gevraagd heeft ongeveer 64.000 gulden terug te betalen. Het gaat om uitgaven die Peper als burgemeester heeft gedeclareerd, maar die achteraf als strikt privé zijn aan te merken, zo heeft een woordvoerder van de gemeente meegedeeld.

In een brief die Peper donderdag heeft ontvangen, krijgt de oud-burgemeester het verzoek binnen één tot twee weken te reageren. De Rotterdamse gemeenteraad wil de zaak uiterlijk eind mei afgehandeld hebben. De woordvoerder sluit niet uit dat sommige posten niet hoeven te worden terugbetaald, als Peper met een bevredigende verklaring komt.

Het verzoek tot terugbetaling komt voort uit het onderzoek naar declaraties van voormalige Rotterdamse collegeleden dat is uitgevoerd door de Commissie tot Onderzoek van de Rekening en het accountantskantoor KPMG. Toen het resultaat van dat onderzoek in maart vorig jaar bekend werd, zag Peper zich gedwongen af te treden als minister van Binnenlandse Zaken.

De Rotterdamse gemeenteraad heeft het college van B&W indertijd opgedragen een moreel beroep te doen op de betrokken oud-bestuurders om onterecht gedeclareerde privé-uitgaven terug te betalen. Peper heeft elk contact hierover steeds afgehouden.

Grootste tribute album ooit aangekondigd

Jeromeo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Madonna, Britney Spears, Queen en The Corrs zijn slechts een greep uit de sterren die gaan meewerken aan een album met Beatles songs opgedragen aan Linda McCartney.

Ook Lenny Kravitz, Art Garfunkel, leden van Wings - de band getrokken door Paul McCartney en wijlen zijn vrouw - en The Eagles zullen op het album te horen zijn. De producers hebben de ex-Beatles Paul McCarney, Ringo Starr George Harrisson gepolst. Julian Lennon en Ringo Starr's zoon Zak hebben hun medewerking reeds toegezegd.

Men hoopt met de dubbel-CD miljoenen binnen te halen voor het fonds 'Women And Cancer'. Linda overleed aan kanker in 1998.
De woordvoerder van het fonds is een Beatles fan die eveneens meewerkt aan de realisatie van het album. Hij vertelde: "We vinden dat dit een passend eerbetoon aan Linda is.

De respons van de grote sterren is verbazingwekkend. Er zijn al 12 tracks vergeven. De platenmaatschappijen kunnen nu eindelijk het belang van het werk van Linda erkennen en hopenlijk zal met dit album een gigantisch bedrag binnenhaald worden voor 'Women and Cancer'."

Madonna heeft nog niet beslist welk nummer zij voor haar rekening gaat nemen, The Corrs gaan 'The Long And Winding Road' doen en de heren van Queen zullen waarschijnlijk Paul's solo nummer Souvenir ten hehore gaan brengen. Het kinderkoor van de lokale basisschool van McCartney heeft 'And I Love Her' opgenomen.

Het project zal naar alle waarschijnlijkheid ondersteund worden door een TV special.

Daarnaast staan er live concerten aan beide kanten van de grote plas op de planning wanneer het album volgende jaar gelanceerd wordt.
Ondertussen helpt Yoko Ono mee met het organiseren van een groot concert ter opgedragen aan John Lennon. Dit concert staat gepland voor 9 oktober, wat de 61e verjaardag van John zou zijn geweest en wordt gehouden, in de Radio City Music Hall in New York.
De winst van de show gaat naar het "Violence Policy Center", een groep die strijdt voor het terugdringen en het beter beheersen van het wapenbezit. De Beatle werd in 1980 in New York doodgeschoten door een bezeten fan.

Borst is voor zelfdodingspil bejaarden

Minister Borst (Volksgezondheid) vindt dat aan oude mensen die zelf een einde aan hun leven willen maken een zelfdodingsmiddel verstrekt mag worden ,,als het zó zorgvuldig geregeld kan worden dat het alleen díe hoogbejaarde mensen betreft die klaar met leven zijn''.

