Turner Verhofstad stunt met vierde plek op WK, Shirai oppermachtig op vloer

Turner Bram Verhofstad heeft op het wereldkampioenschap in Montreal een bijzonder sterk debuut afgesloten. De 22-jarige Nederlander plaatste zich knap als zevende voor de finale op het onderdeel vloer, maar verbeterde zijn positie daar nog eens aanzienlijk. Verhofstad ging als tweede de vloer op en wist een uitmuntende oefening te turnen. Het leverde hem 14,333 punten, waarna het de beurt was aan Kenzo Shirai.

De Japanner is de absoluut dominante factor op de vloer en sprong, draaide en schroefde zich in 2013 en 2015 al naar de wereldtitels, met zilver in 2014 er tussendoor. Vorig jaar ging het op de Olympische Spelen fout en kwam hij niet verder dan plek vier, maar in Montreal was het weer helemaal raak. Met onder meer een prachtige vierenhalve schroef werkte de 21-jarige Shirai zich naar 15,633 punten, ver boven de zilveren Israëliër Artem Dolgopyat (14,533) en de bronzen Amerikaan Yul Moldauer (14,500). Verhofstad zag niemand anders aan zijn score komen en pakte zo een hele mooie vierde plek.

De medaillewinnaars van de Spelen in Rio waren niet in de finale te  bewonderen. Olympisch kampioen Max Whitlock uit Groot-Brittannië en de Braziliaan Arthur Nory (brons) werden in de kwalificaties uitgeschakeld. Nory's landgenoot Diego Hypolito (zilver) was er er wegens een niet op tijd herstelde blessure helemaal niet bij.