Nieuwe ramp dreigt in Tsjernobyl

LWaS vertelde ons via de newssubmit het volgende:

In de kerncentrale van Tsjernobyl dreigt een nieuwe ramp. Het omhulsel om de rampreactor zou op instorten staan. Als dat gebeurt, acht atoomexpert Valentin Koeply het zeer onwaarschijnlijk dat er dan weer radioactiviteit in het Westen gemeten zal worden. Dit meldde de wetenschapper aan het Duitse weekblad Focus.

Tsjernobyl werd wereldwijd bekend door een ontploffing van een reactor in 1986. De explosie leidde tot de grootste kernramp in de geschiedenis. Direct na de ramp werd een omhulsel uit beton en staal over de ontplofte reactor van de kerncentrale geplaatst. Volgens Koeply is deze sarcofaag zo broos dat er dagelijks radioactiviteit vrijkomt.

Wat zich binnenin de afgeschermde rampreactor afspeelt, is voor de verantwoordelijken een raadsel. Af en toe doen zich binnenin het betonnen omhulsel atoomreacties voor. In september 1996 werd de laatste kettingreactie gemeten, zegt Koeply. "Maar het is heel wel mogelijk dat ook op dit moment er iets aan de hand is. We weten het gewoon niet", aldus de atoomexpert.