Volgens Borst is levensmoeheid geen zaak voor artsen, en een vorm van ondraaglijk lijden die niet thuishoort in een euthanasiewet. ,,Je verlost iemand dan wel uit zijn lijden, maar het is een lijden dat geen enkele relatie heeft met ziekte of een stoornis.'' Wel kan de minister van Justitie ,,mensen toestaan er een einde aan te maken'', aldus Borst. ,,Als men het zelf kan doen en er een toets is om te bekijken of iemand werkelijk zo'n geval is.''

Dinsdag stemde de Eerste Kamer in met de euthanasiewet. Minister Korthals sloot toen niet uit dat ook levensmoeheid in de toekomst een grond voor euthanasie wordt, maar hij wil eerst het hoger beroep afwachten in de zaak Brongersma. De Oud-PvdA-senator kreeg volgens de rechter terecht hulp bij zelfdoding van een huisarts, omdat hij levensmoe was.

Madonna weer niet naar Nederland

Calvobbes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren wist Madonnarama al de data van de komende "wereldtour" bekend te maken, die zijn inmiddels bevestigd door concertorganisator SFX. Net als tijdens de Girlie tour acht jaar geleden zal ze Nederland niet aandoen. Het Europese gedeelte van de 'Drowned World Tour' begint op 5 juni in Keulen en eindigt begin juli in Londen waar ze volgens geruchten zeven concerten zal geven. Tussendoor treed ze alleen nog op in Barcelona, Milaan, Berlijn en Parijs.

Op 21 juli start de Amerikaanse tour in Philadelphia en einidigt half september in Las Vegas. Details over de kaartverkoop worden waarschijnlijk maandag of dinsdag bekend gemaakt. Het is onwaarschijnlijk dat er alsnog een concert in Nederland bekend zal worden. Aangezien er al zeer lange tijd geruchten waren en Mojo de kans op een Nederlands concert 50% achtte lijkt het erop dat het dus niet is gelukt om Madonna naar Nederland te halen. Of ze ook nog andere werelddelen aandoet is niet bekend.

Oftewel, alle geruchten omtrent een optreden in de het Arena Stadion zijn dus achterhaald. Ze zal deze tour alleen maar in Ahoy' formaat zalen optreden en het zal dus zeer moeilijk worden om daarvoor kaarten te krijgen...

Schip met kindslaven onderweg naar Benin

Jeromeo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een schip met naar schatting 180 kindslaven is onderweg naar de haven van Cotonou, de grootste stad van Benin. Minister Ramatou van Sociale Zaken van het West-Afrikaanse land verwacht dat het schip, de Etireno, zaterdag aankomt in Cotonou.

Volgens het Afrikaanse persbureau PANA zouden de kinderen worden verkocht als hulpjes in de huishouding. Estelle Guluman van Unicef in Cotonou denkt dat de kinderen waarschijnlijk onder valse voorwendselen bij hun families zijn weggehaald. Ouders wordt wijsgemaakt dat hun kinderen gaan werken in het buitenland en geld naar huis zullen sturen. Maar de meeste families zien hun kinderen nooit meer terug, zonder dat er geld wordt overgemaakt.

De kindslaven hebben bij terugkeer in Benin een odyssee van meer dan 2000 kilometer achter de rug. Alle hulpdiensten en de plaatselijke autoriteiten staan klaar voor de opvang van de kinderen. Het merendeel van de kinderen komt uit Benin, maar er zijn ook enkele jeugdige slaven uit Togo op de boot, aldus PANA.

De Etireno verliet waarschijnlijk drie weken geleden illegaal de haven van Cotonou, met bestemming Gabon. De Gabonese autoriteiten stonden het schip niet toe aan te leggen in de haven van Libreville waarna het de reis voortzette naar Douala, in Kameroen. Ook daar werd het schip de toegang tot de haven geweigerd.

Een ministeriële afvaardiging zou onderweg zijn om de zaak te onderzoeken en het criminele netwerk achter de slavenhandel te achterhalen, aldus PANA. Kindslaven uit landen als Benin, Togo en Mali eindigen vaak op plantages in Gabon en Ivoorkust. Boeren in die landen betalen bedragen tot 340 Amerikaanse dollar (ongeveer 830 gulden) per kind.

