Nieuwe overkapping ruïnes Tsjernobyl
Na de kernramp in Tsjernobyl 22 jaar geleden, wordt er gewerkt aan een nieuwe overkapping van de uiterst radioactieve ruïne. De nieuwe overkapping wordt gemaakt omdat de oude, haastig in elkaar gezette ‘sarcofaag’ inmiddels op instorten staat. Door scheuren in het beton lekt er al jarenlang straling.
Vandaag 22 jaar geleden werd het dak van de centrale weggeblazen na een explosie in reactor nummer 4. Tien dagen lang daalde een radioactieve neerslag over een gebied van 200.000 vierkante kilometer neer in de toenmalige Sovjet-Unie en Europa.
Volgend jaar zal begonnen worden met de nieuwe ombouw van de ruïne. Dit ruim driehonderd miljoen euro kostende bouwwerk zal via rails over de oude constructie heen worden geschoven. Het stalen gebouw zal zo’n honderd meter hoog worden en moet in 2012 voltooid zijn. Deze grote klus is onderdeel van een groter project. Dit project moet de omgeving van de centrale beveiligen en blijven inspecteren of er straling vrij komt.
Tijdens de ramp in Tsjernobyl was één werknemer van de centrale op slag dood, zijn lichaam is echter nooit terug gevonden. Van de reddingswerkers, brandweerlieden en personeelsleden stierven er 29 later aan stralingsvergiftiging en brandwonden. Deze hadden zij opgelopen bij pogingen om de explosie te voorkomen en om te zorgen dat de andere drie reactoren niet ook zouden ontploffen.
Rondom de kerncentrale zijn destijds ongeveer 350.000 mensen geëvacueerd. De steden en dorpen die zij verlieten liggen er als spooksteden bij en zullen volgens experts pas weer over eeuwen, of langer, bewoonbaar zijn. In de gebieden waar de radioactieve neerslag plaats vond wonen ongeveer vijf miljoen mensen. Het betreft hier de landen Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland.
Hoeveel mensen er overleden zijn of ziek zijn geworden door de explosie is nog steeds onduidelijk en blijft een punt van discussie voor wetenschappers en belangenorganisaties. De Verenigde Naties schatten het aantal personen de zullen sterven aan kanker veroorzaakt door de ramp op 9.300. Andere groepen, waaronder milieuorganisaties, schatten dit aantal mogelijk tien keer zo hoog.
Met dank aan Aufruhr voor de submit