Mannen gelukkiger dan vrouwen

Hoewel de samenleving de afgelopen jaren is 'gefeminiseerd', geven mannen vaker aan gelukkig te zijn dan vrouwen. Van de mannen zegt 75 procent 'een beetje tot erg" gelukkig te zijn, tegen 66 procent van de vrouwen. Onderzoek door Nipo in opdracht van de Volkskrant laat verder zien dat bijna een kwart van de ondervraagde vrouwen aangeeft 'tussen geluk en ongeluk' te zitten, terwijl 16 procent van de mannen dat zegt.

Hoe dat kan, en dan in relatie tot de achtergronden van 1200 Nederlanders verteld het verhaal niet. Wel blijkt eruit dat vrouwen veel meer moeite hebben met de gegroeide onveiligheid op straat. Ook veronderstellen de onderzoekers dat twijfel en onzekerheid bronnen van ongeluk zijn.

Afgezien van alle winst heeft de emancipatie voor vrouwen veel onzekerheid gebracht, wordt in het onderzoek gesteld. Ook het ongeluksgevoel van jongeren is volgens het Nipo hieraan gerelateerd. Zij hebben te lijden van "overvloedige keuzemogelijkheden van de moderne maatschappij".

Jongeren tot 24 jaar zijn het vaakst ongelukkig. Het geluk piekt bij mensen tussen de 25 en 34 jaar oud: 78 procent is gelukkig. Vervolgens vlakt de curve weer af, richting midlife crisis en vervolgens pensioen.

De belangrijkste reden voor geluk is gezondheid, geven de respondenten aan. Het fenomeen liefde komt op de tweede plaats en is voor alle leeftijdgroepen even belangrijk. Jongeren en 65-plussers ondervinden de meeste tegenslag in de liefde.