Volgens schattingen werken duizenden kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 als slaaf op cacaoplantages in Gabon, 's werelds grootste cacaoproducent. De totale omvang van het probleem is moeilijk in te schatten: "We hebben geen precieze aantallen", verzucht Guluman.

Coulthard start vanaf pole

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het laatste moment heeft David Coulthard de elfde pole uit zijn carrière behaald en mag hij morgen vanaf pole starten tijdens de grote prijs van San Marino. Hij verdrong in de laatste minuten van de kwalificatie Mika Hakkinen vanaf pole position die nu als tweede mag starten, Ralf Schumacher start als derde.

Michael Schumacher start als vierde. Het is de eerste keer sinds 8 races dat de Duitser niet vanaf pole start. Als hij dit wel had gedaan had hij gelijk gekomen met het record van Ayrton Senna van negen races op rij vanaf pole starten.

Verstappen start vanaf een zeventiende plaats. Zijn teamgenoot, Bernoldi, start 1 plaats voor hem. Verstappen die eindelijk eens een keer geen last had van onderstuur in de bochten moest zijn laatste run in de reservewagen afleggen door een elektronica probleem met zijn race wagen en was daardoor zes tiende langzamer dan zijn snelste ronde en kon deze tijd niet meer verbeteren.

Oude kinderseries op TV

De publieke omroep hoopt tijdens de meivakantie de jeugd blij te maken met succesvolle jeugdseries die enkele jaren geleden uitgezonden werden. Het speciale jeugdblok Z@ppelin op Nederland 3 is voor de gelegenheid omgedoopt in Z@ppachteruit.

De Film van ome Willem. de Fabeltjeskrant, J.J. de Bom, de familie Knots, Paulus de Boskabouter, Bolke de Beer en Agnes Cecilia passeren die week opnieuw de revue.

Pasen verdringt Kerstmis qua consumptie

Nederlanders geven dit jaar meer uit aan eten en drinken tijdens de paasdagen dan ooit. Dat blijkt uit een enquete onder de supermarkten van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Volgens het bureau overtreffen de paasuitgaven van dit jaar die van kerst. Het CBL schat dat er in de week voor pasen in totaal zo'n 250 miljoen gulden meer wordt uitgegeven dan tijdens een normale week.

Het record ontstaat niet alleen door de verkoop van paaseieren en paashazen. De Nederlander geeft steeds meer uit aan verse produkten voor een uitgebreide paasbrunch.

Chinezen blij met Bush-speeltje

Terwijl op hoog niveau diplomatie werd bedreven om de crisis op te lossen rond het Amerikaanse verkenningsvliegtuig dat in China aan de grond stond, vermaakten duizenden Chinezen zich met de Amerikaanse president George Bush, op virtuele wijze. Het gloednieuwe computerspelletje PortaBush blijkt in China een doorslaand succes.

De speler moet zijn PortaBush voeden, tevreden houden en hem helpen bij het beslissen over zaken van staatsbelang, zoals de kwestie of tieneridool Britney Spears gebombardeerd moet worden.

De software voor het spelletje, dat bestemd is voor handheld-computers, moet van internet worden gedownload. De makers van de software, Eruptor Entertainment uit Californië, merkten donderdag dat het programma soms wel 2.000 keer per uur vanuit China werd gedownload. De belangstelling werd bijna te veel voor de servers.

Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op het bericht.

Niet meer gratis vliegen met Airmiles

LWaS wist ons te melden het dat het sinds 1 april niet meer mogelijk is met enkel het sparen van 'luchtmijlen' gratis te vliegen.

Te weinig mensen maakten gebruik van de mogelijkheid, vorig jaar slechts drie procent van de zes miljoen kaarthouders, zodat de Air Miles-organisatie en de KLM er een punt achter hebben gezet.

"Wij meenden dat we spaarders een plezier deden met de mogelijkheid, maar we kregen juist veel klachten dat je ontzettend lang moest sparen voor een ticket. Mensen sparen gemiddeld 200 tot 300 punten per jaar en voor een retour Londen had je al 675 miles nodig", aldus de woordvoerster van Air Miles.

