Papieren batterij aangedreven door bacteriën gepresenteerd

Onderzoekers aan de State University of New York hebben zondag, tijdens het congres van de American Chemical Society, de ontwikkeling van een batterij gepresenteerd . Op zich niet zo enorm opzienbarend, ware het niet dat de batterij van papier gemaakt is en zijn stroom krijgt van een speciaal type bacterie. 

Onderzoeker So Choi maakte een papieren batterij door een dunne metalen film op papier te printen. Daarna plaatste hij gevriesdroogde  'exoelectrogenen' op het metaal. Exoelectrogenen zijn bacteriën die electronen via hun membranen kunnen geleiden. Deze electronen maken de bacteriën zelf, zodra ze energie voor zichzelf produceren. De electronen bereiken vervolgens de electroden op het papier en geven hiermee stroom aan de batterij. 

Het enige wat de onderzoekers nodig hadden om een ongebruikte batterij te activeren is een beetje water of speeksel. Door het toevoegen van deze vloeistof kwamen de bacteriën binnen een aantal minuten weer tot zinnen en wisten zij genoeg energie op te wekken om een LED-lampje te laten branden.

De batterij is voor eenmalig gebruik en kan na gebruik bij het normale afval. De houdbaarheid is tot nu toe slechts vier maanden, maar Choi is op zoek naar een betere manier om de gedroogde bacteriën levensvatbaar te houden. "De hoeveelheid opgewekte stroom moet ook omhoog, we willen naar 1000x het huidige niveau", aldus Choi. "Dit kan bereikt worden door bijvoorbeeld de papieren batterijen te stapelen."

Choi heeft inmiddels patent aangevraagd en is op dit moment bezig om industriële partners te vinden om zijn vinding verder op de markt te brengen. Hij is ervan overtuigd dat de batterij door zijn lage kostprijs, milieuvriendelijkheid en lage gewicht, in de toekomst een perfect alternatief zou kunnen zijn voor de conventionele batterij of accu.