Frankrijk maakt zich op voor rookverbod
De politie heeft aangegeven op nieuwjaarsdag een uitzondering te maken, zodat niet iedereen zijn sigaret meteen na de aftelling uit hoeft te doen. Mensen die daarna een sigaret in een café, discotheek, restaurant of hotel opsteken kunnen een boete krijgen van 68 euro. De eigenaren van de horecazaken krijgen zelfs een boete van 135 euro.
In de meeste landen van Europa is al een rookverbod van kracht. Zo is Nederland het enige land in West-Europa dat geen rookverbod kent. In Italië, waar al drie jaar een rookverbod geldt in de horeca, zijn de meeste rokers, niet-rokers en horecapersoneel tevreden. 79 procent van de Italianen vindt roken in de horeca niet kunnen. Nederlanders zijn de felste tegenstanders tegen een rookverbod: slechts 44 procent wil een verbod op roken. Per 1 juli 2008 zal Nederland het als laatste land toch invoeren.
"De gewoonte om niet te roken is razendsnel ingeburgerd", aldus eigenaar van de Italiaanse club Ditirambo. Studente Laura Aquila is voorstander van het verbod. "Voorheen kwam ik op drie sigaretten per avond. Nu rook ik er eentje. De sigaret smaakt me beter, ik geniet er meer van". Roker Valentina Campo is ook voor, omdat nu haar kleding na het uitgaan niet meer stinkt naar rook. Haar vriend Valerio di Trenta vindt het jammer. "Nu kan ik geen meisje meer versieren door haar om een vuurtje te vragen". Ook mist hij de geur en vindt hij clubs nu te steriel aandoen.