In plaats van de complete vlucht met Airmiles te moeten betalen, kunnen spaarders nu de Airmiles gebruiken om korting te krijgen op de vluchten. "De mensen kunnen nu zelf bepalen wanneer ze gaan en hoeveel het ze kost," aldus een woordvoerder.

Meerderheid Britten wil monarchie behouden

Meer dan de helft van de Britten vindt dat het koningshuis moet worden gemoderniseerd. Dat blijkt uit een enquête dat het dagblad The Daily Mail vandaag publiceert. Zeven van de tien ondervraagde Britten is van mening dat de monarchie wel behouden moet blijven.

The Daily Mail begon het onderzoek nadat Sophie Rhys-Jones, de schoondochter van koningin Elizabeth, na omstreden uitspraken haar werk als directeur van een public-relationsbureau moest neerleggen.

De vrouw van Prins Edward zou tegen een journalist hebben gezegd hoe handig haar koninklijke connecties waren in haar werk. Daarnaast maakte ze beledigende opmerkingen over Britse politici.

Een groep Britse parlementsleden, de meeste van de Labour-partij van premier Blair, wil duidelijke richtlijnen om te voorkomen dat in de toekomst nog vaker wrijvingen ontstaan tussen de publieke rol en de persoonlijke carrière van leden van het koninklijke familie.

Winkelier stuurt virus naar concurrent

LWaS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een computerwinkelier uit Groot-Brittannië is veroordeeld tot 175 uur dienstverlening voor het versturen van een virus naar een concurrent.

De winkelier, de 27-jarige Paul Brogden, was in een prijzenslag verwikkeld met zijn concurrent, Colin Baglow van Complete Computers. Brogden besloot onderhuids verder te gaan vechten en verstuurde per e-mail een virus.

In het onderwerp stond: "Onze nieuwe aanbiedingen zitten in het attachment. Graag lezen." De medewerkers van Complete Computers vertrouwden het mailtje niet zo, en na het bericht nader te hebben bekeken ontdekten ze dat er een virus aan vastgehecht zat. Ze waarschuwden de politie. Die viel vervolgens de computerwinkel binnen. De rechter kende daarop geen genade. "Dit gedrag is onacceptabel", aldus de rechter.

24 arrestaties bij drugscontrole

Bij een controle op drugstoeristen in de trein Rotterdam-Antwerpen zijn vrijdag 24 Franse en Belgische arrestaties gedaan.

Een samengesteld team van Nederlandse en Belgische agenten en het in drugszaken gespecialiseerde Nederlandse A-team namen onder meer 2,5 kilo cocaïne in beslag. Ook zijn kleinere hoeveelheden heroïne, XTC, softdrugs, paddo's en hennepzaden gevonden.

Eerder deze week leverde een controle op hetzelfde spoortraject ook 24 arrestaties op. Toen is onder meer een kilo softdrugs achterhaald. Bij treinacties op drugstoeristen en -koeriers uit Frankrijk en België worden de verdachten in België aangehouden en berecht.
Donderdag voerde de politie op de A16 een gecoördineerde actie uit waarbij ze onder meer ruim zestig gram heroïne in beslag kon nemen. Sinds begin deze maand werken twee Franse politiemensen mee in het A-team. Het is al twee keer voorgekomen dat Nederlandse A-teamleden Franse drugskoeriers na een wilde achtervolging pas in Frankrijk konden aanhouden.

Volgens de Franse politieattaché in Nederland blijven Fransen en Belgen ondanks alle politieacties naar Nederland komen omdat de kwaliteit van de hard- en softdrugs hier erg goed is. Franse drugshandelaren versnijden in Nederland gekochte heroïne bijvoorbeeld tot drie keer de aangekochte hoeveelheid.

Napster bood Metallica deel bedrijf aan

LWaS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dr. Dre en Metallica hadden nu mede-eigenaren kunnen zijn van Napster. Volgens hun advocaten heeft Napster een deel van het bedrijf aangeboden aan de artiesten die als eerste probeerden een eind aan de dienst te maken.

