FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 maart 2001

Eerste vervalsingen Euro aangetroffen

Red_Hunt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Al voordat de munt in gebruik zal worden genomen zijn de eerste vervalste Euro's al aangetroffen in Engeland en Finland. Het gaat om munten die door criminelen in Rusland en andere Oost-Europese landen zijn vervalst.

Behalve valsemunterij signaleert Europol dat momenteel grote hoeveelheden cash geld worden ingewisseld bij banken in Europa. Waarschijnlijk is een aanzienlijk deel hiervan zwart en crimineel geld.

In Nederland zijn er nog geen vervalsingen ontdekt.

Lange Jan verhuist naar Zeeland

Madurodam leent de maquette van de kerktoren Lange Jan in Middelburg uit aan Miniatuur Walcheren in de Zeeuwse hoofdstad. Vandalen staken in de nacht van woensdag op donderdag de kerktoren in brand.

,Dat gaat ons zeer aan het hart', zegt woordvoerder M. de Nooijer van Madurodam. ,Wij houden nu een lege plek over, maar die zullen we op een nette manier op proberen te vullen met bijvoorbeeld een stukje tuin.'

Onbekenden knipten het hek rond Miniatuur Walcheren open en staken met behulp van benzine de maquette in de brand. Directeur Van Rijswijk schat dat de schade in de tonnen loopt.

Israëlische minister beschoten

speknek meldde ons via de newssubmit dat de kersverse Israëlische minister van Defensie Benyamin Ben Eliezer vandaag in de Gazastrook beschoten is. Hij is wel ongedeerd gebleven. De minister bezocht Israëlische militairen in de Gazastrook, toen een onbekende schutter hem bij Khan Younis onder vuur nam.

De minister is niet de enige in die regio die onder vuur werd genomen; op de Westelijke Jordaanoever is een Palestijnse herder ernstig gewond geraakt door kogels die een kolonist bij Hebron op hem afvuurde. De kolonist vond de herder en zijn kudde 'bedreigend' en schoot de man neer. Het slachtoffer is opgenomen in een ziekenhuis in het Israëlische Beersheba.

Lotto-jackpot opgehaald

F@lcon© had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De prijs van De Lotto van 21 miljoen gulden is alsnog opgehaald. De winnares is een inwoonster van Amsterdam die anoniem wil blijven.

Volgens De Lotto wist de vrouw al sinds de trekking op zaterdag dat zij de gelukkige was. Zij wilde het goede nieuws echter een tijdje voor zich houden.

Volgens De Lotto werd zo'n hoge prijs nog niet eerder door één speler gewonnen.

Speelgoedvliegtuigjes helpen landmacht

F@lcon© had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf mei zullen er door de landmacht proeven gedaan worden met radiografisch bestuurbare vliegtuigjes. Deze vliegtuigjes zullen uit zijn gerust met camera's en kunnen zodoende voor beveiligings- en verkenningsdoeleinden worden ingezet.

De vliegtuigjes werden tijdens de Kosovo-crisis door Duitsland met positief resultaat ingezet. ze zullen van een buitenlandse firma worden geleasd.

De vliegtuigjes, van het type Luna X-2000 en Scout 2000 Mini UAV, zullen voor korte afstanden ingezet gaan worden, om voor bijvoorbeeld te kijken waar in de buurt vijandelijke troepen aanwezig zijn. De Luna kan overigens wat grotere afstanden (oppervlakten van enkele kilometers) afleggen dan de Scout.

Planet Abonnees dagenlang geen mail

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ruim 400.000 klanten van internetprovider Planet Internet hebben de afgelopen dagen geen e-mail kunnen ontvangen. Door een technische storing lag de server voor inkomende mail volledig plat. De klanten konden wel e-mails versturen.
Planet Internet zegt dat ze het mankement inmiddels heeft verholpen en verwacht dat alles nu weer normaal verloopt.

