Film: X-Men Origins: Wolverine

In een ver verleden, had de maan een geliefde. Kuekuatsheu en de maan leefden in de geestenwereld. Trickster hield ook van de maan en wilde haar van Kuekuatsheu afpakken. Hij vertelde hem dat de maan van bloemen hield. Tickster stuurde Kuekuatsheu naar de aarde om wilde rozen te plukken. Maar wat hij echter niet wist, eenmaal uit de geestenwereld, dat je er niet kan terugkeren. Elke nacht huilde Kuekuatsheu om het gemis van zijn geliefde die hij nooit meer aan kon raken. Kuekuatsheu; vrij vertaald: Wolverine.

Het verhaal van deze vierde X-Men film begint ver voor de 3 andere films. Logan en zijn broer Victor worden beide geboren met onverklaarbare krachten. Door de jaren heen, doen ze wat ze het beste kunnen. Ze vechten mee in alle grote oorlogen. Dan worden ze benaderd door een man die zich Stryker noemt. Hij wil een speciaal team van mutanten oprichten. Na een missie in Afrika, op zoek naar een onverwoestbaar metaal, besluit Logan uit het team te stappen.



Hij verhuist naar Canada en begint een nieuw leven samen met schooljuf Kayla. Hij vindt een baan als houthakker en weet een rustig leven te leiden. Op een dag komt Stryker bij Logan. Hij vertelt dat er mutanten van het oude team vermoord zijn door Victor (aka Sabretooth) en dat Logan waarschijnlijk de volgende is. Een dag later vindt hij Kayla in de bossen, vermoord. Verblind door woede, tracht hij tevergeefs Victor om te brengen. Logan komt weer bij Stryker terecht. Stryker vertelt hem dat de enige mogelijkheid op wraak zal zijn door het onverwoestbare metaal, genaamd "Adamantium", in het lichaam van Logan te injecteren. Logan gaat akkoord en wordt de Wolverine zoals wij hem reeds kennen. Hij gaat op zoek naar de moordenaar van zijn geliefde en met hulp van andere X-Men, als Wraith en Gambit, ontdekt hij een waar complot tegen alle mutanten. Wolverine zal het gevecht aan moeten gaan met zijn ultieme tegenstander en zal zichzelf daarbij niet uit het oog moeten verliezen…



Wolverine (Hugh Jackman) is de eerste mutant uit de stripheldenreeks X-Men die een eigen film krijgt. Niet geheel onterecht, gezien het een van de meest boeiende karakters uit de voorgaande films is. Veel vragen over het verleden van Wolverine, worden in deze film verklaard. In de X-Men films werkte het geheugenverlies van Wolverine vaak als een blokkade. Deze wordt bijna in zijn geheel opgeheven. De film duikt werkelijk in elk aspect van het leven van Logan. Zijn dierlijk instinct kan hij tijdelijk verbergen, maar het komt uiteindelijk toch weer naar boven. Vanaf dat moment neemt de film een vlucht, om niet meer op de grond te komen. De actie, vooral de gevechtscènes tussen Sabretooth (Liev Schreiber) en Wolverine, is een ware lust voor het oog. De film heeft een logische volgorde, waardoor het verhaal goed te volgen is. Let vooral ook even op de leuke bijrollen van Wraith (Will.i.am) en Gambit (Taylor Kitsch), die Wolverine helpen in zijn zoektocht naar de waarheid.



De makers zijn ook dicht bij de realiteit gebleven. De vraag is in hoeverre je jezelf in de film laat meeslepen. Als je er van tevoren al vanuit gaat dat mensen geen messen uit hun handen kunnen laten komen of een diamanten huid kunnen hebben, dan zul je ook nooit helemaal lekker in het verhaal komen. Echter, laat al die vooroordelen varen en laat je meeslepen door de rollercoaster van Wolverine! Verwacht ook niet te veel zoetsappigheid, want Wolverine is een echte man met weinig emotionele uitspattingen. Verbaas je over de X-Men karakters die, buiten hun gave, ook gewoon mensen blijven...


Label: Warner Releasedatum: 28 April
Kijkwijzer:
Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.