Oranje-aanvoerders willen kunstgras verbannen

Ruim honderd kopstukken uit het Nederlands voetbal hebben een oproep aan de KNVB en clubs gedaan om het kunstgras uit de Eredivisie te verbannen, zo meldt het Algemeen Dagblad. Het initiatief komt van (oud-)aanvoerders van het Nederlands elftal Ruud Gullit, Mark van Bommel, Wesley Sneijder en Arjen Robben.

In de groep van honderd zijn bondscoaches, oud-spelers, trainers, internationals en aanvoerders vertegenwoordigd. Zij vinden dat het kunstgras schadelijk voor het imago, het niveau, de toekomst en het aanzien van het Nederlandse voetbal.

Toch kiezen steeds meer clubs om echt gras te vervangen door de kunstvariant. Gullit: "Iedereen moet water bij de wijn doen om ook financieel oplossing te komen. Dit kan zo niet langer."

Van Bommel ziet het kunstgras het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. "De impasse duurt nu al veel te lang. Voetbal is op kunstgras een totaal ander spel, elke voetballer weet dat. Aannames, het baltempo, duels: technisch is het compleet anders dan natuurgras. Het zegt alles dat geen enkel topland meedoet aan de kunstgrastrend."

Kunstgras verbieden of niet? (Foto: Pro Shots/Erwin Spek)
Kunstgras verbieden of niet? (Foto: Pro Shots/Erwin Spek)