Planet Internet, de afgelopen jaren regelmatig uitgeroepen tot beste provider van Nederland, ontving de afgelopen dagen de nodige klachten van klanten.

De aanbieder verwees zijn klanten naar een pagina op de Planet-site, waar de klanten via webmail de e-mails konden lezen, verwijderen en aanpassen. "Maar ook dat verliep moeizaam", aldus een woordvoerster van de ISP. De e-mails
via deze weg kwamen vertraagd binnen en bijlages konden sowieso niet worden opgevraagd of worden ingelezen.

De oorzaak van de storing is bij Planet nog niet bekend.

Michael Jackson onderuit

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse popster Michael Jackson is in zijn hotel in Londen over zijn krukken gestruikeld en op zijn gebroken been terechtgekomen. Hij moet van de artsen nu volledig rust houden.
Het ongeluk deed zich volgens de Britse zender BBC donderdagavond voor nadat de zanger van zijn diner terugkwam. Door het incident moest hij de theatervoorstelling waarin zijn goede vriend Macaulay Culkin speelt, afzeggen.

Jackson is sinds het begin van de week in Groot-Brittannië om de nieuwe kinderstichting 'Heal the Kids' te promoten, die hij samen met illusionist Uri Geller en rabbijn Shmuley Boteach heeft opgericht.

Basler verwondt PSV-supporter

FOX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zinderende wedstrijd tussen Kaiserslautern en PSV kan voor beide teams nog een vervelend staartje krijgen. PSV supporters toonden tijdens de wedstrijd hun woede over de arbitrale beslissingen door allerlei vuil op het veld te gooien. (Broodjes, Blikjes, aanstekers en zelfs een fles) DE UEFA onderzoekt de zaakt en er zal PSV een boete ten laste worden gelegd.

Ook voor Kaiserlautern-aanvoerder Mario Basler kan het UEFA Cup-duel met PSV nog een vervelende nasleep krijgen. Basler wierp een op het veld gegooide aansteker terug in de tribune en raakte daarbij een PSV-fan,die met hoofdletsel moest worden afgevoerd.Het slachtoffer diende een aanklacht in,maar zou die later weer hebben ingetrokken.

PSV verloor overigens de wedstrijd met 1-0, nadat enkele opgelegde kansen om zeep werden geholpen door o.m. de Jong. PSV wacht nog een zware taak in het Philips Stadion volgende week, bij de vervolgwedstrijd...

PC's worden kwart goedkoper

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Personal computers worden volgende maand een kwart goedkoper. Bij veel merken is de tendens nu al merkbaar. Voornaamste oorzaak van de prijsdaling is de instorting van de prijzen op de internationale markt voor geheugenmodules en processoren. De keiharde onderlinge concurrentie belooft een voor de consument interessante prijzenoorlog.

Vooral de geheugenmodules (RAM-geheugen, maar ook harde schijven) worden tegen dumpingprijzen verkocht. "Vandaag bedraagt de prijs nog een derde van de prijs die je in december betaalde", zegt Ralph Van Lysebeth van Packard Bell.

Een tweede factor is de crisis op de chipmarkt: fabrikanten van computerchips zoals Intel en AMD kregen eind vorig jaar af te rekenen met een overproductie. Om van hun overschot af te raken - de eindejaarsverkoop was een flop - laten de fabrikanten de prijzen nu dalen. Gisteren ging er nog twintig procent af voor 800 MHz-processoren. De 1GHz Pentium III-processor werd 10 procent goedkoper.

Damrak sluit week lager af

De winstwaarschuwingen van Yahoo en het nieuws van Intel van afgelopen donderdag zorgde toch nog even voor de nodige kopzorgen op de Europese beursen. De AEX-index schommelde mede door Aegon en Fortis de hele dag rond de openingskoers maar moest uiteindelijk toch met bijna 0,1% verlies sluiten op 594,89 punten. De Midkap gaf 1,34% prijs en sloot op 619,52.

