Artikelen van maandag 27 maart 2000
Harry Mens eist 5 miljoen van Telegraaf
Makelaar en tv-presentator Harry Mens eist maar liefst 5 miljoen gulden schadevergoeding van De Telegraaf na een publicatie over zijn strafrechtelijke vervolging. De makelaar heeft aangifte gedaan van laster. Het conflict tussen Mens en De Telegraaf gaat vooral over de exacte bewoordingen van het bericht. Volgens de Telegraaf wordt Mens vervolgd wegens het betalen van steekpenningen om grote opdrachten in de wacht te slepen. Justitie in Amsterdam erkent dat sprake is van een strafrechtelijk onderzoek tegen de makelaar, maar hoe de aanklacht luidt staat nog niet vast. Of Mens corruptie ten laste wordt gelegd, is nog niet zeker. Volgens de beschuldigde gaat het justitiële onderzoek vooral over boekhoudkundige zaken. "Er is geen sprake van corruptie of steekpenningen en De Telegraaf wist dat heel goed. Ondanks die wetenschap, vond de krant het nodig het zo op te schrijven", aldus Mens. De advocaat van Mens stelt dat het blad daarmee het misdrijf van laster heeft gepleegd.
Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft nog geen beslissing genomen over de aangifte. De Telegraaf zag vanochtend geen kans op de aangifte te reageren.
Gaan we Amerika achterna?
Wedstrijd stoppen met roken
Van de 98 miljoen Mexicanen roken er 14 miljoen actief en nog eens 18 miljoen passief. In 1998 overleden er ruim 44.000 personen aan aan roken gerelateerde ziektes. Daarom heeft de overheid nu besloten rokers een extra motivatie te geven om te stoppen.
Om in aanmerking te komen moet de desbetreffende roker tussen 2 en 29 mei stoppen en dat minstens 28 dagen volhouden. Hoe de winnaar wordt gekozen werd niet vermeld. Overigens werd er in eerdere berichten gemeld dat iedere Mexicaan die zou stoppen het genoemde bedrag zou ontvangen. Dit is later echter gecorrigeerd (zou ook ruim 300 miljard gulden hebben gekost )
Zelfdoding op kwart van scholen
Een kwart van de scholen voor voortgezet onderwijs is in de afgelopen twee jaar geconfronteerd met zelfdoding van een leerling, leerkracht of ouder van een leerling. Dat blijkt uit een onderzoek van de onderwijsadviesinstelling KPC Groep. Uit het onderzoek blijkt verder dat 45 (!) procent van alle scholen voor voortgezet onderwijs de afgelopen twee jaar te maken heeft gehad met het overlijden van een leerling. In 8% van die gevallen ging het om zelfdoding.
Verkeersongelukken en kanker eisen de meeste jonge mensenlevens, zelfdoding blijkt de derde doodsoorzaak te zijn onder scholieren.
Veel scholen voor het voortgezet onderwijs zijn voorbereid op dit soort ernstige gebeurtenissen. Driekwart van de scholen beschikt over een draaiboek waarin staat hoe leerlingen, ouders en leerkrachten moeten worden ingelicht en opgevangen. Het daadwerkelijk overlijden van een leerling was in de meeste gevallen de reden om een dergelijk draaiboek te maken.
Volgens de onderzochte scholen waren de belangrijkste effecten van het overlijden van een leerling:
langdurige nazorg en aandacht voor leerlingen (23 procent);
saamhorigheid en hechte band (18 procent);
verslagenheid en ontreddering (16 procent) en
confrontatie met sterfelijkheid en dood (15 procent).
Het allermoeilijkst bij zelfdoding van een leerling is volgens de onderzochte scholen de communicatie met ouders en leerlingen en het opvangen van leerlingen, vrienden en ouders.
Ontknoping Grand Prix Brazilië
David Coulthard zou overigens 5 uur na de race
gediskwalificeerd worden. Zijn auto bleek bij de verplichte technische controle niet aan de voorschriften te voldoen. Coulthard leek zeker van zijn eerste punten in het nieuwe seizoen, maar die gingen hem dus nu toch aan z'n neus voorbij. Door de diskwalificatie van Coulthard schoof Giancarlo Fisichella door naar de tweede plaats en werd Heinz-Harald Frentzen derde.
Wereldkampioen Mika Hakkinen haalde, evenals de voor eigen publiek rijdende Rubens Barrichello, de finish niet. Onze landgenoot Jos Verstappen reed een fantastische race. Hij lag met zijn Arrows voor de eerste pitstop zelfs even derde. Een matige stop wierp hem helaas terug. De Limburger sloot een sterk gereden race uiteindelijk als 8e af, na de diskwalificatie van Coulthard dus zevende. Dat was jammergenoeg net buiten de punten. Wel werd weer eens duidelijk dat Onze Jos over een goeie auto beschikt.
De uiteindelijke uitslag:
GP VAN BRAZILIE SAO PAULO
1. M. Schumacher, Dui, Ferrari
(David Coulthard, GB, McLaren)
2. Gianc.Fisichella, Ita, Benetton
3. H.H.Frentzen, Dui, Jordan
4. Jarno Trulli, Ita, Jordan
5. R.Schumacher, Dui, Williams
6. Jenson Button, GB, Williams
7. JOS VERSTAPPEN, Arrows
8. Pedro de la Rosa, Spa, Arrows
Stand in het WK na 2 races:
1. M.Schumacher, Ferrari 20 pnt
2. Giancarlo Fisichella, Ben 8 pnt
3. Rubens Barrichello, Ferrari 6 pnt
4. Ralf Schumacher, Williams 6 pnt
5. H.H.Frentzen, Jordan 4 pnt
6. Jacques Villeneuve, BAR 3 pnt
7. Jarno Trulli, Jordan 3 pnt
[Dank aan Floris Hoogendoorn.]
Alle Oscars op een rijtje
Voor het overzicht hier alle prijswinnaars op een rijtje:
Beste film: 'American Beauty'
Beste acteur: Kevin Spacey,'American Beauty'
Beste actrice: Hilary Swank,'Boys don't cry'
Beste man. bijrol: Michael Caine,'The Cider House Rules'
Beste vrouw. bijrol: Angelina Joliee, 'Girl,Interrupted'
Beste regisseur: Sam Mendes, 'American Beauty'
Beste buitenlandse film: 'Todo sobre mi Madre'
Beste bewerking van boek: 'The Cider House Rules' (J.Irving)
Beste orig. script:'American Beauty',Allan Ball
Beste art direction: 'Sleepy Hollow',Rick Heinrichs
Beste camerawerk: 'American Beauty',Conrad Hall
Beste geluidseffecten: 'The Matrix'
Beste geluid: 'The Matrix'
Beste muziek: 'The Red Violin', John Corigliano
Beste lied: 'You'll be in my heart', (Tarzan), Phil Collins
Beste aankleding: 'Topsy-Turvy',Lindy Hemming
Beste lange documentaire: 'One day in September'
Beste korte documentaire: 'King Gimp'
Beste montage: 'The Matrix'
Beste make-up: 'Topsy-Turvy'
Beste animatiefilm: 'The Old Man and the Sea'
Beste korte film: 'My Mother dreams the Satans Disciples in NY'
Beste special effects: 'The Matrix'
Irving Thalberg Memorial Award: Warren Beatty
ME in 't nieuw voor het EK
Fijn om te weten dat we voorbereid zijn