'Niet alleen flats gehavend bij Bijlmerramp'

Voor veel mensen die de Bijlmerramp hebben meegemaakt, voelt het nog als de dag van gisteren, terwijl het 25 jaar geleden is. De Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren stond woensdag stil bij hun leed tijdens de herdenking van de ramp bij het Groeiend Monument, waar de 'boom die alles zag' staat.

"Wij staan stil bij de 43 doden. En bij de mensen die de ramp hebben overleefd. Want niet alleen de flats bleven gehavend achter. De pijn van die vreselijke dag kan niemand wegnemen. Andere Amsterdammers kunnen wel delen in uw verdriet. En het litteken van de Bijlmerramp samen met u dragen", aldus Ollongren.

Het vliegtuigongeluk in Amsterdam-Zuidoost was "één vliegramp en een verzameling van talloze menselijke rampen", zei Ollongren. Ze wees op de worsteling die veel nabestaanden en overlevenden nog steeds ervaren. "Door het 'stille van mensen' zien buitenstaanders het niet altijd aan u af."

Dominee
Naast de locoburgemeester sprak ook dominee Otto Ruff, die nabestaanden en overlevenden nog altijd bijstaat. Zangeres Pearl Joan trad op en er was een minuut stilte, gevolgd door een kranslegging door nabestaanden en bestuurders. Staatssecretaris Sharon Dijksma legde namens de regering een krans.

De ramp voltrok zich op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van El Al neerstortte op de Bijlmerflats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Daardoor verloren 43 mensen het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing.

'Niet alleen flats gehavend bij Bijlmerramp'
'Niet alleen flats gehavend bij Bijlmerramp' (Foto: ANP)