Aegon maakte gisteren goede cijfers bekend. Na de lauwe reactie van gisteren was het fonds de redding van vandaag. Het fonds wat procentueel nog het meeste steeg was Elsevier die met een winst van 2,3 procent op 52,65 euro de week afsloot. KPN QWest en Versatel deden het niet al te best en sloot beiden rond de 7% lager.

De Dow Jones staat inmiddels op een verlies van 1,83% op 10.659,00 punten en de Nasdaq op bijna 5% verlies op 2.064,07 punten.

Teckel richt schade aan onder kippen

Een teckel heeft in het Brabantse Rijen volgens de politie "een ware slachtpartij" onder kippen aangericht in de achtertuin van de buren van zijn baasje. Eén kip was op slag dood, drie andere waren dermate ernstig verwond dat ze alsnog afgemaakt moesten worden. Dat meldt het Brabants Dagblad.

De hond drong de tuin van de achterburen via een ligusterhaag binnen. Daar nam hij acht kippen en een haan te grazen. Daarbij overleed één dier ter plaatse en raakten vijf kippen gewond.

De haan wist tijdig een veilig heenkomen te vinden. Hij moest later weer gevangen worden. De buren hebben het incident via een financiële schikking geregeld. Het lot van de teckel is onbekend.

Intel schrapt 5000 banen

Het Amerikaanse bedrijf Intel, 's werelds belangrijkste chipsproducent, heft 5000 arbeidsplaatsen op. Dat heeft het bedrijf donderdag meegedeeld. Het gaat om 6 procent van alle arbeidsplaatsen.

De onderneming wil de arbeidsplaatsen in de komende negen maanden schrappen. De meeste werknemers zullen via natuurlijk verloop vertrekken. Intel, dat 85.000 mensen in dienst heeft, kondigde donderdag aan dat de omzet in het eerste kwartaal van 2001 een kwart lager zal zijn dan in het vierde kwartaal van 2000.

Stakingen op komst bij NS

Treinreizigers moeten vanaf 21 maart rekening houden met langdurige treinstakingen van ontevreden NS-personeel.

De twee grootste spoorwegvakbonden, FNV en VVMC, hebben gisteren het vertrouwen opgezegd in het antivertragingsplan van de NS. Juist op het moment dat de NS-directie met het voorstel kwam een onafhankelijke commissie het gewraakte plan op effectiviteit te laten beoordelen. Hierdoor lijken nieuwe "spijkerharde" acties slechts een kwestie van tijd.

De NS-directie heeft tot 21 maart de tijd gekregen om met een alternatief te komen voor het zogenoemde rondje om de kerk. Blijft een antwoord uit, dan vreest FNV-Bondgenoten voor "chaotische taferelen" op het spoor. "Diverse standplaatsen hebben al laten weten dat bij het uitblijven van een alternatief de boel voor onbepaalde tijd plat gaat", aldus FNV-bestuurder A. van den Berg, die benadrukt dat zijn bond niet uit is op stakingen. "Het is een laatste redmiddel."

Vuurwerkverdachte bekent in cel

F@lcon© had ons via de newssubmit het volgende te melden:

André de V. (33) uit Enschede, die wordt verdacht van brandstichting bij SE Fireworks, zou zijn daad in het Almelose Huis van Bewaring hebben opgebiecht tegenover drie medegedetineerden. De drie zijn inmiddels door de politie verhoord. De Enschedese politie ziet de bekentenis als hard bewijs. Dat melden bronnen rond het onderzoek.