Het aanbod zou tijdens de onderhandelingen in augustus en september vorig jaar tussen Napster en de artiesten in alle stile gedaan zijn. Advocaat Howard King, die zowel Dr. Dre als Metallica vertegenwoordigt, is nu voor het eerst naar buiten gekomen met deze bijzondere onthulling.

Metallica en rapper Dr. Dre staan bekend als de felste tegenstanders van Napster. Zij vinden dat Napster inbreuk maakt op hun auteursrechten. De advocaat betitelt het aanbod dan ook als "bloedgeld".

Het is onbekend om wat voor percentage het zou gaan. "We hebben het aanbod direct naast ons neergelegd en hebben duidelijk gemaakt dat het ons niet om het geld ging en dat we ons niet van de andere artiesten zouden afwenden", zo zegt King in een interview met IDG News Service.

Napster zelf weigert ieder commentaar op de beweringen van King.

Benzineprijs gaat weer als een raket omhoog

Opnieuw schiet de benzineprijs zeer snel omhoog. Shell, marktleider in Nederland, verhoogde gister de prijzen aan de pomp voor de zesde keer in één maand. Euro loodvrij kost nu 2,67 gulden de liter. Dat is liefst 15 cent meer dan vier weken geleden.

Vergeleken met eind vorig jaar is een liter euro zelfs dertig cent duurder geworden. De gisteren aangekondigde prijsstijging bedraagt drie cent voor alle soorten benzine en diesel. Voor een liter superplus moet de klant nu 2,79 neertellen, diesel kost 1,81. De europrijs is nu nog maar zeven cent verwijderd van het record van 2,74 gulden vorig jaar juni.

De ontwikkeling van de benzineprijzen blijkt aanzienlijk af te wijken van die van ruwe olie. Zo is de olieprijs de afgelopen twee weken wel omhoog gegaan, maar het niveau nu wijkt niet erg af van het peil begin maart, en ligt bovendien aanzienlijk onder eerdere recordprijzen. Daarom is de snelle prijsopdrijving voor euro van nu langs die weg op geen enkele wijze te verklaren.

De woordvoerder van Shell Nederland bevestigd dat. Maar volgens hem is de prijs van ruwe olie 'maar één factor'. In plaats daarvan baseert Shell zijn prijsbeleid op de 'internationale productnoteringen', zoals die in Londen worden opgemaakt. En die "rijzen wereldwijd de pan uit". Ter verklaring hiervan wijst de zegsman op "grote tekorten" aan autobrandstoffen in de Verenigde Staten. "De nu lage voorraden daar moeten weer op peil worden gebracht, in verband met het naderende vakantieseizoen."

De vraag wat tekorten in de VS te maken hebben met voorraden in Europa, wijst de Shell-man als irrelevant van de hand. Evenmin wil hij ingaan op de vraag hoe de eigen productiekosten van Shell zich verhouden tot de elkaar snel opeenvolgende prijsverhogingen aan de pomp. "Net als met goud en zilver hebben ook benzines een internationale prijsnotering. Daar houden we ons aan."

Als marktleider Shell de prijzen verhoogt, volgen de meeste andere maatschappijen doorgaans snel. Tegen de olieconcerns is daarom herhaaldelijk de verdenking geuit dat zij zich schuldig maken aan kartelvorming, en in Zweden en Italië zijn Shell en andere concerns daar vorig jaar ook voor veroordeeld. De NMa, de Nederlandse concurrentiewaakhond, doet al geruime tijd onderzoek naar de vraag of van dergelijke kartelpraktijken wellicht ook hier sprake is. NMa-directeur-generaal A. Kist riep de oliemaatschappijen eergisteren nog publiekelijk op mee te werken aan het onderzoek, omdat er anders 'gepaste' maatregelen zullen worden getroffen.

US wil vliegtuig terug

De Verenigde Staten gaan druk op China uitoefenen om zodoende het 80 miljoen dollar kostende vliegtuig, dat enige tijd geleden neerstortte, terug te krijgen. "China is ons verplicht het vliegtuig terug te geven." Aldus onderminister Armitage van Buitenlandse Zaken in Washington.

