Amerikaans goud op 4x100 meter dames, Nederland laatste

De Amerikaanse sprintsters hebben op het wereldkampioenschap atletiek in Londen het goud op de 4x100 meter gewonnen. Aaliyah Brown, Allyson Felix, Morolake Akinosun en Tori Bowie wonnen met ruime voorsprong, vooral door een prachtig optreden van slotloopster Bowie.

De 41,82 seconden van de VS was niet te kloppen en dus ging het goud weer naar de Amerikaanse dames, nadat Jamaica in 2013 en 2015 goud won. De Jamaicanen moesten het stellen zonder topper Elaine Thompson en dat was te merken. Het was namelijk niet Jamaica, maar Groot-Brittannië dat het zilver pakte.

Opgezweept door de tienduizenden fans snelde slotloopster Daryll Neita de Jamaicaanse slotloopster Sashalee Forbes voorbij en met 42,12 was er zilver, voor de 42,19 van het bronzen kwartet uit Jamaica. Duitsland kende een zeer matige eerste wissel en gezien de tijd van 42,36 - goed voor plek vier - zou ze dat wel eens een medaille gekost kunnen hebben.

Nederland kwam er in de finale niet aan te pas. Tessa van Schagen - die Madiea Ghafoor verving - gaf het stokje aan Dafne Schippers, die Michelle-Lee Ahye uit Trinidad & Tobago van haar weg zag lopen. Naomi Sedney hield Nederland nog in de race voor een plek in de top-5, maar Jamile Samuel kon dat niet volhouden en Nederland eindigde als achtste.