Het brandje dat De V. bij het vuurwerkbedrijf zou hebben aangestoken, leidde op 13 mei 2000 tot de vuurwerkramp van Enschede. Daarbij vonden 22 mensen de dood, raakten 994 anderen gewond en werd de woonwijk Roombeek-West grotendeels van de aardbodem gevaagd. Justitie was al langer overtuigd van de schuld van De V., omdat hij geen kloppend alibi bleek te hebben. De politie leek met het onderzoek vast te zitten, totdat de 42-jarige gedetineerde N. zich deze week meldde. Hij verklaarde dat De V. hem in het Almelose huis van bewaring op twee manieren duidelijk had gemaakt de brand te hebben aangestoken. Mondeling, in de doucheruimte ('Ik heb die brand aangestoken'), en via een briefje, dat door De V. in zijn cel was geschoven.

N., die wegens een inbraak vastzit, liep vijf dagen rond met de vraag of hij de politie moest tippen. Hij wist dat hij een erecode zou breken, maar kon het verhaal om emotionele redenen niet nog langer voor zich houden.

Mel C. wil geen Spice Girl meer zijn

F@lcon© had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Melanie Chisholm, alias Sporty Spice, wil niet verder met de Spice Girls, zo heeft ze donderdag gezegd. Dit zou het einde kunnen betekenen van het grootste Engelse popfenomeen sinds de Beatles.

Een woordvoerder van de Spice Girls benadrukte echter tegenover de BBC dat van een opheffing van de meidengroep geen sprake is. "Het is niet voorbij voordat het voorbij is", zei hij. "En de Spice Girls zijn nog niet over."

De 27-jarige Chisholm, van wie wordt gezegd dat ze de beste stem heeft van de Spice Girls, wil zich gaan richten op haar solocarrière. "Ik ben niet van plan verder te gaan met de Spice Girls. Ik heb het de afgelopen twee jaar in de groep niet naar mijn zin gehad."

Volgens Chisholm was de groep een enorm fenomeen waar de zangeressen hun leven voor hebben opgeofferd om dat succes proberen vast te houden. "Maar als we eerlijk zijn, willen we liever verder met onze solocarrières."

De Spice Girls werden in 1995 opgericht en hebben sindsdien wereldwijd meer dan 38 miljoen platen verkocht. De meiden werden bekend als voorvechtsters van Girl Power. Oorspronkelijk begonnen als een vijfkoppige formatie, verliet Ginger Spice, Geri Halliwell, de groep in 1998.

Schaap schiet herder dood

Zwaluw© had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Egyptische bedoeïnenherder is donderdag in zijn borst geschoten door een schaap uit zijn eigen kudde. Het dier stootte vermoedelijk een geladen geweer om, dat daardoor afging. De herder sliep op dat moment. Hij heeft het incident niet overleefd, aldus de politie.

Volgens de lokale autoriteiten had het ongeluk plaats in de noordelijke kustregio Marsa Matrouh. Andere bedoeïnen vonden het lichaam van de twintigjarige Mokhtar Fadl en brachten hem naar het ziekenhuis.

De politie heeft het geweer in beslag genomen. Hiervoor was geen vergunning afgegeven.

Vlindertellers krijgen onderscheiding

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee bijna tachtigjarige Friese vrijwilligers krijgen de jaarlijkse Gouden Vlinder uitgereikt door de Vlinderstichting. De prijs wordt zaterdag in Ede uitgereikt tijdens de landelijke vlinderdag.

Het echtpaar Aukje en Hessel Hoornveld uit Drachten heeft in twintig jaar bijna 15.000 waarnemingen van vlinders doorgegeven aan de stichting. Ze kijken daarbij ook 's nachts welke exemplaren afkomen op verlichte flatgalerijen. De vlindervrienden kweken rupsen om ze te fotograferen en later als vlinder los te laten.

De Gouden Vlinder gaat tevens naar de Vlinderwerkgroep
Friesland, die vorig jaar een provinciale atlas voor de soort heeft uitgegeven. Ook gaat een onderscheiding naar de vlinderwerkgroep Zuidwolde. Die heeft door een vlinderproject de bevolking dichter bij de natuur gebracht.

Och, tis weer eens wat anders dan een Oscar
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.