RTL stopt met Astrotijd en Astro

RTL Nederland stopt voorlopig met de programma's Astrotijd op RTL5 en RTL8 en Astro op RTL4. Dit maakte een woordvoerster van RTL Nederland vanmiddag bekend.

Volgens de woordvoerster heeft RTL bedenkingen bij de werkwijze van het productiebedrijf, dat verantwoordelijk is voor de werving en selectie van de consulenten voor deze spirituele diensten. RTL stelt een onderzoek in en stopt tot die tijd met de televisie-uitzendingen en de websites. Vanaf morgen worden de programma's vervangen.

De SP heeft de aanval geopend op televisieprogramma's waarin kijkers astrologen telefonisch kunnen raadplegen. Tweede Kamerlid Jan de Wit claimt dat astro-programma's veel onoorbare praktijken hebben overgenomen van de inmiddels verboden belspelletjes.

Het Kamerlid heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie maandag opgeroepen de "oplichtingspraktijken" van dergelijke programma's aan te pakken. "Het gaat er enkel om mensen zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Dat dit nu gebeurt over de ruggen van zieke en onzekere mensen, is stuitend", vindt De Wit.