Schip met kindslaven onderweg naar Benin

Jeromeo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een schip met naar schatting 180 kindslaven is onderweg naar de haven van Cotonou, de grootste stad van Benin. Minister Ramatou van Sociale Zaken van het West-Afrikaanse land verwacht dat het schip, de Etireno, zaterdag aankomt in Cotonou.

Volgens het Afrikaanse persbureau PANA zouden de kinderen worden verkocht als hulpjes in de huishouding. Estelle Guluman van Unicef in Cotonou denkt dat de kinderen waarschijnlijk onder valse voorwendselen bij hun families zijn weggehaald. Ouders wordt wijsgemaakt dat hun kinderen gaan werken in het buitenland en geld naar huis zullen sturen. Maar de meeste families zien hun kinderen nooit meer terug, zonder dat er geld wordt overgemaakt.

De kindslaven hebben bij terugkeer in Benin een odyssee van meer dan 2000 kilometer achter de rug. Alle hulpdiensten en de plaatselijke autoriteiten staan klaar voor de opvang van de kinderen. Het merendeel van de kinderen komt uit Benin, maar er zijn ook enkele jeugdige slaven uit Togo op de boot, aldus PANA.

De Etireno verliet waarschijnlijk drie weken geleden illegaal de haven van Cotonou, met bestemming Gabon. De Gabonese autoriteiten stonden het schip niet toe aan te leggen in de haven van Libreville waarna het de reis voortzette naar Douala, in Kameroen. Ook daar werd het schip de toegang tot de haven geweigerd.

Een ministeriële afvaardiging zou onderweg zijn om de zaak te onderzoeken en het criminele netwerk achter de slavenhandel te achterhalen, aldus PANA. Kindslaven uit landen als Benin, Togo en Mali eindigen vaak op plantages in Gabon en Ivoorkust. Boeren in die landen betalen bedragen tot 340 Amerikaanse dollar (ongeveer 830 gulden) per kind.

Volgens schattingen werken duizenden kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 als slaaf op cacaoplantages in Gabon, 's werelds grootste cacaoproducent. De totale omvang van het probleem is moeilijk in te schatten: "We hebben geen precieze aantallen", verzucht Guluman.