CD: Yellowcard - Ocean Avenue

Yellowcard bestaat uit Ryan Key (23 jaar, gitaar en zang), Sean Mackin (24 jaar, viool en zang), Benjamin Harper (22 jaar, gitaar) en Longineu W. Parsons III (23 jaar, drums). Het eerste dat opvalt is dat ze een (klassiek getrainde) violist in de band hebben!

De band werd opgericht in 1997 maar maakte al snel wat veranderingen qua bezetting. De huidige zanger Ryan Key was bevriend met de meeste bandleden vanaf hun high school tijd in Jacksonville, Florida. Hij en Sean Mackin waren erg goed bevriend en gingen later samen naar Florida State University.

Ryan stopte een half jaar later met zijn studie en verhuisde naar Santa Cruz om daar te werken aan zijn muzikale carrière. Hij speelde met een aantal punkbands in Californië en Florida maar bleef nergens hangen. Toen Ben Harper, gitarist bij Yellowcard, Ryan zag bij een oefensessie, nodigde hij hem uit om eens te komen spelen met Yellowcard. Ze hadden hun zanger uit de band gezet en zochten dus een nieuwe. Ze speelden een aantal nummers die Ryan had geschreven en het klikte.

Nu de band compleet was, overtuigde Ryan de rest van de band ervan dat ze moesten verhuizen van Florida naar Zuid-Californië om echt kans te maken door te breken. In 2001 kwam hun debuut-album uit, dat 'One For The Kids' heet, in 2002 volgde 'The Underdog EP'. Beide releases kregen positieve reviews en zorgden voor veel aandacht voor Yellowcard.

In 2003 tekende de band een belangrijk contract met major-label Capitol Records (EMI), bracht daar hun album 'Ocean Avenue' op uit en deed een aantal optredens in de Warped Tour. Kortgeleden kreeg het album 'Ocean Avenue' van de RIAA officieel de status goud.