Amsterdam weer toneel van kickboksgeweld tijdens Glory 45

Zaterdagavond vocht de wereldtop in het kickboksen in Sporthallen Zuid te Amsterdam. Voor aandachtige aanwezigen zoals Badr Hari, Alistair Overeem en Rico Verhoeven vochten onder anderen de Nederlanders Robin van Roosmalen en Michael Duut voor eigen publiek.


Glory 45 (Bron: Youtube)

Michael Duut vs Dragos Zubco
Duut had in deze eerste halve finale van het lichtzwaargewichttoernooi geen kind aan de Glory-debutant Zubco. De italiaan ging voortvarend van start en was de actievere vechter, een belangrijk onderdeel van de Glory-puntentelling, maar de derde linkerhoek van Duut op de kaak van Zubco was teveel. Na 46 seconden sloeg de 27-jarige Duut zijn opponent naar het canvas en eindigde de partij.

Imad Hadar vs. Manny Mancha
De 20-jarige Hadar is een groot talent in het lichtzwaargewicht bij Glory. Als jongste kickbokser ooit tekende The Problem Child een contract bij de grootste kickboksorganisatie ter wereld en nam het tijdens Glory 45 op tegen de ongeslagen Mancha uit Fresno, Californië. De winnaar van dit gevecht zal tegen Duut vechten in de finale van het lichtzwaargewichttoernooi.

Een snelle linkerhoek van Hadar zorgde al vroeg in de eerste ronde voor een knock-down van Mancha. Hadar leek daarna voor een snelle overwinning te gaan, maar kon niet echt doorpakken. Mancha leek onder de indruk van de kracht en agressie van Hadar en kwam niet goed uit de verf. In de eerste ronde nam de technische Hadar al snel een grote voorsprong in punten en de, schijnbaar ongetrainde, Mancha bleef sukkelen terwijl hij zelfs nog uit de ring gegooid werd door de Marokkaan. Na een aantal rake knieën rondde Hadar de eerste ronde af tegen een machteloze Mancha.

De hevig drukzettende Hadar begon de tweede ronde zoals de eerste ronde eindigde. Veel mooie stotencombinaties landden op de verdediging van de Amerikaan. Een terugkerende blessure van Hadar, een gebroken hand, zorgde voor een onverwachte technisch knock-out. Mancha kreeg de onverwachte winst en een geëmotioneerde Hadar besefte dat hij het gevecht tegen Mancha eerder kon en had moeten afmaken.

Hesdy Gerges vs Mladen Brestovac
Twee indrukwekkende zwaargewichten stonden tegenover elkaar in de ring. De in Amsterdam ongeslagen Gerges is na een moeilijke periode op weg om de zwaargewichttitel van Verhoeven af te nemen. In Sporthallen Zuid stond de Kroaat Brestovac onverstoorbaar in de weg.

De partij was net een halve minuut onderweg, toen Gerges als een boomstam op het canvas neerviel na een linkertrap op de kaak van de Egyptenaar. Brestovac wist direct dat deze trap allesbeslissend was en dat de pupil van meestercoach Thom Harinck hier niet meer van zou herstellen. Minutenlang zat Gerges versuft op het canvas en het is te hopen dat de 33-jarige kickbokser dit keiharde verlies te boven komt.

Michael Duut van Manny Mancha
De finale van het lichtzwaargewichttoernooi leek een eitje te worden voor de agressieve Duut. Mancha overtuigde nooit in zijn halve finalegevecht tegen Hadar en leek zelfs niet echt enthousiast te zijn om aan de finale te beginnen. 

Weinig woorden kunnen we vuilmaken aan dit gevecht. Na tien seconden lag Mancha al te slapen na een linkerhoek van Duut op de slaap van de Amerikaan. Duut wint het lichtzwaargewichttoernooi overtuigend, na in totaal minder dan een minuut in de ring gestaan te hebben.

'Hier hebben we nou zo hard op getraind en het heeft zich uitbetaald', aldus Duut na afloop. 'Dank aan mijn trainers en aan Glory voor deze mooie avond.'

Robin van Roosmalen vs Sergey Adamchuk
Vedergewichtkampioen Van Roosmalen tegen voormalig kampioen Adamchuk uit Oekraïne. Twee supertechnische vechters en volgens Van Roosmalen is Adamchuk zijn laatste uitdaging in het kickboksen. Van Roosmalen ambieert net als voormalig kickbokser Gökhan Saki een carrière in het MMA.

De twee snelle vechters begonnen elkaar direct te bestoken met zware trappen op het lichaam. Adamchuk, getraind door de excentrieke trainer Mike Passenier, was bijzonder beweeglijk en bleef Van Roosmalen goed ontwijken. Van Roosmalen was echter nooit echt onder de indruk van de kracht van de Oekraïner en de kampioen begon langzaam de regie van de partij over te nemen met mooie stotencombinaties op het lichaam van Adamchuk.

In de tweede ronde nam Van Roosmalen direct het midden van de ring over, maar beide vechters waren goed aan elkaar gewaagd. Een mooie knie van Adamchuk deed de Nederlander enigzins wankelen, maar niet voor lang. Van Roosmalen bleef drukzetten en bleef Adamchuk naar achter dwingen. Veel gebeurde niet in deze tweede ronde, maar beide vechters sprokkelden de puntjes binnen.

Kampioen Van Roosmalen leek geen moment in gevaar te komen in de derde ronde. Geconcentreerd bleef hij Adamchuk door de ring volgen en zijn stoten en trappen kwamen goed door. Adamchuk probeerde met zijn knieën indruk te maken, maar geen moment kwamen deze door de dekking van de Nederlander. Deze derde ronde ging ook naar Van Roosmalen.

Adamchuk begon de vierde ronde actief, maar met weinig overtuiging. De weinige stoten die door de verdediging kwamen leken Van Roosmalen geenzins te deren. Als een robot bleef de afgetrainde Brabander Adamchuk volgen en bestoken met stoten en trappen. Adamchuk kwam geen moment verrassend uit de hoek en het enige waar hij de partij nog mee kon winnen was een knock-out.

In de vijfde en laatste ronde moest het dan gebeuren voor Adamchuk. Gedurende de eerste  minuut leek hij dit ook zelf te beseffen, maar in de tweede minuut zakte het offensief weer in. De vermoeide vechter leek te berusten in een nederlaag, terwijl Van Roosmalen zijn tegenstander geen moment rust gaf. De laatste twintig seconden waren voor de Oekraïner die Van Roosmalen met veel passie bestookte met stoten en trappen. De Nederlander hield zijn dekking hoog en wist de barrage te doorstaan.

Uiteindelijk besloot de jury unaniem dat de Nederlander zondag zijn verjaardag als Glory-kampioen kan vieren en kreeg Van Roosmalen zijn kampioensgordel omgehangen uit handen van UFC-ster Alistair Overeem.

Overige uitslagen:
Yousri Belgaroui verslaat Jason Wilnis door TKO (dokter interventie) in ronde 1.
Zakaria Zouggary verslaat Massaro Glunder na jurybesluit (29-28 x2, 30-27 x3)
Tyjani Beztati verslaat Yodkhunpon Sitmonchai na jurybesluit (30-27 x5)
Eyevan Danenberg verslaat Wellington Uega door TKO (three-knockdown rule) in ronde 2.
Kevin Hessling verslaat Stoyan Koprivlenski na jurybesluit (30-27 x5)