Maleisische schoonspringster stunt en verslaat Chinese dames op WK

De Maleisische schoonspringster Cheong Jun Hoong heeft op het wereldkampioenschap in Boedapest voor een daverende sensatie gezorgd. De 27-jarige Cheong veroverde het goud op het 10-meterplatform.

Cheong had nog nooit eerder een individuele medaille gewonnen op een groot toernooi. Met Pandelela Rinong Pamg pakte ze vorig jaar olympisch zilver in de synchroonwedstrijd van het platform, waarop het duo eerder deze week WK-brons pakte.

Het werd een zeer spannende finale, waarin Cheong na twee ronden nog op de vierde plek stond. De Chinese Ren Qian, regerend olympisch kampioene, ging aan de leiding, maar haar derde sprong ging niet zoals gewenst en ze zakte naar plek twee, achter Cheong.

De Maleisische sloeg vervolgens in de vierde van vijf ronden snoeihard toe: een nagenoeg perfecte landing na een schitterende sprong bracht zelfs tienen op het scorebord, ook al liep ze door haar lagere moeilijkheidsgraad niet veel uit.

In de laatste ronde maakten alle dames uit de top-4 dezelfde sprong: tweeënhalve salto achterwaarts met anderhalve schroef. Kim Mi-rae uit Noord-Korea deed dat het beste, maar ze kwam niet van plek vier af. Cheong deed het goed genoeg en kon het goud vasthouden, want Qian en diens landgenote Si Yajie kwamen er niet overheen. Si pakte het zilver, brons was voor Qian.