Topdrukte op Europese snelwegen vroeg op gang

Vakantiegangers die met de auto reizen moeten zaterdag rekenen op forse vertragingen op de Europese snelwegen. Daarvoor waarschuwt de ANWB en de VerkeersinformatieDienst (VID), die in de nacht van vrijdag op zaterdag de eerste files zien ontstaan.

In Frankrijk is sprake van de eerste 'zwarte zaterdag' in een reeks van vier. Voor miljoenen Fransen begint de vakantie en veel vakantiegangers zijn weer onderweg naar huis.

De eerste files op de Europese wegen kwamen al vroeg op gang. Om 04.00 uur telde de VerkeersinformatieDienst (VID) in totaal 82 kilometer file richting het zuiden. "Dat is op dit uur zeer uitzonderlijk", aldus de VID. Voor de Gotthardtunnel in Zwitserland, op de A8 tussen München en Oostenrijk, de A10 tussen Parijs en Bordeaux en voor de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië is de vertraging al ruim een uur.

Op de beruchte Autoroute du Soleil staat al ruim 20 kilometer aan files, die in de middag oplopen tot meer dan 100 kilometer.

Bottleneck op weg naar het zonnige zuiden is de Rhônevallei (A7), vooral bij Valence en ten zuiden van Lyon. Verkeer naar het zuidwesten van Frankrijk zal volgens de ANWB vastlopen bij de tolstations op de A10 Parijs-Orléans-Bordeaux.

In eigen land kunnen grote evenementen tot drukte leiden. Het gaat om het Zomercarnaval in Rotterdam op zaterdag, het Truckstar Festival op het circuit van Assen op zaterdag en zondag en de twee concerten van U2 in de Amsterdam ArenA op zaterdag en zondag.

Topdrukte op Europese snelwegen vroeg op gang
Topdrukte op Europese snelwegen vroeg op gang (Foto: ANP)