China liet gister weten dat ze het toestel nog langer voor onderzoek willen houden. Dus is een besluit over teruggave nog niet genomen. Volgens de VS is de Chinese piloot schuldig aan het ongeluk, waardoor het vliegtuig een noodlanding op het Chinese Hainan moest maken.
President Bush leverde al eerder kritiek op de Chinese regering.

Peking liet de bemanning gaan nadat Bush "oprechte spijt" had betuigd...

Doden in Bangladesh door explosie

Tijdens een openluchtconcert zijn zaterdag zeker negen mensen gedood in Bangladesh door een bomexplosie. Ongeveer vijftig andere mensen raakten gewond, zo zeiden ooggetuigen. Weer andere bronnen reppen over elf doden.

Het concert in het park van de hoofdstad Dhaka maakte deel uit van de festiviteiten rond het Bengaleese Nieuwjaar. Er zouden zeker 15.000 mensen op af gekomen zijn. Wie de aanslag heeft gepleegd is nog niets bekend.

Zo'n drie kwartier na de eerste bomexplosie was er een tweede ontploffing. Daarbij raakte een agent gewond.

Volgens de politie waren de bommen ondet de grond verstopt en met een afstandsbediening tot ontploffing gebracht. Volgens bronnen in een ziekenhuis zijn veel slachtoffers zwaar verminkt.

Mannen gelukkiger dan vrouwen

Hoewel de samenleving de afgelopen jaren is 'gefeminiseerd', geven mannen vaker aan gelukkig te zijn dan vrouwen. Van de mannen zegt 75 procent 'een beetje tot erg" gelukkig te zijn, tegen 66 procent van de vrouwen. Onderzoek door Nipo in opdracht van de Volkskrant laat verder zien dat bijna een kwart van de ondervraagde vrouwen aangeeft 'tussen geluk en ongeluk' te zitten, terwijl 16 procent van de mannen dat zegt.

Hoe dat kan, en dan in relatie tot de achtergronden van 1200 Nederlanders verteld het verhaal niet. Wel blijkt eruit dat vrouwen veel meer moeite hebben met de gegroeide onveiligheid op straat. Ook veronderstellen de onderzoekers dat twijfel en onzekerheid bronnen van ongeluk zijn.

Afgezien van alle winst heeft de emancipatie voor vrouwen veel onzekerheid gebracht, wordt in het onderzoek gesteld. Ook het ongeluksgevoel van jongeren is volgens het Nipo hieraan gerelateerd. Zij hebben te lijden van "overvloedige keuzemogelijkheden van de moderne maatschappij".

Jongeren tot 24 jaar zijn het vaakst ongelukkig. Het geluk piekt bij mensen tussen de 25 en 34 jaar oud: 78 procent is gelukkig. Vervolgens vlakt de curve weer af, richting midlife crisis en vervolgens pensioen.

De belangrijkste reden voor geluk is gezondheid, geven de respondenten aan. Het fenomeen liefde komt op de tweede plaats en is voor alle leeftijdgroepen even belangrijk. Jongeren en 65-plussers ondervinden de meeste tegenslag in de liefde.

Mobiele bioscopen in Zuid-Afrika

Ster Kinekor, de grootste bioscoopketen van Zuid-Afrika, wil de komende twee jaar mobiele bioscopen gaan inzetten om zes miljoen vooral arme mensen kennis laten maken met Amerikaanse topfilms.

Enkele vrachtwagens met filmdoeken, projectoren en geluidsinstallaties zullen de films vooralsnog gratis gaan vertonen. Het bioscoopbedrijf hoopt met de actie uiteindelijk meer mensen naar de stad te trekken om naar een bioscoop te gaan.

Van de ruim 40 miljoen inwoners van Zuid-Afrika gaat nog geen tiende weleens naar de film. Miljoenen Zuid-Afrikanen hebben niet of nauwelijks toegang tot bioscoopfilms of televisie.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.